Experimentează · vineri, 20 oct.

Respiro Help

Educația financiară și amânarea recompenselor

Educația financiară presupune un proces de dobândire a cunoștințelor și ablităților care favorizează luarea unor decizii potrivite cu privire la resursele deținute de persoană. Mai mult, educarea pe această dimensiune se referă și la conștientizarea modului în care se poate apela la diverși oameni instruiți în domeniul financiar pentru a obține ajutor în ceea ce privesc beneficiile obținute din banii personali.

Educația financiară este aceea care ne învață despre gestionarea resurselor, cheltuieli, precum și despre modul în care putem economisi pentru situații neplăcute ori pentru obiective cotidiene.

Dincolo de maniera în care câstigăm banii, un impediment pare economisirea lor. Așadar, dintre dimensiunile educației financiare mai sus prezentate, ne vom opri asupra strângerii resurselor pentru a îndeplini diverse obiective. Auzim de multe ori oamenii vorbind despre economii făcute fie pentru o vacanță, o mașină nouă, renovarea apartamentului sau simpla achiziționare de bunuri (haine, încălțăminte, accesorii).

La fel de des auzim și de lipsa reușitei în acest sens. Motivele pentru care economisirea poate da greș, în ciuda nevoilor sau dorințelor puternice de a deține un anumit lucru, pot fi numeroase și fiecare dintre noi le poate identifica dacă stă puțin să analizeze situația. O mai mare importanța va fi acordată, în cazul de față, modului în care am putea scăpa de cheltuirea banilor pentru a învăța să-i punem de o parte pentru anumite obiective setate pe termen lung.

Pentru a înțelege una dintre posibilele cauze ale acestui fenomen, ne vom îndrepta privirea către ideea de amânare a recompensei. Faptul că astăzi primesc salariul și din el achiziționez un telefon nou îmi aduce o plăcere imediată. Starea pozitivă pe care o resimt având în vedere că îmi îndeplinesc o dorință este cea care face ca acest comportament (de cheltuire a banilor pe nevoi imediate) să mai reapară de-a lungul timpului.

Impedimentul intervine atunci când banii necesită a fi economisiți pentru achiziționarea în timp a diferitor bunuri care costă mai mult. În situațiile în care recompensa (de exemplu un laptop) necesită a fi amânată pentru că nu avem suficienți bani, putem fi foarte ușor distrași de alte dorințe mai ușor de atins, dar care ne dau tot aceeași stare de bine, cum este de exemplu cumpărarea unor încăltăminte în locul laptopului.

Pe traseul economisirii se află multe obiective ce sunt mai ușor realizabile, cuprinzând bunuri mai ușor de cumpărat. Cu toate acestea, putem face față amânării unei recompense dacă reușim să ne raportăm corect la obiectivul setat pe temern lung. Un lucru util de realizat în acest sens este crearea a mai multe obiective mici, dar imediate, care să aibă legătură cu scopul final.

De exemplu, dacă scopul nostru este să mergem într-o excursie mai costisitoare pe perioada verii, putem sa ne setăm numeroase obiective intermediare de realizat în mai multe săptămâni, cum ar fi: stabilirea costurilor, găsirea locației potrivite, rezervarea unui loc de cazare, în altă săptămână identificarea punctelor turistice care merită vizitate, în alta mijloacele de transport cu ajutorul cărora să ajungem la diferitele puncte setate etc.

Indiferent de finalitatea la care dorim să ajungem este important să ne amintim că, deși plăcerea imediată poate fi satisfăcătoare, urmărirea îndelungată a unui scop poate fi chiar mai înălțătoare. Putem să ajungem să ne folosim banii și resursele în multe moduri imaginate și reimaginate de fiecare dintre noi; una dintre strategiile utile în acest sens este planificarea, împărțirea obiectivului în pași mici, treptat realizabili, care să ne conducă la scopul final setat pe termen lung.

Un articol scris de:

Maria Coșuțiu,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!