Experimentează · marți, 12 mai

Respiro Help

Legătura dintre depresie și sistemul imunitar

 

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări - aproximativ 10% până la 20% din populație suferă un episod depresiv pe parcursul vieții.

Majoritatea studiilor științifice care încearcă să înțeleagă modul în care se dezvoltă depresia, se concentrează asupra sistemului nervos, spre exemplu modul în care nivelurile de serotonină și alți neurotransmițători afectează starea de spirit și comportamentul. În plus față de acești factori, recent a fost sugerat faptul că sistemul imunitar și reacția sa la inflamația din organism ar putea influența depresia.

Un studiu recent realizat de Osimo et al. (2020) a investigat în mod sistematic această ipoteză prin intermediul unei meta-analize. O meta-analiză este o formă de analiză statistică care integrează rezultatele mai multor studii empirice diferite. Avantajul major al acestei forme de cercetare se referă la dimensiunea eșantionului care este mult mai mare și astfel crește puterea statistică și ajută ca interpretarea analizelor să fie mai puțin probabilă și mai puțin afectată de caracteristicile studiilor individuale. 

Meta-analizele sunt un instrument important pentru psihologie și astăzi sunt folosite din ce în ce mai mult, în special având în vedere critica adusă multor studii care au un eșantion redus ca număr de participanți, fiind dificil procesul de observare al unor rezultate, precum și formarea unor concluzii pertinente.

Care a fost demersul cercetătorilor?

Cercetătorii au căutat în baze de date științifice studii care raportau nivelurile sistemului imunitar în sângele pacienților cu depresie comparându-le apoi cu datele din controale de sănătate cu rezultate bune. În total, au identificat 107 studii cu un număr total de 5.166 pacienți care sufereau de depresie și 5.083 de controale sănătoase.

Au fost astfel analizați următorii parametrii ai sistemului imunitar:

  • Diferite forme de interleukine (IL): Aceste molecule participă la reglarea sistemului imunitar și ale reacțiilor inflamatorii (cercetătorii au investigat nivelurile de IL-1 alfa, IL-1 beta, IL-2, IL-3, IL-4, IL-5, IL-6, IL-7, IL-8, IL-10, IL-12, IL-13, IL-18, sIL-1RA, sIL-2R, sIL-6R).
  • Factorul de necroză tumorală (TNF-alfa): Această proteină este implicată în inflamația sistematică.
  • Interferonul gamma (IFN): Această proteină din sistemul imunitar este implicată în combaterea virusurilor.
  • Factorul de creștere și transformare beta (TGF-Beta1): Această polipeptidă este implicată în reglarea sistemului imunitar.
  • Proteina C-reactivă (CRP): Concentrațiile acestei proteine în plasma sanguină cresc ca răspuns la inflamație.

În general, nivelurile ridicate ai acestor parametri au denotat un răspuns mai puternic al sistemului imunitar și, prin urmare, niveluri mai mari de inflamație în organism.

Ce au aflat cercetătorii?

Rezultatele au fost remarcante. Cercetătorii au descoperit că prin comparația tuturor parametrilor imunitari, pacienții depresivi au avut o concentrație medie mai mare în sângele lor decât în controalele sănătoase.

Acest lucru sugerează că au avut mai multe inflamații decât controale sănătoase. Când parametrii au fost analizați separat, aproape toți au arătat o concentrație mai mare în sângele pacienților cu depresie decât la controalele sănătoase (IL-1 alfa; IL-1 beta; IL-2; IL-3; IL-6; IL-7) ; IL-8; IL-10; IL-12; IL-18; IL-1Ra; IL-2R; IL-6R; TNF alfa și CRP).

Doar pentru un singur parametru din 20 a fost observată o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a depresiei (IL-4). Pentru patru parametri, nu a fost observată nicio diferență între pacienți și controale (IL-5; IL-13; IFN gamma; și TGF beta).

Ce înseamnă acest lucru?

Rezultatele arată clar că depresia și funcția sistemului imunitar sunt în strânsă legătură și că depresia este asociată cu inflamația. Important este că această concluzie ar putea fi relevantă în studii viitoare, pentru a explora modul în care medicația antiinflamatoare ar putea ajuta la reducerea simptomelor depresiei.

SURSA: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-asymmetric-brain/202003/depression-is-linked-inflammation

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!