Morton: „Trăiește mai activ!”

Societatea trece printr-o criză de inactivitate. Stăm pe scaun și în pat o bună parte din zi și facem mult prea puțină mișcare fizică, iar lucrul acesta își lasă amprenta asupra stării de sănătate. Darren Morton, lector universitar la o instituție de învățământ din Australia, a scris o carte prin care educă publicul cum să depășească sedentarismul și să ducă o viață mai activă. Fragmentul următor prezintă beneficiile exercițiilor fizice de mare intensitate, comparativ cu cele de intensitate redusă.

Ați observat vreodată că după efectuarea exercițiilor fizice simțiți o senzație de căldură – un fel de ardere a caloriilor de după efort? Acea senzație de ardere persistă, de obicei, timp de două ore după sesiunea de exerciții fizice, dar poate continua până la 48 de ore, timp în care mai puteți arde încă 15% din energia folosită în timpul exercițiului care a declanșat-o.

Timp de mai mulți ani – și uneori și astăzi – oamenii au fost îndrumați să apeleze la exerciții moderate, de intensitate scăzută, pentru a pierde grăsime corporală. Acest lucru s-a bazat pe observația conform căreia în timpul exercițiilor fizice de intensitate scăzută organismul tinde să utilizeze grăsimea pentru energie, în timp ce în timpul activităților de intensitate crescută apelează mai mult la carbohidrați. Dar sursa de energie pe care organismul o folosește în timpul exercițiului fizic este mai puțin importantă decât cantitatea totală de energie consumată. Exercițiile de intensitate crescută sunt mai bune în această privință.

Nu este surprinzătoare apariția unui ansamblu de dovezi care arată că activitățile fizice cu intensitate crescută duc la o pierdere mai mare în greutate decât activitățile fizice cu intensitate scăzută. De exemplu, într-un studiu făcut pe femei care fie au pedalat la o intensitate moderată constantă, fie au efectuat serii repetate de opt secunde la intensitate mare, urmate de doisprezece secunde la intensitate mică, femeile care au efectuat seriile de intensitate combinată au înregistrat o scădere semnificativ mai mare a grăsimii corporale de la nivelul picioarelor și al trunchiului.

Un alt beneficiu al activității fizice intense, față de activitatea fizică moderată, este acela că poate fi de două ori mai eficientă din punct de vedere al timpului. Deoarece activitatea fizică intensă vă oxigenează mai eficient organismul decât activitatea fizică moderată, nu trebuie să faceți la fel de multă mișcare pentru a obține aceleași rezultate. Pentru a obține aceleași beneficii pe care le puteți avea după 30 de minute de activitate fizică moderată, va trebui să efectuați, probabil, doar 15 minute de activitate fizică intensă – în esență, puteți aplica un raport de 2 la 1.

 

(Fragment din Darren Morton, Trăiește mai activ!, Viață și Sănătate, 2018, pp. 44, 45)

Imagine: Vincent van GoghAmiază. Odihnă după muncă

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii