Trăiește la maximum · marți, 13 dec.

Respiro Help

Cuvinte mici... De mare însemnătate

Îmi pare rău, am greșit, este vina mea. Sunt poate, expresiile cel mai greu de rostit atunci când suntem vinovați de un lucru. Încă din copilărie învățăm sau suntem învătați să le folosim. Cunoaștem importanța acestora și impactul pe care îl au asupra celor din jur. Să recunoști că ai greșit și să îți ceri și iertare poate fi foarte greu.

De multe ori recunoaștem față de noi că am greșit, însă alungăm gândurile acestea în încercarea noastră de a ne elibera de sentimentul de vinovăție. Uneori catalogăm persoanele care recunosc că au greșit și care își asumă răspunderea pentru ceea ce au facut ca fiind persoane slabe. De fapt, acest comportament este o trasătură a oamenilor puternici. Scuzele sincere spuse la timpul potrivit au puterea de a reface o relație care este gata să se destrame.

În căsnicii există tendința de a considera că vina este întotdeauna a celuilalt. Este mult mai ușor să dăm vina pe celălalt decât să recunoaștem că am greșit. Este foarte greu sa luăm vina asupra noastră și este la fel de greu să „împărțim” vina.

Este important ca pentru o relație armonioasă partenerii să discute despre problemele pe care le au. Evită să îți petreci tot timpul încercând să îți dai seama cine este vinovatul. Concentrează-te asupra rezolvării problemei și a consolidării relației cu celălalt. Vei pierde mai puțin timp și vei avea mai multă satisfacție rezolvând problema serios.

 Evită formulările categorice de tipul „am întotdeauna dreptate”. Nu există persoană care să nu greșească niciodată. Se întâmplă de multe ori să știm că am greșit și să ne pară rău în legătură cu asta. Însă evităm responsabilizarea și încercăm să ne convingem că nu este așa și că vina este a celuilalt. Acest fapt ne împieică să ne cerem scuze și ușor, ușor nici nu ne mai pare rău pentru ceea ce am făcut.

A spune „îmi pare rău” presupune a fi suficient de matur să îți asumi responsabilitatea și să admiți că ai avut un comportament greșit. Nu este nici-o problemă dacă greșești, este o problema atunci când eviți să recunoști asta.

Fă primul pas!  Dacă se întâmplă să crezi că este vina celeilalte persoane și că tu ai fost de fapt victima, cere-ți tu scuze! Cere-ți scuze pentru reacția pe care ai avut-o, pentru cuvintele pe care le-ai spus, pentru ceea ce ai fi putut face mai bine dar nu ai facut. Încearcă întotdeauna să faci primul pas către împăcare, cu siguranță că nu vei avea nimic de pierdut.

„Îmi pare rau” este un mod de a arata celeilalte persoane că prețuiești relația pe care o aveți, că iți pare rău de ceea ce ai făcut chiar dacă nu a fost intenționat. Scuzele nu pot șterge totul cu buretele, dar pot elimina efectele negative ale acestora. Sunt și situații când ele nu rezolvă totul imediat. Uneori este nevoie de timp pentru cealaltă persoană ca să te ierte și uneori lucrurile nu mai sunt la fel chiar dacă persoana respectivă te-a iertat.

Depinde de alegerea fiecăruia, important este că tu ai făcut ce depindea de tine pentru a îndrepta lucrurile și că  ți-ai cerut scuze într-un mod sincer și onest. McCullough, cercetător al  National Institute for Healthcare Research din Rockville, Maryland, spune că pe lângă „îmi pare rău pentru că...”, nu trebuiesc neglijate intenția și atitudinea. Acestea sunt comunicate nonverbal persoanei căreia îți ceri scuze.

Dacă scuzele nu sunt sincere atunci nu vor însemna nimic pentru cealaltă persoană. Dacă îți ceri scuze pentru că altcineva ți-a cerut sa o faci, dacă o faci pentru interesul propriu atunci este zadarnic.

Formulările de tipul „Imi pare sincer rău pentru suferința provocată” înseamnă mai mult decât 1000 de explicații și de motive. Este modul in care arăți respect și empatie.

Studiile arată că scuzele își pun amprenta asupra sănătății fizice si mintale celui care le primește. Tensiunea arterială scade, ritmul cardiac încetinește și respirația devine stabilă.  O persoană față de care s-a greșit se simte liniștită atunci cand i se face dreptate.

Încearcă prin cuvinte simple și sincere să arăți că iți pare rău atunci cand ai greșit!

Un articol scris de:

Silvia Dragomir

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!