Trăiește la maximum · miercuri, 15 ian.

Respiro Help

5 obiceiuri care pot îndepărta un partener din relația de cuplu

 

Atunci când o persoană începe să investească din ce în ce mai puțin din punct de vedere emoțional sau pare că s-a „delogat” din relație, acesta poate fi un răspuns la comportamentul problematic frecvent pe care îl afișează partenerul. Anumite comportamente pot fi gestionate atunci când apar rar. Dacă însă se convertesc în obișnuință, pot deveni de-a dreptul deranjante, chiar dăunătoare în ceea ce privește bunăstarea și longevitatea relației. Datorită acestor obiceiuri greșite, persoanele care prezintă astfel de comportamente deseori nu pot sesiza daunele pe care le provoacă. Aceștia pot percepe distanțarea emoțională a partenerului lor, dar nu pot face legătura cu miezul problemei - și anume cu propriul comportament.

Iată cinci obiceiuri care pot îndepărta partenerul și pot să creeze distanțare emoțională:

Prea multă critică

Raportul pentru o comunicare plină de succes denotă că 80% din ceea ce spui ar trebui să fie pozitiv sau neutru și doar 20% ar trebui să fie păreri critice sau directive (de exemplu: „E rândul tău să duci gunoiul!”). Din nefericire, în unele cupluri acest raport este aproape invers. Când un membru al cuplului exprimă în mod constant nemulțumiri și doleanțe, acest fapt poate fi complet demoralizant pentru celălalt partener, care începe să se simtă de parcă nu poate face nimic corect și, ca urmare, se distanțează emoțional.

Acapararea discuțiilor, a argumentelor sau a abilităților de comunicare în cadrul relației

Când unul dintre parteneri comunică mai eficient despre problemele emoționale decât celălalt, acesta se bucură automat de un avantaj nedrept în timpul argumentelor sau al conflictelor. Partenerul care nu comunică la fel de bine sau care nu își poate exprima gândurile și sentimentele la fel de clar este probabil să piardă cele mai multe dispute, chiar și atunci când are dreptate. În timp, acesta din urmă va învăța că nu are rost să-și argumenteze opinia sau să aducă în discuție propriile îngrijorări, pentru că nu poate câștiga niciodată; astfel se închide și bate în retragere.

Lipsa de empatie în privința stresului emoțional

Atunci când o persoană se află într-o situație stresantă din punct de vedere emoțional, iar partenerul nu reușește să manifeste compasiune sau empatie, impactul poate fi devastator. Cu toții ne așteptăm ca partenerii noștri să fie persoanele pe care ne bazăm cel mai mult pentru susținere și încurajare în perioadele dificile, iar atunci când aceștia nu reușesc în mod repetat să ofere suport, se întâmplă deseori ca cei descurajați să se retragă și să caute împlinirea acestor nevoi emoționale în altă parte.

Ignorarea celor mai importante rugăminți

Deși „prea multe cereri” reprezintă o problemă obositoare, ignorarea rugăminților semnificative ale partenerului, mai ales atunci când sunt exprimate în mod repetat, îl va face să se simtă respins și neglijat. Un exemplu frecvent apare atunci când unul dintre parteneri se simte frustrat de lipsa de intimitate sau nesatisfăcut din punct de vedere sexual. Din păcate, oamenii tind să-și exprime aceste tipuri de nemulțumiri abia atunci când se simt extrem de respinși sau răniți, fiind temători să ofere o nouă șansă. În acest punct, daunele sunt deja produse.

Impactul negativ al tehnologiei asupra relației

Prea mulți dintre noi suntem dependenți de telefoanele mobile și ecranele computerelor, acordând astfel mult mai puțină atenție partenerului. Atunci când telefoanele sunt privite continuu sau sunt folosite în timpul mesei, în timp ce vizionați spectacole împreună, în mijlocul conversațiilor și, da, chiar și în momentele intime, acest obicei poate avea un efect dramatic asupra stării de spirit, fericirii și satisfacției partenerului în cadrul relației.

În concluzie, fiecare dintre aceste comportamente sunt comune și cu siguranță există în majoritatea relațiilor. Însă atunci când apar cu o frecvență semnificativă și devin obiceiuri, pot provoca pagube majore. Dacă vă confruntați cu astfel de comportamente în propria relație și nu sunteți siguri dacă frecvența lor se încadrează în normă sau este excesivă, cel mai bun lucru de făcut este să discutați această problemă cu partenerul.

Sursa: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201905/5-habits-are-likely-push-partner-away

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!