Psihologie · marți, 29 sept.

Respiro

Viața între stres și dorința de relaxare

 

Una dintre principalele probleme din ziua de azi este că nu știm să reducem nivelul de stres și de hiperactivitate în care trăim. Dacă reușim totuși să avem răgaz pentru noi, nu știm ce să facem în acel răstimp, deoarece suntem obișnuiți să nu avem niciun moment de relaxare.

Excesul de stres afectează serios corpul, cauzând boli grave și reducând speranța de viață. A sosit momentul să ne oprim puțin, pentru a ne odihni nu doar fizic, ci și psihic.

Trebuie să învățăm să lăsăm deoparte problemele și agitația, măcar pentru puțin timp în fiecare zi, și să ne ocupăm de noi și de persoanele importante din viața noastră.

Cum facem asta? Cum să ne deconectăm, când avem atâta treabă, când totul este atât de complicat?

Este ușor să cazi în capcana agitației. Însă acești cinci pași te pot ajuta să înțelegi că lumea nu se oprește dacă îți permiți să te relaxezi câteva minute:

  1. Înlătură dependența de rețelele sociale. Înainte trăiai fără ele și te simțeai bine; a venit timpul să le lași puțin la o parte. Nu trebuie să-ți ștergi conturile, dar redu timpul petrecut online și nu te mai strădui atât de tare să te bucuri de popularitate.
  2. Uită-te în calendar, privește pe termen lung. Apoi privește în trecut. Fii conștient că poți să planifici viitorul dar că întotdeauna vor apărea și surprize, elemente pe care nu le poți controla. Observă că ai trecut mereu peste ele, deci nu te îngrijora prea mult pentru viitor și trăiește prezentul, căci doar pe el îl poți influența cu adevărat.
  3. Închide telefonul mobil când ajungi acasă. Cu siguranță ai un telefon fix pe care poți fi sunat în caz de urgență. Deconectează-te de lume câteva ore pe zi și vei vedea că aceasta îți va încetini ritmul.
  4. Învață să te distrezi. Dacă ai copii, ai cele mai bune motive pentru a te juca. Dacă nu ai, joacă oricum ceva care să te facă să te simți bine. Studiile au arătat că jocul reduce stresul în cazul adulților, deci ai pretextul ideal pentru a-ți recupera entuziasmul de acum mult timp și să redevii copilul fără griji care ai fost odată.
  5. Bucură-te de lume. Fii atent la micile detalii, de la raza de soare care intră pe fereastră la vântul care îți mângâie părul și te face să te simți viu. Gândește-te că suntem niște ființe mici într-o lume imensă și vei vedea cum problemele tale, comparate cu întinderea universului, par nesemnificative.

 

Sursa: Allan, P. (2017). Platon pentru visători, Editura Herald, București, pp. 33-34.

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?
Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!