Experimentează · marți, 13 dec.

Respiro Help

De ce avem nevoie de un plan?

Te-ai confruntat vreodată cu imposibilitatea atingerii unui obiectiv? Sau poate ţi s-a întâmplat ca, neavând un scop bine determinat, să te astepţi ca lucrurile să se rezolve de la sine, fără să ştii de fapt CE aştepţi. Daca ai trecut prin aceste situaţii,atunci cu siguranţă te-ai întrebat unde ai greşit. Principala cauză o constituie însăşi lipsa obiectivului. O dată stabilit, următorul pas este PLANIFICAREA.

Dicţionarul explicativ al limbii române defineşte planul ca fiind un proiect elaborat cu anticipare,cuprinzând o suită ordonată de operaţii destinate să ducă la atingerea unui scop.

Pentru a înţelege mai bine importanţa planificării, o putem asemăna cu o hartă. Când urmăm un plan, putem vedea cât de mult am progresat și de asemenea cât mai avem până la destinaţie. A ştii unde ne aflăm este esenţial în luarea unor decizii bune cu privire la următorii paşi pe care îi vom efectua.

Într-o serie de studii, E. J. Masicampo de la Universitatea Wake Forrest şi psihologul Roy Baumeister au demonstrat că elaborarea unui plan pentru un anumit scop eliberează resurse cognitive pe care le putem utiliza la îndeplinirea altor sarcini. Deci, pe lângă faptul că ne ajută să avem succes în realizarea obiectivului propus, planificarea ne permite să ne concentrăm atenţia şi pe alte îndatoriri şi probleme care aşteaptă o rezolvare. O dată planul efectuat, ne putem opri din a ne gândi la acel singur scop si putem face loc pentru altele. Acest lucru este bine venit in contextul societăţii aglomerate în care trăim.

Un alt motiv pentru care avem nevoie de planificare este „Regula 80/20”.  Este cunoscut faptul că pentru o acţiune neplanificată, 80% efort ne oferă mai puţin de 20% rezultate. Fie petrecem prea mult timp luând decizii cu privire la etapele care trebuie parcurse, fie facem mulţi paşi ineficienţi şi inutili.

Tehnologia de asemenea ne oferă o mână de ajutor în problema planificării. Internetul abundă de aplicaţii care ne pot ajuta la întocmirea unor planuri pentru atingerea micilor sau marilor obiective din viaţa de zi cu zi.

În alcătuirea unui plan, este bine să avem în vedere câteva repere:  

  1. Clarificarea scopului

Încearcă să vizualizezi scopul pe care ţi l-ai propus. Te vezi atingându-l?  Totodată ia în calcul şi limitele: timpul, banii sau alte resurse.

  1. Scrie o listă cu acţiuni

Notează pe hârtie tot ce ai de făcut pentru a-ţi atinge scopul. La acest pas concentrează-te şi gândeşte-te la cât mai multe idei diferite.

  1. Analizează si ordonează

Uită-te la lista făcută si încercuieşte ceea ce consideri absolut necesar în atingerea obiectivului. Apoi,din ce a rămas, decide-te asupra celor pe care le poţi elimina fără consecinţe.

  1. Ordonează-ţi lista într-un plan

Decide ordinea acţiunilor şi dacă există paşi care trebuie efectuaţi în prealabil.

  1. Verifică lista regulat şi monitorizează progresul făcut

Astfel, chiar şi în momentele în care vrei să renunţi, te vei simţi motivat să continui până la atingerea ţintei stabilite.

Acum, tot ce rămâne de făcut este să iei un pix, o foaie şi să porneşti la drum. Te aşteaptă multe obiective de atins.

Bibliografie:        

https://www.psychologytoday.com/blog/dont-delay/201111/the-power-plan

http://www.time-management-guide.com/planning.html

https://dexonline.ro/definitie/plan

 Un articol scris de:

Bianca Tocitu

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!