Experimentează · miercuri, 6 sept.

Respiro Help

Părinții și prima zi de grădiniță

Toamna este provocatoare pentru elevii și studenții care trebuie să încheie programul de vară și să își reseteze obiceiurile adaptându-se la un orar fix de cursuri și seminarii, de parțiale și examene, de sesiuni de practică și activități extracurriculare. Orarul haotic, trezitul la ora 14:00 sau viața socială activă încet-încet devin dulci amintiri cu iz dogoritor. Toamna e o provocare și pentru piticii care abia ce fac cunoștință cu curtea școlii, pentru dascălii ce revin la programe și pregătit de materiale pentru lecții interactive. E plină de provocări chiar și pentru picii de grădiniță care acum învață sau ”reînvață” ce înseamnă despărțirea de părinți pe holul grădiniței. Dar cred că cea mai mare provocare o pregătește, an de an, toamna pentru părinții care încep primul an de grădiniță.

Priviri speriate către copil, ochi mari, ușor înlăcrimați văzându-și copiii în grija unor străini, brațe alungite încercând să mai strângă o dată copilul în brațe înainte de a păși în sala de grupă, uși întredeschise pentru a-l verifica măcar încă o dată.  Nu știu ce e nici în mintea, nici în sufletul unui părinte care acum începe primul an de grădiniță. Știu, însă, fiecare grimasă, fiecare tremur din voce, fiecare privire care cercetează și e cel puțin înduieșător.

Dragi părinți, aveți tot dreptul să fiți îngrijorați. Mass media prezintă frecvent situații în care cadrele didactice agresează fizic sau emoțional copiii. Și e bine să fiți prevăzători. Se poate să fie prima dată când sunteți despărțit de copil pentru câteva ore, așadar grija e un semn că vă pasă. Starea de neliniște se transmite și la copil. Peste această neliniște se suprapune frica de separare, frica de a nu fi părăsit, disconfortul asociat cu oameni și locuri noi. Prin urmare, a fi îngrijorat este nu doar natural, ci și sănătos. Desigur, anxietatea nu e o soluție, dar îngrijorarea e binevenită și ne ajută să fim prevăzători la pericole. Sunt, totuși, câteva lucruri pe care le putem face, pe lângă frică, și care să ușureze adaptarea copilului la grădiniță.

  1. Timpul de dimineață. Petreceți timp cu copilul dimineața, pe cât posibil stabiliți o rutină de dimineață care să implce igiena personală a copilului și o gustare pe care să o luați împreună. Rutina îi oferă copilului senzația controlului și, odată ce o învață, se obișnuiște să înțeleagă cu fiecare pas că se apropie momentul în care va ajunge la grădiniță. Da, este posibil și chiar foarte probabil să înceapă să plângă încă de când se spală pe dinți spunându-vă că nu vrea la grădiniță. Reasigurați-l că acolo se va juca pentru puțin timp și încercați să insistați cât mai puțin asupra subiectului. Plânsul în astfel de situații are o valoare importantă pentru copil: îi aduce atenție, îi oferă promisiuni și dacă plânge foarte foarte tare uneori amână sau anulează mersul la grădiniță. Și astfel copilul învață că plângând obține ceea ce își dorește și plânsul va deveni și mai frecvent și mai intens.
  2. Evitați joaca în rutina de dimineață. Petreceți timp de calitate cu copilul, fără a-l lăsa la desene animate, la tabletă sau telefon, fără a vă juca cu el jocul său preferat. Toate acestea devin problematice în momentul în care încheiați activitataea preferată pentru a merge la grădiniță, iar grădinița devine în sine o pedeapsă pentru copil. De ce? Îi fură timpul cu dumneavoastră sau jocul mult dorit de acasă.
  3. Faceți poze la sala de grupă, la jucăriile de la grădiniță și după-masa analizați-le împreună cu toată familia admirând în prezenta copilului tot ce se află la grădiniță și transformând sala de grupă într-un loc magic, de dorit.
  4. Odată ajunși în holul de la grădiniță, faceți ca despărțirea să fie una rapidă. Chiar dacă plânge, lăsați-l să intre la grupă și cereți educatoarei să vă trimită o poză sau un clip cu el pe parcursul zilei pentru a ști cum este. Este natural să vă doriți să rămâneți măcar pe hol pentru a-l auzi că s-a liniștit. Dacă nu se liniștește și plânsul este unul continuu, discutați cu educatoarea despre posibilitatea de a-l lăsa pentru o săptămână doar o oră sau două la grădiniță. Atenție! Oricând ajungeți după el, cereți educatoarei să îl anunțe că ați venit doar dacă face pauză de la plâns. Este importat să asocieze sosirea dumneavoastră cu un comportament potrivit pentru grădiniță, astfel întărind ideea că dacă se joacă, dacă se bucură de tot ce are să îi ofere grădinița are să vă revadă mai repede.
  5. Dacă i-ați promis o surpriză la finalul programului, asigurați-vă că primește surpriza promisă. Nu-i oferiți cadouri înainte, dar dacă îi faceți promisiuni, onorați-le. În caz contrar are să îi fie foarte greu să vă creadă când îi spuneți că vă întoarceți după el pentru a-l lua de la grădiniță.
  6. După ce îl luați de la grădiniță, faceți-vă timp să ieșiți cu el la plimbare, să vă povestească tot ce s-a întâmplat la grădiniță (chiar și dacă a stat doar o oră, din care mai mult de 30 de minute a plâns). Păstrați-vă zâmbetul pe buze atunci când vorbiți despre grădiniță sau despre educatoare.
  7. Amintiți-vă că aveți un copil minunat care, din fericire, nu funcționează conform unor rețete. Prin urmare adaptați tot ceea ce învățați despre copii la propria familie și identificați pașii care vi se potrivesc cel mai bine, dând dovadă de răbdare nesfârșită.

Multă baftă în noul an școlar tuturor părinților!

Un articol scris de: Oana Ghimbuluț, UBB Cluj

 

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!