Experimentează · marți, 3 iul.

Respiro Help

Descoperă care pot fi beneficiile prieteniei

CE ESTE PRIETENIA?

Iubirea și armonia dintre oameni a existat și va exista întotdeauna. „În iubire frăţească, unii pe alţii iubiţi-vă; în cinste, unii altora daţi-vă întâietate,” ne îndeamnă Apostolul Pavel în scrierile Sfintei Scripturi.

De asemenea, Aristotel descria omul ca fiind o ființă socială, care relaționează natural cu cei din jurul său. Este de la sine înțeles că prietenia este o parte firească din umanitate.

Este imposibil să găsim o definiție concretă a prieteniei, indiferent dacă ne ghidăm după marii clasici ai literaturii, după filosofi sau teologi.

Cert este că prietenia este unică pentru fiecare om în parte și e individualizată de categorii culturale, de gen, vârstă și de fiecare experiență în parte.

Cu toate astea, în mod general sunt cunoscute ca și trăsături principale ale unei legături de prietenie loialitatea, încrederea, altruismul, sinceritatea, o doză scăzută de rivalitate, împărtășirea intereselor comune și dedicarea resurselor pe care le avem în relația în cauză.

Ca orice altă relație interumană, prietenia este presărată și cu conflicte, însă felul în care sunt gestionate acestea definește gradul de intimitate și compatibilitatea celor implicați în acea legătură.

BENEFICIILE PRIETENIEI

Există anumite beneficii ale unei prietenii sănătătoase și acestea au fost arătate prin cercetări științifice. La copii, au fost făcute studii care au arătat că o prietenie de calitate determină diminuarea comportamentelor de bullying, dar și de a fi victimă.

Aceste două aspecte sunt de mare importanță deoarece apariția lor în viața copiilor poate aduce o probabilitate mai mare de apariție a depresiei, anxietății, singurătate și dificultăți academice (în cazul victimelor) și actelor de delicvență sau consum de substanțe (în cazul celor care sunt implicați în comportamentul de bullying).

În dezvoltarea noastră ca indivizi funcționali în societate, prietenia ne ajută când suntem copii să ne formăm o imagine stabilă a valorii noastre, să ne explorăm și să achiziționăm abilități și competențe noi.

În cazul adolescenților, a fost arătat că o prietenie de calitate crește angajamentul față de școală, acceptarea propriei persoane în contexte sociale și o stimă de sine generală mai ridicată.

Pentru că în această perioadă apar o varietate de schimbări, prieteniile pot fi de scurtă durată și diverse, însă cu implicare afectivă mare.

Pentru adulții tineri, prietenii ocupă o mare parte din viață, aceste legături devenind definitive și stabile și constituind o a doua familie. Astfel, prin intermediul acestor relații se concretizează interesele, hobby-urile, domeniile profesionale și se consolidează trăsături de personalitate.

Cu alte cuvinte, la o privire mai atentă, prietenia nu înseamnă doar o sumă de amintiri plăcute, este chiar o parte importantă a vieții noastre. În afecțiunile psihice și somatice, suportul afectiv și fizic al prietenilor este un factor ce cântărește mult în procesul de tratare.

Este foarte important să ne găsim prieteni care sunt potriviți nevoilor și resurselor noastre pentru ca relația să fie una constructivă și de durată.

Nu are rost să ne implicăm în relații în care nu ne simțim confortabil, în care credem că ni se cere prea mult sau prea puțin, în care primim ce nu vrem.

Nu are rost să rămânem în relații în care simțim că suntem tratați cum nu am vrea. Nu este recomandat să fim prieteni cu oameni ale căror dorințe și nevoi nu pot fi îndeplinite de ce suntem noi dispuși și capabili să le oferim.

E nevoie să învățăm să comunicăm cu apropiații noștri despre ce se întâmplă în relațiile noastre cu ei și să echilibrăm ceea ce investim în ele și ceea ce primim.

Pe lângă toate astea, să ne bucurăm și să îi apreciem de oamenii de lângă noi! Prietenia este un orizont – unul care se lărgeşte ori de câte ori ne apropiem de el.

 

Un articol scris de:

Rodica Afrasinei,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!