Experimentează · marți, 13 dec.

Respiro Help

Ce este imaginea de sine și cum ne influențează ea traseul profesional?

1). Când vine vorba despre... sunt cel mai bun.

2). Sunt/Nu sunt bun la …

3). Știu că dacă o să-mi dau silința, o să pot să…

4). Cel mai mare vis al meu este să...

5). Dacă aș reuși să fac aceste lucruri, cred că aș fi cel mai fericit.

Dacă ai stat câteva minute să reflectezi și să completezi spațiile libere din enunțurile de mai sus, află că ai identificat câteva elemente ce compun imaginea de sine (dacă nu ai făcut-o, ce te oprește să te întorci?). Mai exact, această imagine de sine se referă la modul în care fiecare dintre noi ne percepem propriile carcateristici(care pot fi de natură cognitivă, fizică, emoțională, socială, spirituală).

Este importantă această imagine de sine? Ei bine, studiile în domeniul psihologiei spun că este, ea reflectă un reper important privind modul cum o să ne comportăm în societate, actvitățile în care o să ne angajăm, aspirațiile și așteptările de la propria noastră persoană.

De exemplu, o persoană care se percepe pe sine ca fiind incapabilă (o imagine de sine negativă) se va comporta în concordanță cu această imagine și anume, va evita să se angajeze în anumite activități de frica confirmării faptului că este incapabilă, deși în realitate ar putea fi o activitate care să-I facă plăcere și la care în timp ar putea obține și performanță. La polul opus, o persoană care se percepe valoroasă și capabilă(imagine de sine pozitivă) va merge cu încredere în direcția aspirațiilor personale.

Este important să menționăm faptul că putem distinge trei componente în structura imaginii de sine: Eul actual, Eul viitor, Eul ideal.

Atributele cu care am înlocuit spațiile libere din primele două afirmații de la începutul articolului corespund Eului actual, și reprezintă ceea ce credem despre noi în momentul de față.

Afirmația trei vizează Eul viitor, adică nivelul de expectanță, unde ne așteptăm să ajungem la un moment dat raportat la resursele de care dispunem în momentul de față.

Ultimele două afirmații corespund Eului ideal, adică nivelului de aspirație, unde ne-am dori să ajungem în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat.

O problemă majoră apare când suntem centrați excesiv pe diferența dintre Eul actual și Eul ideal, noi ne imaginăm și reflectăm mult asupra dorințelor noastre profesionale cele mai mari dar realitatea de zi cu zi nu ne transmite indicii directe în această direcție, și astfel putem ajunge să trăim stări de frustrare, tristețe, deprimare și nemulțumire față de propria persoană.

Sumarizânt totul într-o idee, putem spune că imaginea de sine are un rol important când ne raportăm la alegerea traseului profesional, Eul actual fiind cel care ne dezvăluie calitățile care ne recomandă spre anumite domenii, Eul viitor este cel mare ne va descrie direcția de lucru iar Eul ideal ne va arăta până unde am vrea să ajungem.

Un articol scris de:

Cristian Popa

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!