Experimentează · marți, 13 dec.

Respiro Help

Dormi suficient și vei lua decizii bune

Deciziile dificile pot fi o sursă de stres, de nefericire, sau chiar mai mult decât atât, pot provoca un dezechilibru emoțional. Dar din nefericire ne confruntăm zilnic cu necesitatea de a lua decizii, într-adevăr unele mai mult, altele mai puțin dificile.Mai întâi de toate, pentru a lua o decizie corectă, trebuie să ne asigurăm că organismul nostru funcționează la nivel optim. Iar printre factorii care pot îngreuna capacitatea de a lua decizii de calitate se numără și lipsa dopaminei. Dopamina este unul dintre principalii neurotransmițătorii de la nivelul sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuronii creierului, această substanță fiind implicată într-o varietate largă de activități diferite. Neuronii dopaminergici, mai ales cei care inervează cortexul prefrontal – structură ce intervine cu precădere în funcţiile elaborate, precum anticiparea şi organizarea temporală a comportamentului – joacă un rol major în funcţiile cognitive şi în memoria de lucru (formă de memorie pe termen scurt) care stau la baza lor. Deci, capacitatea de a lua decizii este influențată în mod direct de nivelul de dopamină din creier. În timpul zilei nivelul dopaminei se poate modifica, dar, în timpul unui somn profund, acesta revine la normal. Dacă nu avem parte de o perioadă suficientă de un astfel de somn, nivelul dopaminei nu se reface complet, iar calitatea deciziilor noastre ar putea fi afectată. Sunt suficiente doar 30 de minute de somn adânc, însă ideal ar fi să beneficiem de 2-3 ore de astfel de somn. Cea mai bună metodă de a lungi perioada de somn profund este să ne punem în pat relaxați. Astfel, se recomandă ca înainte cu cel puțin 30 de minute de a ne băga în pat să nu purtăm dicuții în contradictoriu, să nu îndeplinim sarcini dificile și să nu ne concentrăm asupra lucrurilor neplăcute din ziua care a trecut. În plus, un duș fierbite înainte de somn și îndepărtarea tuturor surselor de lumină din dormitor cresc calitatea somnului. Un somn bun înseamnă o viață mai bună!

Articol scris de: Sorina Ilie

wikipedia.org | infopsihologia.ro

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!