Gândește cutezător. E posibil să ajungi mai departe decât îți poți imagina
Câți dintre noi își doresc ceva mai bun de la viață? Câți dintre noi cred că viitorul le poate aduce ceva mai bun? Dar mai ales câți dintre noi fac ceva în sensul acesta?

S-a născut în 18 septembrie 1951, la periferia orașului Detroit, Michigan, într-o familie de negri care mai avea deja un băiețel. Opt ani mai târziu, însă, au fost părăsiți de tatăl lor. Așa că mama lor, o femeie fără școală, dar nu lipsită de inteligență, a fost nevoită să muncească din greu pentru a-i întreține.

Fiind mai tot timpul singur acasă, nu e prea greu să ne imaginăm că școala nu reprezenta un interes prea mare pentru el. Așa că își petrecea toată ziua uitându-se la televizor sau jucându-se pe-afară. Avea note atât de mici, încât a ajuns să fie numit „cap-secul” clasei. Ba chiar, la un moment dat, din cauza unui motiv absolut banal, era cât pe ce să își omoare un coleg, înjunghiindu-l. Au fost salvați amândoi ‒ el de o vină groaznică, iar prietenul său de o rană posibil mortală ‒ datorită cataramei de la curea.

Dar totul urma să se schimbe într-o seară, când mama lui i-a văzut carnetul de note. Pentru că ea știa ce înseamnă să nu ai școală și din această cauză să te confrunți cu greutățile vieții, și-a propus să facă tot ce ține de ea ca această istorie să nu se repete și în dreptul copiilor ei. Astfel că le-a impus un program strict, care urma să le schimbe viața. Puteau ieși la joacă doar după ce își terminau temele, aveau voie să urmărească doar trei emisiuni televizate pe săptămână și trebuiau să citească două cărți, al căror rezumat să-l prezinte duminica.

A doua zi, s-a dus la bibliotecă să împrumute cărți. Nu îi fusese impus niciun titlu, o temă sau un număr de pagini. A început deci cu enciclopedii de plante și animale cu mai multe desene decât texte și ușor-ușor a început să prindă gustul cititului. Așa se face că, la un moment dat, la una dintre orele de științe ale naturii de la școală, când a recunoscut o rocă pe care nici măcar cei mai buni dintre colegi nu o recunoscuseră, și-a dat seama de adevărata lui capacitate și a hotărât să se pregătească mai mult și pentru celelalte materii. A început să câștige încredere în el, iar un an și jumătate mai târziu a ajuns să fie cel mai bun din clasă. A ajuns ca, mai mult decât să îndrăgească cititul, să și pledeze pentru el. Din punctul lui de vedere, putem învăța în multe feluri, însă cea mai bună sursă de dobândire a cunoștințelor sunt cărțile, pentru că cititul activează și antrenează mintea la fel cum mușchii sunt antrenați atunci când ridicăm greutăți ‒ pentru că cititul ne îndeamna să folosim imaginația, devenind astfel mai creativi.

A absolvit Southwestern Hight School din Detroit în 1969. S-a înscris la universitatea de prestigiu Yale, la care nu doar că a fost admis, ci a și primit o bursă care îi acoperea 90% din costurile necesare studiului. A absolvit-o cu succes. S-a înscris apoi și la Facultatea de Medicină din Michigan, în timpul căreia și-a ales ca specializare neurochirurgia. S-a înscris la practică la spitalul Johns Hopkins. La interviu, a discutat cu șeful programului de neurochirurgie, printre subiectele legate de medicină, și despre muzica clasică, o pasiune comună. A fost acceptat și, deși nu i-a contestat nimeni cunoștințele în medicină, recunoaște că a avut un plus prin faptul că nu s-a limitat să adune cunoștințe dintr-un singur domeniu. Iar la doar 33 de ani, ajunge să fie pus în funcția de șef al secției de Neurochirurgie Pediatrică la Johns Hopkins. Ce creștere extraordinară în viața unui om care a muncit pentru pasiunea lui! În 20 de ani, ajunge, din codașul clasei, șeful unei secții importante și dificile, într-unul dintre cele mai renumite spitale.

În anul 2008, a primit Medalia Prezidențială a Libertății din partea președintelui american de atunci, George W. Bush, iar în 2010 a fost ales membru al Institutului de Medicină din cadrul Academiei Naționale a Științelor. Astăzi, candidează la președinția Statelor Unite ale Americii.

Ben Carson, ajutat de sfaturile mamei lui, a conștientizat importanța pregătirii în viața lui. A muncit, dar după muncă, a venit și răsplata. Și pentru că nu a dorit să țină doar pentru el pașii care i-au adus succes, a scris opt cărți, patru dintre ele fiind traduse și în limba română: Gifted Hands (Mâini înzestrate), Think Big (Gândește cutezător), The Big Picture (Imaginea de ansamblu), Take the Risk (Asumă-ți riscul), You have a brain, America the Beautiful, A more perfect union și One Nation.

[trx_quote title="Ben Carson" animation="bounceIn"]„Elevii care excelează la învățătură citesc foarte mult. Presupun că există o legătură între cititul avid și rezultatele la învățătură.”[/trx_quote]

Articol scris de: Sorina Ilie

autentifică-te pentru a adăuga comentarii