Trăiește la maximum · joi, 9 nov.

Respiro Help

De ce a risca nu e întotdeauna sinonim cu a câştiga

Sunt evenimente în viață pe care nu ești capabil să le controlezi, care te pot stăpâni și care îți pot cauza iminenta moarte fără a-ți cere permisiunea. Nu e decizia ta dacă ai o tumoare cerebrală malignă sau dacă ești ținta unui brutal atac terorist. 

Există însă lucruri pe care le poți evita, necontribuind voit la momentul în care viața ta pe acest pământ se va încheia. De ce să treci pe roșu într-o dimineață în care te grăbesti la serviciu, chiar dacă vei întârzia iar șeful tău nu va fi prea mulțumit în legătură cu asta?

Acele câteva secunde aparent câștigate se pot întoarce ușor împotriva ta dacă, de exemplu, un șofer nevinovat, care respectă cu strictețe normele de circulație, nu te observă pe tine, pietonul care traversează grăbit și neregulamentar.

Cu siguranță faptul că ai întârziat într-un moment care părea decisiv pentru tine este de un infinit de ori mai putin decisiv decât dacă gestul tău necugetat ar fi și ultimul pe care ai avea ocazia să-l faci.

Știu, asta poate suna clișeic. Dar viața este scurtă și frumoasă. De cele mai multe ori, momentele în care riști sunt cele care te fac cel mai fericit. Însă riscă asumat. Riscă atunci când viața ta nu este în pericol.

Riscă atunci când consideri că o decizie îți oferă schimbarea la care tânjești sau pur și simplu când ai nevoie de o doză de adrenalină. Nu fi tu cel care ia hotărârile în defavoarea propriei persoane. Lucrează cu tine, nu împotriva ta! Și mai presus de toate, prețuiește-ți viața.

Un articol scris de:

Roberta Andrei,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea București

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

5 obiceiuri care pot îndepărta un partener din relația de cuplu
Atunci când o persoană începe să investească din ce în ce mai puțin din punct de vedere emoțional sau pare că s-a „delogat” din relație, acesta poate fi un răspuns la comportamentul problematic frecvent pe care îl afișează partenerul.
Frica de necunoscut
Un concept nou care a primit multă atenție în ultimul deceniu se referă la frica de necunoscut.
Regulile esențiale ale unei vieți împlinite
Este cât se poate de important să reducem cu regularitate ritmul tumultos al vieții, să ne îngăduim răgazuri mai scurte sau mai lungi și în general să ținem seama de mai multe aspecte pentru a obține un echilibru sănătos.
Oamenii și nevoia lor de acceptare necondiționată
Rogers definește lipsa condiționalității ca fiind acceptarea deplină a comportamentului, gândirii, exprimării...