Trăiește la maximum · marți, 13 dec.

Respiro Help

Gânduri despre prietenie

Suntem înconjurați de oameni diferiți. Unii se aseamănă cu noi prin felul de a trăi, alții sunt complet diferiți. Unii sunt în viața nostră pentru că nu am avut de ales, alții pentru că i-am ales noi. Pe cei pe care nu i-am ales, nu îi putem schimba, nu putem schimba familia din care facem parte dar prietenii, pe aceștia cu siguranță îi putem alege după cum ne dorim noi.

Este alegerea noastră dacă dorim să avem în jurul nostru oameni care să ne influențeze într-un mod pozitiv sau oameni care să ne influențeze în mod negativ. Prietenii sunt persoanele cu care în general petrecem o mare parte din timpul nostru. De aceea, este bine ca ei, într-un fel sau altul, să contribuie la dezvoltarea noastră. Trebuie întotdeauna să fim înconjurați de oameni prețioși.

De ce avem nevoie de prieteni?

Cel mai simplu răspuns este pentru că suntem oameni. Fiecare persoană are nevoie de sprijin, compasiune, încredere, înțelegere, respect etc. Sunt elemente pe care nu ni le putem dărui singuri. Putem avea încredere în noi, putem spune „voi reuși să fac lucrul acesta”, dar nu este același lucru cu încrederea venită de la o altă persoană.

Împărtășind îngrijorările cu o altă persoană și căutând rezultate împreună putem dobândi mai multă încredere în ceea ce avem de făcut și putem avea rezultate mai bune. Un studiu în care au fost implicați studenți la medicină a ajuns la concluzia că nivelul de stres este mai scăzut în cazul grupelor în care sunt implicate mai mult de două persoane decât în cazul în care un singur student are de rezolvat o problemă.

Sunt mai multe criterii după care ne putem da seama dacă avem sau nu prieteni adevărați. Prietenii adevărați oferă sprijin și încurajare chiar și în cele mai mărunte situații. Aceștia te fac să te simți important, prețuit și fericit. Prietenii adevărați ascultă! Câteodată tot ceea ce avem nevoie cel mai mult este să fim ascultați. Prietenii adevărați știu când să tacă și când doar să asculte.

Aceștia, nu doar ca ascultă, sunt interesați de subiect și îți oferă toată atenția. Într-o astfel de relație este nevoie să ne asigurăm că nu doar o persoană ascultă întotdeauna și cealaltă vorbește întotdeauna. Rolul acesta de ascultător trebuie să fie preluat de fiecare la un moment dat. Cu prietenii adevărați poți împărtăși momentele plăcute, mai puțin plăcute și mai ales momentele jenante, acesta este probabil cel mai amuzant moment al întâlnirilor dintre prieteni.

Ei își fac timp pentru tine, își îndeplinesc promisiunile și nu te „abandonează” când își găsesc o altă persoană cu care să petreacă timp. Nu au un motiv special pentru care se împrietenesc cu tine. Nu o fac pentru că faci parte dintr-un grup „cool” al școlii, nu o fac pentru că beneficiază de anumite lucruri de pe urma ta sau pentru că nu au cu cine să se distreze. Cum te fac prietenii tăi să te simți este de asemenea foarte important. Dacă aceștia te disprețuiesc, găsesc motive pentru a râde de tine adesea și nu te respectă înseamnă că nu sunt tocmai prietenii tăi.

Un prieten adevărat nu este întotdeauna de acord cu tine și are curaj să spună lucrul acesta, dacă poți fi sincer în relația cu prietenul tău este un lucru foarte bun. Un prieten adevărat este acela în prezența căruia poți fi tu însuți fără nici un fel de ezitare. Cei care și-au dat seama acum că au cu adevărat prieteni de nădejde sau știau dinainte lucrul acesta sunt fericiții de la care avem ce învăța!

Dar dacă ai ajuns la concluzia că prietenul tău nu este tocmai prieten sau dacă nu ai experimentat până acum ce înseamnă prietenia adevărată nu te descuraja, așteaptă. Până atunci poți experimenta următoarea idee, a lui Ralph Waldo Emerson: „cea mai bună cale de a avea un prieten este să fii tu unul.”

Un articol scris de:

Silvia Dragomir

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!