Experimentează · sâmbătă, 14 apr.

Respiro Help

Află ce impact poate avea recunoștința asupra calității vieții tale

CE ESTE RECUNOȘTINȚA?

De multe ori, un simplu „Mulțumesc” ne duce cu gândul la recunoștință. Dar cât de des ne-am gândit să extindem sensul acestui cuvânt și acțiunile pe care le implică?!

Literatura de specialitate ne oferă mai multe definiții pentru recunoștință, utilizate în diferite contexte:

-„O emoție care e mereu îndreptată înspre aprecierea acțiunii de ajutorare a altor oameni" (McCullough, Kilpatrick, Emmons, & Larson, 2001)

-„O emoție socială care semnalizează recunoașterea noastră a lucrurilor pe care ceilalți le-au făcut pentru noi" (Fox et al., 2015)

-„Recunoștința are un dublu înțeles: unul universal și unul transcendent. În sensul său universal, recunoștința este un sentiment care apare în schimburile interpersonale atunci când o persoană recunoaște că primește un beneficiu valoros de la alta.

Recunoștința este o stare afectivă cognitivă care este în mod obișnuit asociată cu percepția că cineva a primit un beneficiu personal care nu a fost intenționat căutat, meritat sau câștigat, ci mai degrabă datorită bunelor intenții ale unei alte persoane" (Emmons & Stern, 2013)

SEMNIFICAȚIA RECUNOȘTINȚEI

Parcurgând literatura științifică vom descoperă că recunoștința are 3 valențe principale :

-recunoașterea unui lucru pozitiv din viață

-înțelegerea faptului că sursa lui se află la exterior față de propria persoană

-aprecierea pe care o simțim cu privire la acea sursă

Efectele acestei acțiuni au fost studiate și s-a demonstrat faptul că recunoștința scade nivelul de stres, depresie și anxietate. Printre efecte se afla faptul că oamenii dobândesc noi strategii de a face față stresului. Emoțiile pozitive pe care recunoștința le aduce ajută corpul să se îndrepte către o îmbunătățire fiziologică.

De-a lungul anilor, atât filosofia, cât și religia au scos în evidență beneficiile pe care le implică recunoștința. Psihologia pozitivă recunoaște și ea importanța recunoștinței și a arătat că aceasta poate crește nivelul stării de bine. Studiile au arătat că oamenii recunoscători se simt mai puțin îngrijorați și sunt mai deschiși către experiențe noi.

De asemenea, recunoștința poate forma sau îmbunătăți relațiile interpersonale, prin schimbări atitudinale ce implică iertarea. Optimismul și fericirea sunt și ele optimizate, iar nivelul de satisfacție al vieții poate crește printr-o raportare diferită la experiențele vieții. David Steindl-Rast a subliniat importanța recunoștinței într-un discurs ce l-a ținut în cadrul unui eveniment Ted Talks, spunând că  „Nu e fericirea cea care ne face recunoscători, ci recunoștința cea care ne face fericiți”.

Martin Seligman, numit și "părintele psihologiei pozitive", a demonstrat științific efectele benefice ale unui exercițiu denumit „Cele trei binecuvântări" sau „Cele trei lucruri bune". Acesta implică îndreptarea atenției către gândurile pozitive și îndepărtarea de cele negative. Metoda presupune trei pași ce trebuie realizați în fiecare seară înainte de a dormi:

  1. Gândește-te la trei lucruri bune care s-au întâmplat azi
  2. Scrie-le
  3. Reflectează la fiecare dintre ele și de ce s-au întâmplat

Pe lângă acest exercițiu, recunoștința poate fi „antrenată” și prin alte acțiuni precum ținerea unui jurnal, scrierea unei scrisori, oferirea de ajutor.

 

Un articol scris de:

Gherguț Gabriela,

Studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!