Aurelius: „Gânduri către sine însuși”

Marcus Aurelius a fost împărat roman, dar și filosof stoic. Gândurile de mai jos sunt extrase din monumentala sa operă Gânduri către sine însuși.

Cel ce dorește faima ia o activitate străină ca fiind propriul bine; cel ce iubește plăcerea – ca fiind propria pasiune; cel ce are minte – ca propria acțiune.

Este permis ca în legătură cu acest lucru să nu aibă nici o părere și să nu simtă în suflet nici o tulburare; căci lucrurile în ele însele nu au o natură care produce judecățile noastre.

Obișnuiește-te să tratezi cu atenție cele spuse de celălalt și, pe cât posibil, pătrunde în sufletul celui care vorbește.

Ceea ce nu este util roiului nu este util nici pentru albină.

Dacă marinarii l-ar vorbi de rău pe cârmaci sau bolnavii pe medicul care îi îngrijește, oare ei s-ar preocupa de altceva decât de felul în care ei înșiși ar acționa pentru salvarea călătorilor și pentru sănătatea celor îngrijiți?

Câți dintre cei cu care am venit pe lume sunt plecați deja dintre noi!

Celor care au gălbinare li se pare amară mierea, pentru cei bolnavi de turbare apa e un motiv de spaimă, iar copiilor mica lor minge le pare un lucru frumos. De ce m-aș supăra, așadar? Sau ți se pare că minciuna are o putere mai mică decât fierea asupra bolnavului de gălbinare sau decât veninul asupra bolnavului de turbare?

Nimeni nu te va împiedica să trăiești conform principiului naturii tale; nimic nu ți se va întâmpla împotriva principiului naturii comune.

Ce fel de oameni sunt cei cărora vor să placă, în vederea căror scopuri și prin ce mijloace! Cât de repede veșnicia va învălui totul și câte lucruri a învăluit deja!

 

(Fragment din Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși, Humanitas, 2018, pp. 199, 201)

Imagine: Eugene Delacroix Moartea lui Marcus Aurelius. Studiu

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii