Experimentează · marți, 13 dec.

Respiro Help

Prieteni la distanță

 Cum să păstrezi un prieten bun aproape? Este un lucru care pentru fiecare dintre noi înseamnă altceva, fiecare având propriile sale moduri de a îşi arăta prietenia. Important pentru fiecare dintre noi este să definim prietenia. Prieteia, descrisă general, este atitudinea de simpatie, stimă, respect, de ataşament care leagă două persoane, legătura care se stabileşte între persoane pe baza similitudinilor, dar nu numai. Prin prietenie adevărată putem înțelege o relație ce presupune  râsete, plânsete, amintiri, nopţi pierdute, zile prea scurte, compasiune, adevăr, dragoste, familie, apartenență...

Un prieten adevărat este pentru fiecare altceva,pentru mine un prieten adevărat poate însemna ceva ce pentru restul nu ar avea nicio valoare. Cu toate aestea sunt și câteva aspecte comune pentru toată lumea atunci când abordăm relația de prietenie.  Indiferent de situaţie trebuie să înţelegem persoanele de lângă noi, prietenii care s-ar putea că nu tot timpul să poată să ne ofere ceea ce aşteptam.

Prietenia presupune, înainte de toate, acceptarea persoanei chiar și atunci când nu aprobăm toate comportamentele acesteia. Sunt persoane cu care ne simţim foarte comozi, ne putem prosti şi găsim plăcere în a petrece timpul împreună, în acelaşi timp persoane cu care ne şi certăm, ne enervăm şi ne ciondănim,persoane cu care poate vorbim zilnic sau nu vorbim cu lunile fără ca nimic să se schimbe.

De multe ori suntem nevoiţi să spunem “la revedere” celor pe care îi preţuim cel mai mult, însă asta nu este un sfârşit este o etapă care ne testează. Distanţa poate fi un obstacol însă prietenia trece dincolo de granițele geografice și presupune interese comune, nu doar timp petrecut împreună.  Atunci când persoanele dragi sunt departe, ne putem apăra prietenia păstrând cât mai interactivă relaţia cu cealaltă persoană, identificarea unor activități comune ce pot fi făcute și la distanță, menținerea discuțiilor despre lucrurile mărunte ce se întâmplă zi de zi.

Să investim resurse pentru pentru a menține o relație de prietenie nu este un efort, este un privilegiu. Când ajutăm o persoană ne oferim oportunitatea de a crește, de a ne dezvolta starea de bine, de a investi în noi înșine. Indiferent că este vorba despre un prieten sau nu, ajutorul necondiționat oferit celorlalți se transformă în stare de bine și chiar fericire în dreptul nostru. Astfel că, investind în relații de prietenie de fapt, investim în primul rând în noi înșine.

 „Singura cale să ai un prieten este să fii unul.”( Ralph Aldo Emerson)

  Un articol scris de:

Vlad Guluță,

Student la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, UBB

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Strategii de control ale furiei
Nu poți elimina complet emoțiile de furie, însă poți face schimbări în modul în care evenimentele te afectează și maniera în care răspunzi lor.
Zece idei simple despre cum să asculți cu adevărat
Pentru a comunica eficient nu este de ajuns doar să vorbești, trebuie să înveți și să asculți.
Acceptarea de sine necondiționată
Este posibil ca cei mai mulți dintre noi să nu avem încă informațiile necesare despre ce anume înseamnă acceptarea de sine necondiționată și cum putem să o obținem.
Ce este respectul de sine și cum îl poți dezvolta?
Cu toții am auzit vorbindu-se despre importanța respectului de sine, aceasta devenind o expresie des utilizată în ultimii ani.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!