Trăiește la maximum · marți, 13 dec.

Respiro Help

Despre prietenie

Luna iunie este o lună cu multe provocări. Fiecare perioadă a anului are specificul ei, însă pentru că suntem în luna iunie, haideți să vedem ce ne aduce ea. În primul rând e o lună care începe prin a ne aminti cât de importantă e prietenia. Ziua copilului este ziua în care, cel mai probabil, ne gândim mult la prietenii noștri din copilărie, ne dorim să facem lucruri noi și interesante alături de prietenii noștri.

Așa cum 14 sau 24 februarie au devenit momente cheie în care ne evaluăm relațiile romantice, 1 iunie este ziua în care resimțim puternic nevoia de a avea prieteni. Apoi, este o lună în care, dacă suntem elevi, studenți sau angajați, avem îndatoriri de făcut și, totuși, ne-am bucura de vara care bate la ușă, de gradele crescând în termometru, de ieșiri cu prietenii. Asta face și mai dificil să ne concentrăm la locul de muncă, la facultate sau la școală.

Și pentru că mulți din jurul nostru vorbesc despre prieteni, ies cu prieteni, primesc acasă prieteni, e probabil  perioada în care simțim cel mai acum lipsa unor prieteni.

De ce avem nevoie de prietenie? La nivel superficial, poate mulți suntem tentați să spunem că ne este bine și așa. În realitate, încă din momentul în care cunoaștem o persoană facem o evaluare rapidă pentru a stabili dacă o relație de prietenie este posibilă. Când eram copii era foarte ușor să ne împrietenim cu cineva sau, dacă nu foarte ușor, cu siguranță mult mai ușor decât la vârstă adultă. Și totuși, indiferent de vârstă, avem nevoie de prietenie în viața noastră.

Psihologii au descoperit  5 factori care sporesc șansele de a ne împrieteni cu o persoană. Se pare că similaritatea este primul dintre aceștie – cu cât găsim mai multe aspecte în comun cu o persoană, cu  atât e mai probabil ca acea persoană să ne placă mai mult. Grupul de prieteni este un grup ce oferă validare pentru credințele, valorile noastre, pentru perrspectiva pe care o avem asupra lumii și atunci devine necesar să avem prieteni ce ne seamănă.

Este o vorbă din popor care spune că ”oupusurile se atrag”. În prietenie prea rar se aplică această regulă. Al doilea criteriu sau factor este proximitatea. Cu cât vedem mai des o persoană, cu cât împărtășim mai multe momente cu cineva, cu atât e mai probabil ca prietenia cu acea persoană să se dezvolte. Al treilea factor este reciprocitatea. Deloc neașteptat, ne plac persoanele care, la rândul lor, ne plac pe noi.

Este mult mai ușor să îndrăgim și să căpătăm drag de o persoană despre care știm că ne apreciază. Se pare că și în prietenie frumusețea contează. E adevărat că standardele pentru frumusețe sunt diferite de la cultură la cultură și nu sunt similare cu cele din relațiile romantice, dar la un anumit nivel avem nevoie de atracție chiar și în relațiile de prietenie. De ce?!?

Pentru că persoanele pe care le considerăm plăcute sunt persoane cu care ne place să petrecem timp și atunci ajungem din nou la factorul de proximitate. Cel din urmă factor este competența. Ne plac oamenii pe care îi considerăm capabili de o varietate de lucruri, însă nu ”prea perfecți”. Să ne amimtim, similaritatea contează și e greu să ne definim pe noi ca fiind perfecți în fiecare moment al vieții noastre.

Cu ne ne ajută să cunoaștem acești factori? Ei bine, de multe ori suntem prinși în capcane sociale, în campanii de marketing sau în vraja discursurilor motivaționale și începem să căutăm prieteni prietre oamenii ca și care ne dorim să fim la un moment dat. Poate că sunt un om simplu, cu un venit acceptabil, un antreprenor tânăr aflat la început de drum.

Îmi doresc să devin multimilionar într-o zi și atunci încep să caut prieteni în cercurile selecte. Aceea este rețea socială și la un moment dat vom vorbi și despre asta. Prietenia e altceva. Caută prieteni în contexte în care este probabil să găsești oameni asemenea ție atunci când vine vorba de valori și principia de viață.

Proximitatea contează, dar unori ne dorim să menținem relații de prietenie la mii de kilometric distanță. Folosește mijloacele de comunicare online, folosește apelurile video, păstrează legătura cu oamenii dragi din viașa ta căutând să îi vezi – chiar dacă prin intermediul resurselor online. Dacă proximitatea nu e reală, creați iluzia proximității pentru a ajuta la menținerea relației de prietenie.

Împărtășiți cee ce faceți într-o anumită perioadă a vieții și nu cee ace veți face la un moment dat cânt, poate, vă veți întâlni. Ancorați-vă prieteniile și în prezent, nu doar în trecut sau viitor. Daca frmusețea contează chiar și în prietenie, haide să ne definim sănătos standardele de frumusețe. Să acceptăm diversitatea ca pe ceva plăcut, să definim frumusețea și dincolo de caracteristici externe, să admirăm o persoană pentru caracteristici punctuale și mai puțin ca întreg.

Și dacă există o literature întreagă ce susține că ne plac oamenii competenți, recomandarea ar fi atunci să îi ajutăm pe prietenii noștri să se dezvolte. Evită competițiile cu prietenii. Acestea nu consolidează relația. E mult mai benefică ancorarea în proiecte unde putem lupta pentru scopuri commune.

Aveți grijă de prietenii voștri și gășiți curajul de a vă face mereu prieteni noi!

Un articol scris de:

Oana Ghimbuluț

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!