Inspirație · marți, 19 dec.

Rareș Lazăr

Sfaturi de securitate online

Securitatea online devine un subiect foarte complex, cu numeroși factori și diferite aspecte care par să nu poată fi controlate. Un număr uluitor de atacuri informatice ar putea fi totuși prevenite cu ajutorul unor cunoștințe esențiale de protecție a datelor personale.
Iată cinci sfaturi de luat în seamă.

1. Actualizați-vă sistemul de operare

Este foarte important să îți actualizezi sistemul de operare. Aceste actualizări oferite de Microsoft sau Apple au în vedere și securitatea sistemului. Astfel, se lucrează mereu împotriva amenințărilor și așa se oferă întotdeauna un pachet de actualizări pentru sistemul tău de operare care să lupte cu virușii și celelalte amenințări. Știu că îți e lene să îți actualizezi sistemul și de multe ori selectezi „skip” dar să știi că nu e de joacă. 10 minute de instalare s-ar putea să îți salveze toate datele personale.

2. Setează o parolă decentă

Există numeroase articole pe internet care abordează această problemă. Este nevoie să ai o parolă puternică pe toate platformele pe care le folosești. Fie că vorbim de rețele sociale sau servicii de e-mail, o parolă care conține ziua ta de naștere și prenumele nu este indicată. Îți recomand să folosești parole diferite pentru conturile tale și ca să nu e uiți poți folosi un serviciu de tip ”password manager” care va stoca toate parolele tale într-un singur loc.

3. Instalează un program anti-virus

Deși este mișcarea clasică, un anti-virus te scoate din multe probleme. Există numeroase programe gratuite care își fac treaba foarte bine. Le poți găsi la o simplă căutare pe Google. Personal folosesc Avira Anti-Virus în varianta gratuită și sunt foarte mulțumit. Trebuie să efectueze scanări periodice ale computer-ului prin program și fii atent la avertizările pe care le va afișa. Nu e nevoie să îți spun că trebuie să îți actualizezi și programul anti-virus ori de câte ori este nevoie.

4. Fă back-up datelor tale

Unele atacuri cibernetice vizează toate datele pe care le ai în computer. De la pozele din vacanțe, până la cele mai importante registre ale firmei pe care o ai. Îți recomand să faci back-up datelor tale la diferite perioade de timp. Desigur aceste volume de date au nevoie de un spațiu de stocare. Poți alege un spațiu de stocare fizic, precum un hard-disk extern, sau unul de tip ”cloud”.

5. Maschează camera web

Acum două săptămâni am fost cu laptopul la un service pentru un update de hardware. Vorbind cu tipul de acolo, acesta a ținut neapărat să îmi arate că în 10 minute poate accesa camera web a laptopului meu de pe alt calculator. Zis și făcut.

Te sfătuiesc să maschezi camera web a laptopului cu o bandă izolantă neagră care se mai folosește pe la instalațiile electrice sau cu o banza adezivă de hârtie. Cu siguranță nu ai chef de spioni invizibili.

Cred că dacă vei urmări sfaturile de mai sus cu atenție și le vei aplica, vei fi scăpat de multe probleme în materie de securitate online. Ai grijă ce site-uri vizitezi, fii suspicios și nu uita să folosești un program anti-virus.

 

 

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!