Experimentează · marți, 9 oct.

Respiro Help

Cine ești tu de fapt?

Autocunoașterea este un proces de durată

A te descoperi și a te cunoaște, în adevăratul sens al cuvântului, ar putea fi o sarcină dificilă. Poate te întrebi „de ce?” și nu este nejustificat. În fond, noi suntem cei mai în măsură să deținem mijloacele necesare pentru a ne cunoaște. 

Realitatea este că pe parcursul vieții suntem supuși dezvoltării continue, astfel că identitatea și caracteristicile noastre se pot schimba semnificativ de la o etapă de viață la alta. Drept urmare și cunoștințele despre propria persoană ar putea fi afectate.

De ce este totuși importantă autocunoașterea? Atunci când te cunoști pe tine însuți ești, înainte de toate, mai fericit, prin simplul fapt că ești capabil să exprimi cu ușurință cine ești și care-ți sunt dorințele. Știi totodată ce te motivează, cum să iei decizii, ce poți tolera și care sunt limitele tale. 

„A te cunoaște pe tine reprezintă începutul înțelepciunii”, spunea Socrate, iar în cele ce urmează vom învăța cum anume putem pune în practică autocunoașterea. 

Modalități prin care te poți cunoaște mai bine

Poți începe călătoria ta către autocunoaștere realizând un inventar personal, care să conțină, pe de-o parte punctele tale forte și calitățile, și pe de alta ariile ce necesită îmbunătățiri. Pune în practică acest exercițiu formulând propoziții cu „eu sunt…”, pentru caracteristicile pe care le cunoști deja, și propoziții cu „eu vreau să…” pentru aspectele la care ai dori să mai lucrezi.

Pentru ca lista cu caracteristici să fie îmbogățită, adresează-te persoanelor din imediata ta apropiere și cere-le să contribuie. Ia în considerare faptul că aspectele pe care aceste persoane le-ar putea adăuga, ar putea fi dificil de acceptat pentru tine la prima vedere. Acest lucru nu ar trebui să te sperie sau să te supere. În fond, ai pornit pe un drum și într-un proces care presupune să te cunoști în profunzime din toate perspectivele.

Continuă prin a te focusa pe categoria de aspecte pe care ai vrea să le dezvolți și încearcă să identifici acțiunile concrete care te-ar putea ajuta în acest demers. Pornește cu pași mici și nu îți propune să realizezi lucruri imposibile sau mult prea devreme. Ai nevoie de timp și disponbilitate pentru auto-cunoaștere și nu uita să sărbătorești orice realizare, indiferent de cât de nesemnificativă ar părea la început.

Amintește-ți să petreci timp în compania ta, pentru a analiza elementele pe care le-ai trecut în inventar precum și progresul, dar și în compania persoanelor dragi, care te pot încuraja în îndeplinirea scopurilor propuse. În același timp, încearcă să îți limitezi accesul la persoane negative și criticile lor și investește în relații sănătoase sau cu persoane pe care le admiri și de la care ai putea învăța. 

O altă modalitate de autocunoaștere presupune să ții un jurnal. O acțiune atât de simplă precum crearea unui jurnal este de fapt un mod foarte la îndemână de a te conecta la tine și la prezent. Poți realiza acest lucru prin a nota, de exemplu, gândurile de la sfârșitul fiecărei zile, momentele de criză sau ideile bune. 

Asigură-te că vei include sentimente legate de viața ta, de obiectivele tale și întrebări care să te ajute în dezvoltare (precum cele prezentate mai jos), sau cuvinte de mulțumire și apreciere față de tine și persoanele importante din viața ta. Poți nota, totodată, planurile de viitor dar și prioritățile.

Pentru momentele în care te simți copleșit/ă, jurnalul ar putea reprezenta rețeta succesului, întrucât vei găsi în paginile sale modalități de gestionare. Dacă treci printr-o perioadă tristă, de exemplu, poți identifica în jurnal lucrurile care te fac fericit/ă.

Auto-cunoașterea este un proces continuu, și dacă îți vei da voie să accesezi tot ce presupune persoana ta, ai putea vedea rezultate benefice. Ține cont totdată de faptul că a te cunoaște pe tine implică de asemenea confruntarea cu trecutul, acceptarea, asumarea responsabilității, iertarea și vindecarea.

Întrebări pentru autocunoaștere

Pornește de la lista de întrebări de mai jos și adaugă în jurnalul tău și altele potrivite pentru tine. Gândește-te la relațiile tale, la amintiri și planuri de viitor, la emoții și trăiri și orice consideri ca fiind semnificativ și relevant în procesul tău de auto-cunoaștere.

  1. Ce activități din viața ta îți aduc bucurie?
  2. Care sunt lucrurile de care te temi?
  3. Ce alegi să păstrezi în viața ta (relație, loc de muncă, amintire) cu prețul fericirii tale și de ce?
  4. Care este lucrul de care ești cel mai mândru/ă?
  5. Ce fel de „moștenire” vrei să lași în urma ta?
  6. Dacă ar putea să ți se îndeplinească o singură dorință, care ar fi aceea?
  7. Cum crezi că te percep oamenii din jur?
  8. Cine este modelul tău în viață?
  9. Ce te ajută în procesul decizional?
  10. Care este cea mai importantă relație din viața ta?

Articol scris de: Violeta Băețelu

 

 

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!