Experimentează · marți, 13 dec.

Respiro Help

Mai bine, depinde de tine

Mă gândesc cu tristeţe la accidentul de la Colectiv. A fost o adevărată tragedie. M-a zdruncinat şi parcă m-a trezit la realitate. Deşi nu frecventez astfel de locuri, m-am gândit că aş fi putut fi şi eu acolo şi nu am fost singura care s-a gândit la asta. Semn că unii au vrut să pornească un soi de revoluţie; că mulţi au arătat că vor o schimbare. Dar ce schimbare? Schimbare în dreptul cui? Suntem oare mulţumiţi cu viaţa noastră? Cel mai probabil, nu. Dar ce facem în sensul acesta? La fel ca tinerii de care pomeneam anterior, e atât de uşor să dorim să schimbăm ceva, pe cineva, pe altcineva decât pe noi. Însă problema este că revoluţie trebuie să fac eu în viaţa mea și tu în viaţa ta. Şi atunci totul va fi bine. Suntem dispuşi la o astfel de schimbare? Zig Ziglar, în cartea „Motive pentru a zâmbi”, spune: „Dacă nu vă place situaţia, nu vă îngrijoraţi şi nu vă frământaţi, faceţi ceva pentru a rezolva problema. Aveţi nevoie de mai puţine griji şi de mai multă acţiune.” Soluţia este așadar renunţarea la a te plânge, a te complace, a nu face nimic în timp ce vrei să obții ceva! Mă gândesc adesea la Ben Carson şi la cum determinarea personală l-a ajutat să ajungă dintr-un om fără valoare în ochii societăţii, un om mare şi un exemplu pentru mulţi. Într-una din cărţile sale ne-a descris câţiva paşi pe care i-a făcut ca să ajungă acolo sus!

1. Talent

Fiecare dintre noi are cel puţin un talent, dar mă cam îndoiesc că e vorba de unul singur. Însă în viaţa noastră, talentul urmează una din două traiectorii: fie progresează, fie regresează. Depinde de noi cât timp alegem să investim în el. Poate că suntem tentaţi să gândim că dacă ne-am fi născut în altă ţară, sau dacă am fi avut alţi părinţi, sau măcar să locuim într-un oraş mai dezvoltat am fi avut mai multe şanse, dar realitatea arată că nu e aşa. Ben Carson nici n-a provenit dintr-o familie cu renume, nici n-a locuit într-un oraş renumit, dar a reuşit. Şi Ben Carson nu este singurul care a demonstrat că atunci când îţi pui talentul la schimbător reuşeşti.

2. Onestitate

Poate că suntem tentaţi să spunem că în ziua de azi nu mai merită să fii cinstit. Sau poate ne gândim că dacă suntem cinstiţi o să pierdem, că vor fi alţii care ne-o vor lua înainte. Dar orice ar fi, nu merită să renunţăm la principii ca să caştigăm ceva, pentru că bucuria unui lucru obţinut pe nedrept nu va fi la fel de mare.

3. Perspicacitate

Viaţa noastră nu e suficient de lungă ca să învăţăm pe propria piele toate lucrurile. Şi mai ales, cu ce scop ne-am încăpăţâna să facem aceeaşi greşeală pe care au făcut-o alţii înaintea noastră? De ce să alegem să încercăm şi noi zeci de varinte ca să ne atingem obiectivele dacă cineva ne-a dat deja reţeta? Ben Carson spune că ne-ar fi mai de folos să îi ascultăm atent pe oamenii care au fost deja în locul în care vrem să ajungem, şi, de asemenea, să învăţăm din greşelile lor în loc să le repetăm. 4. Amabilitate Amabilitatea funcţionează în viaţa noastră ca un bumerang. Dacă suntem amabili cu ceilalţi şi ei, la rândul lor, se vor purta cu amabilitate faţă de noi. Vă lansez o provocare: timp de 10 zile să fim amabili cu cei din jurul nostru. Chiar şi cu cei cu care ne e greu să fim. Sau mai bine zis, mai ales cu cei cu care ne e greu să fim. Sunt curioasă dacă se va schimba ceva şi în comportamentul lor. Vom fi uimiţi!

5. Cunoştinţe

Ben Carson consideră că ştiinţa este cheia unei vieţi independente, este cheia tuturor visurilor, speranţelor şi aspiraţiilor. Este în beneficiul nostru să avem cunoştinţe din cât mai multe domenii; nu se ştie niciodată când şi unde le putem folosi. Poate că nu rămânem cu prea mult din ce ni se predă la şcoală, dar totuşi la un nivel minim e bine să profităm de toate acele informaţii. Pentru că dacă folosim orice experienţă ca să ne sporim cunoştinţele pentru a le folosi spre binele omenirii, aceasta va produce o schimbare în noi şi în lumea noastră. Cum ne putem asigura acele cunoştinţe de calitate? Trecând la pasul următor.

6. Cărţi

O sursă autentică pentru acumularea de cunoştinţe este cartea. Pentru că pur şi simplu atunci când citim, primim informaţia la prima mână și suntem liberi să ne imaginăm cum vrem noi, să colorăm totul în culorile plăcute nouă, prin filtrul nostru. Atunci când alegem să preluăm informaţii din alte surse, rezultatul ar putea fi diferit, pentru că ne-am limitat să vedem doar cum a văzut cel de dinaintea noastră. Alegerea de a citi nu va putea duce în altă direcţie decât la creşterea cunoştinţelor şi, implicit, prin punerea în practică, la creşterea competenţelor.

7. Învăţare aprofundată

Prin învăţarea superficială, la care din păcate apelează tot mai mulţi azi, poate vom reuşi să obţinem un 10 la examen, dar după două săptămâni informaţiile vor dispărea. Şi pur şi simplu ne tragem singuri preşul de sub picioare pentru că data viitoare va trebui să o luăm de la capăt. Să nu ne amăgim singuri! Să alege să folosim memoria de lungă durată, să studiem aprofundat, aşa creierul nostru se va dezvolta.

8. Dumnezeu

Să nu ne considerăm niciodată prea mari pentru Dumnezeu. Dacă ne punem încrederea în El, El ne va ajuta! Astăzi e ziua în care să alegem să facem o schimbare în viaţa noastră, indiferent ce sacrificiu presupune, indiferent de renunţare. Să ţintim sus! Oricine poate fi perseverent dacă se ţine îndeajuns de treabă.

Un articol scris de Sorina Ilie

Bibliografie: Carson, B., „Gândeşte cutezător”, 2004, Editura Viaţă şi Sănătate, Bucureşti Ziglar, Z., „Movite pentru a zâmbi”, 2013, Curtea Veche Publishing, Bucureşti

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!