7 jurnale de autor celebre, din secolul XX

Motivele pentru care o persoană ține un jurnal sunt diverse. Unii scriitori renumiți au avut astfel de jurnale, iar peste ani, acestea au fost publicate și au revelat publicului larg unele dintre cele mai intime gânduri, preocupări și cugetări ale lor. Iată 7 astfel de jurnale.

1. Jurnalul unei fete greu de mulțumit, de Jeni Acterian. Scris pe 28 de caiete și acoperind perioada 1929-1953, jurnalul e o frescă a societății românești. Atrage mai ales prin compania autoarei – Eliade, Cioran, Țuțea ș.a.

2. Jurnal, de Mihail Sebastian. Început în 1935 și terminat o dată cu moartea autorului, în 1944, jurnalul rememorează tulburea epocă interbelică. Descoperim relațiile autorului cu Camil Petrescu și Eliade, lupta sa pentru scrierea operei și dezamăgirile în dragoste, pe fundalul descinderii României în vâltoarea antisemită a dictaturilor de extremă dreapta.

3. Pe firul de păianjen al memoriei, de Cella Serghi. Acesta nu e un simplu jurnal, ci o analiză scrisă la maturitate, trecând în revistă copilăria marcată de sărăcie și visul de a deveni scriitoare. Este și povestea romanelor autoarei, a trecerii ei prin război și prin întâii ani ai regimului comunist.

4. Jurnal intim, de Marin Preda. Considerat pierdut o perioadă de timp, volumul cuprinde mai multe fragmente strânse la un loc. Găsim în el însemnări ale autorului, scurte, disparate, dar profunde, marcând etape importante ale vieții sale. În plus, găsim în acest jurnal versiuni ale unor capitole din cărțile sale și planuri ale unor cărți, dintre care unele au rămas nescrise.

5. Cu Dumnezeu în subterană, de Richard Wurmbrand. Jurnal al închisorilor, scris după eliberarea autorului, acesta este un monument dedicat puterii credinței în confruntarea cu iadul totalitarismului. Descriind perioada arestărilor dejiste, jurnalul prezintă atât lupta interioară a pastorului Wurmbrand, cât și chinurile la care erau supuși prizonierii.

6. Diverse jurnale, de Monica Lovinescu. Figură-cheie a exilului românesc, producătoare de emisiuni la Radio Europa Liberă, spirit enciclopedic, autoarea a cuprins în caietele sale atmosfera și tumultul secolului XX, un secol al extremelor. După Revoluție, aceasta a publicat la Humanitas mai multe volume care descriu mai ales perioada comunismului și eforturile pentru combaterea acestui regim în România.

7. Autoportret într-o oglindă spartă, de Octavian Paler. Publicat în 2007 și compus din gândurile, reveriile și amintirile autorului, volumul e o bună sursă pentru cunoașterea sa. Este o analiză la rece a trecerii prin viață, cu accent pe diverse puncte-cheie.

 

Imagine: coperte ale Jurnalului lui M. Sebastian (ediții în română și engleză)

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii