Experimentează · luni, 26 mar.

Respiro Help

Află de ce iertarea ne aduce vindecare interioară

CE ESTE IERTAREA?

A ierta – a scuti pe cineva de o pedeapsă, a trece cu vederea vina, greşeala, a dezlega, a elibera. (dexonline.ro)

Actul iertării este o resursă pe care Creatorul ne-a dăruit-o, prin intermediul căreia am putea reseta jocul, să revenim la un nivel neutru şi să putem începe totul de la zero. Am putea-o numi chiar o strategie spirituală pentru vindecarea sufletului.

A ierta nu înseamnă că va trebui să fim de acord cu acel comportament greşit sau cu repetarea acestuia. Iertarea se referă la eliberarea de pierdere de energie pe care opusul iertării o implică.

Haideţi să descoperim împreună ce implică de fapt acest act al neiertării şi ce se întâmpla în organismul nostru atunci când alegem să nu iertăm. Cum spuneam, iertarea este o resursă care se regăseşte în interioriul fiecărui om, fiind accesibliă ori de câte ori alegem să facem acest act. Alegerea aduce cu sine înţelegerea de ce anume am opta pentru iertare mai degrabă decât pentru neiertare.

CUM NE POATE VINDECA IERTAREA?

Atunci când purtăm în sufletul nostru un resentiment faţă de o persoană, relaţia dintre mintea noastră şi corp are de suferit. Corpul va începe să producă în exces adrenalină şi cortizol, care în timp îşi vor lăsa amprenta asupra sistemului nostru imunitar şi pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiace. Nu degeaba se spun vorbele acelea din popor : „a murit de inimă rea”, „şi-a otrăvit inima”.

Ei bine, atunci când cineva ne-a greşit sau atunci când noi percepem că am fost trădaţi, creierul nostru începe să emită semnale de alarmă întregului organism, avertizându-l că suntem în pericol (instinctual de autoapărare), iar atunci toate organele se pregătesc de atacul propriu-zis.

Creierul emite semnale glandelor suprarenale, acestea eliberează în corp adrenalina, care măreşte bătăile inimii, pulsul arterial măreşte fluxul sanguin, iar când ajunge în plămâni primeşte oxigen, trimiţând toată puterea în muschi, corpul întreg fiind gata de atac.

Dar pentru că la noi oamenii primează raţiunea, de cele mai multe ori nu vom reacţiona, neavând o eliberare a acestei puteri declanşate in interiorul nostru, vom ajunge să „fierbem în suc propriu”, toate toxinele eliberându-se în organism provocând nimic altceva decât foarte mult rău şi amărăciune.

Acest proces va continua pe măsură ce vom înainta fără a accesa actul iertării. Atunci când suntem supăraţi şi nu iertăm, ne concentrăm pe cel care ne-a greşit, îi distorsionăm imaginea şi căutam un plan de a-l face să plătească. Prin accesarea actului de iertare, ne putem elibera de toate aceste suferinţe şi greutăţi care ne apasă inima.

Atunci când ne concentrăm asupra procesului de iertare (pentru că iertarea poate fi uneori un proces, nu poate fi de pe azi pe mâine, mai ales atunci când rănile sunt adânci, sau poate va fi nevoie să iertăm o persoană de mai multe ori pentru a putea reconcilia acea relaţie), ne putem mări capacitatea de a simţi compasiune si dragoste faţă de cei de lângă noi, dar în special faţă de noi înşine.

Actul iertării poate fi un dar, un balsam mângâietor pe care ni-l putem dărui singuri. Atunci când inima găseşte liniştea, sufletul va trece printr-o transformare.

Toate actele de iertare şi eliberare sunt de fapt acte de vindecare ale sinelui iar dacă acest act devine o regulă, va fi mai uşor să ne dezvoltăm capacitatea de a iubi, de arăta compasiune şi mai ales de a fi flexibili.

Fiecare om aduce cu sine un bagaj pe care l-a dobândit de-a lungul dezvoltării sale, a învăţat să reacţioneze într-un anume fel, unic, şi-a dezvoltat un pattern pe care l-a învăţat în primul rând în familie, sănătos sau mai puţin sănătos cu privire la iertare, desigur si la celelalte aspecte ale vieţii.

Ce vreau să spun, este faptul că toţi oamenii reacţioneză şi fac anumite lucruri pe un fond conştient sau mai puţin conştient dar care are legătuă cu începuturile lui ca şi persoană.         

Temperamentul îl moştenim ereditar, iar acesta exprimă trăsăturile caracterului care se formează pe parcursul vieţii în funcţie de mediul în care trăim, familie, prieteni, societate. Temperamentul şi comportamentul contribuie la formarea personalităţii, bazele acestora conturându-se în primii 3 ani de viaţă, dar procesul rămâne continuu.

Ce vreau să spun cu asta? Pe mine m-a ajutat foarte mult atunci când o persoană a greşit faţă de mine, înainte să mă las năpădită de acele sentimente negative să încerc să mă gândesc la acea situaţie dintr-o altă perspectivă.

Dacă acea persoană nu a greşit faţă de mine, ci aşteptările pe care le-am avut cu privire la ce ar putea să facă sau să zică au fost nerealiste? Sau.. dacă acea persoană aşa a învăţat că trebuie să acţioneze?

Ceea ce învăţăm în familie rămâne de cele mai multe ori în incoştient iar acţiunea pe care o emitem merge de fiecare dată pe acelaşi drum bătătorit fără să ne dăm seama măcăr de ce alegem întotdeauna să facem asta.

Modul în care noi am primit sau am oferit iertarea, ne-a învăţat atunci când eram mici care este drumul. Gândeşte-te la perioada copilăriei şi la ce înseamna pentru tine iertarea atunci, ca pe ce anume ai perceput-o, filtrează informaţia pe care ai primit-o astăzi cu privire la neiertare şi la beneficiile pe care le ai atunci când alegi să ierţi.

Dacă vei fi sincer cu tine, vei fi surprins să afli că vei dori să înclini tot mai mult spre a oferi iertarea.

 

Un articol scris de:

Veronica Bayrakcioglu,

Psihoterapeut de familie, cuplu și copil

www.iterapie.ro

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!