Cum să rămâi aproape de ceilalți în contextul distanțării sociale
Pentru a combate răspândirea coronavirusului, oficialii guvernamentali au cerut tuturor românilor să stea departe unul de celălalt. O astfel de cerere este contrară evoluției pe care o au oamenii: să se caute și să se sprijine reciproc ca familii, prieteni și comunități. Dorim să ne îmbrățișăm. Căldura respirației și a corpurilor noastre, a ne ține de mână și a îmbrățișa, a vorbi și a asculta – toate acestea sunt o sursă primordială a calmului. Aceste conexiuni sunt esențiale pentru a maximiza supraviețuirea noastră în perioadele de stres.
Prioritatea este să urmezi recomandările de distanțare socială pentru a ține sub control virusul. Vindecarea nu este cu siguranță mai rea decât boala - părerile experților cu privire la răspândirea bolii și a mortalității fără o intervenție puternică fac acest lucru clar.
Oamenii sunt ființe sociale
În perioadele de stres și boli, a fi lipsit de conexiune socială poate crea mai mult stres. Persoanele care sunt singure au un nivel mai ridicat al hormonului cortizol, un indicator al stresului; acestea arată răspunsuri imune mai slabe la agenți patogeni și prezintă un risc crescut de deces prematur. Izolarea poate duce la depresie, gânduri suicidare și alte afecțiuni clinice.
Pentru cei care trebuie carantinați pentru că sunt infectați cu virusul, această cercetare are o implicație importantă: lipsirea bolnavilor de conexiune socială și apropiere fizică, din păcate, le poate îngreuna înfrângerea infecției. De exemplu, studenții singuri răspund mai slab la vaccinările împotriva gripei decât studenții care nu sunt singuri. Singurătatea îi face pe oameni să se simtă mai vulnerabili și anxioși în interacțiunile sociale. Un mandat oficial de distanțare și izolare socială poate crește ceea ce psihologii numesc anxietatea la nivel de intergrup, amenințarea naturală și neîncrederea pe care o simt oamenii atunci când interacționează cu cei care sunt diferiți.
Oamenii pot fi uniți cu cei pe care îi percep asemănători cu ei înșiși - cei cu care împărtășesc o identitate comună – excluzându-i pe toți ceilalți. Restricțiile recente de călătorie au în vedere aceste temeri umane și ar putea exacerba impulsurile de a învinovăți și stigmatiza pe alții ca sursă a acestei crize. Aceste temeri alimentează stereotipurile negative, în loc să creeze conexiuni într-o comunitate umană mai mare care suferă împreună.
Conectați-vă
În timp ce distanțarea socială și izolarea sunt în vigoare, există lucruri pe care fiecare persoană le poate face pentru a-și atenua dezavantajele. Acum este momentul să te conectezi cu prietenii și familia, cât de mult poți. Lasă-i pe oameni să știe cât de mult îți pasă de ei. Un apel telefonic este mai bun decât mesajul, iar vorbitul prin cameră este mai bun decât un apel telefonic. Astfel de interacțiuni facilitate de tehnologia actuală ne vor ajuta pe toți să rămânem cât mai sănătoși în acest timp.
Ceea ce spui în timp ce comunici cu ei contează. Dacă ești stresat și supărat, te-ar putea ajuta să vorbești despre sentimentele tale. Te poți simți sau nu mai bine, dar te vei simți mai puțin singur. Dacă ești „receptorul” unei astfel de comunicări, rezistă impulsului de a respinge, dezbate sau de a-i spune celeilalte persoane să nu îşi facă griji. Sarcina ta este să asculţi și să transmiţi că înțelegi aceste sentimente și le accepţi. Acest proces - o persoană care împărtășește ceva vulnerabil, iar cealaltă care răspunde cu înțelegere și grijă - este modul fundamental de funcţionare al relațiilor bune și apropiate.
Atingerea umană este vitală. Dacă te distanțezi de oameni apropiați și sănătoși, nu uita de impactul pozitiv al unei îmbrățișări blânde sau al unei ţineri de mână. O atingere fizică reciproc consimţită duce la eliberarea oxitocinei. Uneori numit „hormonul dragostei”, oxitocina te va ajuta să îţi calmezi corpul în perioadele de stres. Pentru cei care nu pot fi atinşi deoarece sunt bolnavi de COVID-19, câinii de terapie pot oferi beneficii semnificative.
Ce poţi face
1. Îmbrățișează-i pe alții (la figurat). Fii conștient de tendința ta de a fi parte a unui singur grup unit. Este important să îţi dai seama că nu ești născut într-un grup fix în care poţi avea încredere. Aceste sentimente și asociații sunt flexibile și se schimbă o dată cu contextul. Imaginează-ți, de exemplu, cine se simte în siguranţă şi apropiat de tine când eşti la muncă în comparaţie cu cine simte astfel faţă de tine la o cină în familie sau la un joc de fotbal. Acum este momentul să extinzi modul în care defineşti identitatea grupului. Aceasta este o pandemie globală. Ființele umane sunt în interior, coronavirusul este afară.
2. Fii generos. Donarea către alte persoane în momentele de nevoie nu numai că ajută beneficiarul, ci îmbunătățește starea donatorului. Dacă te simţi obligat să mergi la magazin pentru a te aproviziona cu hârtie igienică, contactează şi persoanele care ştii că ar putea fi mai vulnerabile pentru a afla de ce produse au nevoie. Dă-le o parte din hârtia igienică. Ajută-i pe ceilalți din jurul tău, inclusiv vecinii pe care poate nu îi cunoști bine, persoanele de care, de obicei, nu eşti foarte apropiat și persoane care trăiesc fără adăpost.
3. În cele din urmă, nu uita să respiri. În aceste momente, cu tot stresul și anxietatea, multe persoane se simt copleșite și deconectate de tot ceea se întâmplă. Dar eşti încă aici, iar cei din jurul tău împart aceeaşi suferinţă cu tine. Câteva respirații conștiente, blânde, pot reface acea conexiune, îţi pot încetini mintea și îți pot oferi claritate, cel puțin pentru un moment sau două.
Această criză a coronavirusului ar putea să nu se termine curând. Lucrurile se pot agrava. Pe măsură ce oamenii se zbat, efectele secundare negative ale distanțării și izolării sociale se vor schimba și vor evolua. Ceea ce pare gestionabil astăzi ar putea să nu mai pară aşa mâine.
În calitate de psihologi, suntem îngrijorați de faptul că lipsa interacţiunilor sociale, stresul ridicat, perturbările şi schimbarea rutinei vor orienta unele persoane spre depresie. Ne preocupă creșterea conflictelor familiale, deoarece oamenii sunt nevoiți să petreacă neobișnuit de mult timp împreună, în spații limitate.
Construirea unei fundaţii solide pentru a face faţă sănătos, conștientizarea efectelor secundare ale schimbărilor noastre sociale şi conectarea la valorile noastre comune sunt imperative. Ființele umane au o mare capacitate de empatie și îngrijire în perioadele de suferință. Menținerea distanței sociale nu trebuie să schimbe asta.
Sursa: https://theconversation.com/social-distancing-comes-with-social-side-effects-heres-how-to-stay-connected-133677