Experimentează · vineri, 23 feb.

Respiro Help

Importanța stabilirii obiectivelor

În general, majoritatea persoanelor știu ce vor să facă cu viețile lor, au un plan și parcă își văd visul deja împlinit doar gândindu-se la el. Însă puțini dintre aceștia își stabilesc o listă cu pași pe care îi au de parcurs pentru a ajunge acolo, sperând ca lucrul acela să se întample cândva, iar din cauza aceasta mulți sfârșesc prin a nu-și vedea visul împlinit.

Pentru a ne da seama de ceea ce ne dorim și pentru a stabili un obiectiv, trebuie să ne dăm seama de ceea ce suntem noi capabili să facem, și odată ce descoperim lucrul acesta să îl facem cât de bine putem, ca să putem contribui cu ceva la creearea unui mediu mai bun atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru. Și putem face aceasta încercând și documentându-ne despre tot felul de domenii.

Acesta este un factor destul de important în stabilirea obiectivelor și în îndeplinirea acestora, pentru că până la urmă aceasta este dorința fiecăruia: să fim fericiți cu lucrul pe care alegem să îl facem. Dacă ceea ce facem, munca noastră zilnică, nu ne va aduce satisfacție si nu ne va motiva să sărim dimineata din pat ca să mai facem un pas în îndeplinirea obiectivului, atunci obiectivele noastre sunt de fapt obiectivele sau dorințele altora pentru noi, ceva ce nu ne pasionează cu adevarat sau poate este doar impresia noastră că acela este lucrul pe care îl iubim.

Și de ce să facem asta cu viața noastră și apoi să regretăm? Cercetătorii spun că stabilirea obiectivelor contribuie la îmbunătățirea vieții/sănătății sau evitarea anumitor boli. În primul rând, contribuie la prelungirea vieții. Un studiu din anul 2009 la care au participat 73,000 de subiecți japonezi, atât bărbați cât și femei, a arătat că cei care au avut ca scop îndeplinirea obiectivelor au trăit mai mult decât cei care au ignorat lucrul acesta. O altă contribuție pe care stabilirea obiectivelor o are este aceea că ne protejează împotriva bolilor de inimă.

Un alt studiu din 2008 a ajuns la concluzia că oamenii cu un interes scăzut în vederea îndeplinirii obiectvelor au murit la o vârstă timpurie din cauza bolilor cardiovasculare. O importantă intervenție este aceea că împiedică dezvoltarea bolii Alzheimer. În studiile făcute pe zeci de subiecți ajunși în stadiul bătrâneții, dr. Patricia Boyle, neuropsiholog la Rush Alzheimer’s Disease Center în Chicago, a descoperit că pacienții care nu aveau un obiectiv erau mai predispusi la diagnosticarea cu Alzheimer decât cei care aveau un scop bine definit.

Planificarea obiectivelor ne pune ordine în viață și ne descoperă care ne sunt prioritățile, pentru ce trebuie să muncim, care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru noi. Lumea în care trăim este oricum destul de agitată, fie că avem un scop fie că nu, de aceea de ce să ne irosim timpul și să pierdem momente prețioase din viața noastră cu lucruri inutile fără să facem nimic pentru noi?

De multe ori suntem tentați să invidiem persoanele care au o viață mai fericită decât a noastră, care se descurcă mai bine decât noi într-un anumit domeniu și mai ales pe cele care au o situație materială mai înfloritoare. Însă de foarte puține ori ne gândim la persoanele acestea ca la niște persoane muncitoare care au făcut tot posibilul ca să ajungă unde sunt; de foarte puține ori ne gândim la ele ca la niște persoane care au acordat o importanță deosebită obiectivului vieții lor și care nu au făcut doar asta ci au și muncit pentru împlinirea lui.

Însă pentru a realiza ceea ce este în mintea noastră trebuie să facem o altă listă cu pași mici care contribuie la atingerea obiectivelor, și acești pași mici sunt obligatorii în acest proces. Andrew Zolli, autorul cărții „Resilience”, scrie că una dintre trăsăturile comune persoanelor cu un obiectiv bine definit este abilitatea de a-și controla emoțiile, reacțiile la problemele zilnice și, nu în ultimul rând, capacitatea acestora de a găsi o însemnătate în tot ceea ce li se întâmplă, reușind să transforme lămâile în limonadă după cum spune proverbul.

Stabilirea unui obiectiv oferă încredere persoanelor care muncesc în acest scop. Când o persoană care parcurge pas cu pas drumul care o va duce către success vede că lucrurile prind contur și începe să vadă roadele efortului depus, încrederea acesteia în ea va crește și nimic nu o va mai putea opri din ascensiunea ei. Cercetările lui Ed Diener au ajuns la aceeași concluzie ca și cele ale lui Andrew Zolli, și anume că cei cu un interes deosebit în stabilirea unui obiectiv și în îndeplinirea acestuia tind să găsească motivație pentru a merge mai departe chiar și în cele mai grele momente.

Cu cât aceste momente sunt mai dificile, cu atât suntem mai aproape de success, și chiar dacă nu reușim uneori, aceste eșecuri sunt calea sigură spre success. Se pare că odată cu dorința de a atinge succesul, de a-ți îndeplini un obiectiv, crește și nivelul de motivație. Și ce anume poate să oprească o persoană cu un țel înalt, încredere în sine, motivație și dorință din atingerea obiectivului?

Atunci când avem un obiectiv, atunci când știm ce vrem să facem cu viața noastră, atunci când suntem pregătiți să facem un pas cât de mic spre reușită, nimic nu ne poate împiedica. Drumul spre succes poate fi greu, dar nu imposibil, pentru că ceea ce ajută la crearea lui se află în mâinile noastre.

Articol scris de:

Silvia Dragomir

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!