Trăiește la maximum · joi, 9 nov.

Respiro Help

De ce a risca nu e întotdeauna sinonim cu a câştiga

Sunt evenimente în viață pe care nu ești capabil să le controlezi, care te pot stăpâni și care îți pot cauza iminenta moarte fără a-ți cere permisiunea. Nu e decizia ta dacă ai o tumoare cerebrală malignă sau dacă ești ținta unui brutal atac terorist. 

Există însă lucruri pe care le poți evita, necontribuind voit la momentul în care viața ta pe acest pământ se va încheia. De ce să treci pe roșu într-o dimineață în care te grăbesti la serviciu, chiar dacă vei întârzia iar șeful tău nu va fi prea mulțumit în legătură cu asta?

Acele câteva secunde aparent câștigate se pot întoarce ușor împotriva ta dacă, de exemplu, un șofer nevinovat, care respectă cu strictețe normele de circulație, nu te observă pe tine, pietonul care traversează grăbit și neregulamentar.

Cu siguranță faptul că ai întârziat într-un moment care părea decisiv pentru tine este de un infinit de ori mai putin decisiv decât dacă gestul tău necugetat ar fi și ultimul pe care ai avea ocazia să-l faci.

Știu, asta poate suna clișeic. Dar viața este scurtă și frumoasă. De cele mai multe ori, momentele în care riști sunt cele care te fac cel mai fericit. Însă riscă asumat. Riscă atunci când viața ta nu este în pericol.

Riscă atunci când consideri că o decizie îți oferă schimbarea la care tânjești sau pur și simplu când ai nevoie de o doză de adrenalină. Nu fi tu cel care ia hotărârile în defavoarea propriei persoane. Lucrează cu tine, nu împotriva ta! Și mai presus de toate, prețuiește-ți viața.

Un articol scris de:

Roberta Andrei,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea București

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!