Stay safe!
Când luăm decizii privind propria viaţă, facem tot ce depinde de noi pentru a ne simţi in siguranţă. Cumpărăm asigurări precum cele de sănătate sau pentru maşină, toate cu scopul de a ne proteja în cazul apariţiei vreunui eveniment neaşteptat. Facem aceste lucruri pentru a ne mări sentimentul de securitate şi pentru a ne simţi mai confortabil în propriile vieţi.
Abraham Maslow descrie acest fapt în a doua treaptă a ierarhiei nevoilor umane. Acesta susţine că există 5 tipuri de nevoi care ne motivează comportamentul. Acestea sunt:
- Nevoi fiziologice (hrană, apă);
- Nevoia de siguranţă si securitate;
- Nevoi sociale si de apartenenţă;
- Nevoia de recunoaştere (socială);
- Nevoia de autorealizare.
Maslow afirmă că fiecare treaptă trebuie parcursă înainte de a progresa către următoarea. De exemplu, înainte ca sănătatea şi siguranţa socială să devină o prioritate, trebuie satisfăcute nevoile fiziologice, hrana și apa.
În cele ce urmează vom analiza mai îndeaproape a doua treaptă a piramidei, nevoia de siguranţă şi securitate. Aceasta are legătură cu dorinţa noastră instinctivă după o viaţă previzibilă, ordonată, care să fie cumva sub controlul nostru. În lumea de astăzi ea se manifestă sub forma siguranţei unei slujbe, a conturilor cu economii, poliţelor de asigurare, securitate financiară şi a sănătăţii.
Lipsa siguranţei conduce la apariţia sentimentului de frică. O atitudine temătoare face ca toate eforturile să se concentreze pe eliminarea fricii, urmarea fiind neglijarea celorlalte sarcini. Deci, pentru ca o persoană să se dezvolte la capacitate maximă, se impune împlinirea acestei nevoi.
Alte domenii incluse aici sunt nevoia de stabilitate, protecţie împotriva îmbolnăvirilor, a vătămărilor fizice, a dezastrului economic, a factorilor ocazionali şi imprevizibili, nevoia de structură, ordine şi lege. De obicei nevoia de securitate este activă şi dominantă în cazuri deosebite cum ar fi războiul, epidemiile, catastrofele naturale, dezorganizarea societăţii, crize economice şi lista poate continua.
Siguranţa psihică constituie un subiect la fel de important precum cea fizică. Deşi Maslow nu subliniază acest fapt, ne putem simţi nesiguri atunci când suntem confruntaţi cu propriile temeri sau fobii. Aflându-se „în capul nostru’’, şi având această natură intangibilă, o poate face dificil de gestionat. De asemenea, ne este greu să decidem dacă pericolul este real sau nu. Ne putem simţi ameninţaţi chiar de către noi înşine, prin acea voce interioară care ne condamnă atunci când eşuăm.
Acum că ai parcurs toate aceste exemple, probabil te întrebi ce importanţă are o astfel de piramidă. Ei bine, pentru a ne dezvolta atât pe plan personal cât şi profesional este nevoie de cunoaşterea şi împlinirea nevoilor de bază. Siguranţa este o nevoie pe care o gestionăm în mod instinctiv când vine vorba de propria persoană. Însă te provoc ca pe viitor să foloseşti aceste informaţii pentru a oferi acest dar şi celor din jurul tău şi a le crea mediul favorabil unei creşteri armonioase.
Un articol scris de:
Bianca Tocitu
Surse:
http://study.com/academy/lesson/maslows-safety-needs-examples-definition-quiz.html http://changingminds.org/explanations/needs/safety.htm