Inspirație · miercuri, 28 feb.

Arina Lazăr

5 mituri despre creativitate

Creativitatea este un subiect din ce în ce mai discutat, mai ales în generația milenialilor care este din ce în ce mai orientată spre domenii ce implică inovația, tehnologia și conținutul creativ. Fiind o calitate după care cei mai mulți dintre noi tânjesc, miturile nu au încetat să apară, ci dimpotrivă să se perpetueze, creând și mai multe întrebări în mintea noastră.

Astăzi, am ales să vă prezint 5 dintre cele mai întâlnite mituri despre creativitate și modul în care acestea pot fi demontate. Curioși?

Mitul #1: Nu sunt creativ!

Adevărul: Probabil trăiești cu senzația asta doar pentru că te compari cu ceilalți și ai senzația că a fi creativ înseamnă să îți desfășori activitatea în domenii unde e musai să “beneficiezi” de această calitate. Ei bine, să știi că poți fi creativ indiferent dacă lucrezi în IT, management sau laborator. Cu toții putem fi creativi, venind cu ceva inedit în domeniul nostru de activitate și punându-ne amprenta asupra lucrurilor pe care le facem. Da, și tu ești creativ, dacă îți explorezi această latură și nu îți pui o barieră care deobicei începe chiar cu aceste cuvinte: „nu sunt creativ!”

Mitul #2: Creativitatea = artă

Adevărul: Acest mit este în strânsă legătură cu cel anterior. Mulți oameni consideră că doar în artă se întâlnește creativitatea; în pictură, fotografie sau muzică. De fapt, creativitatea o regăsim în cele mai mici lucruri, pretutindeni în jurul nostru - de la modul în care sunt așezate hainele într-un magazin, panourile publicitare de pe stradă, ținuta pe care ți-o alegi dimineața, felul în care îți aranjezi casa sau cum alegi să ornezi o farfurie cu mâncare. Da, creativitatea este peste tot, dacă reușim să privim fiecare lucru mic prin această prismă.

Mitul #3: Unii oameni sunt creativi prin “natura” lor, iar alții nu.

Adevărul: De mici, chiar de pe băncile școlii, am fost învățați să împărțim oamenii în două mari categorii: cei cu o latură artistică mai dezvoltată și cei realiști, pragmatici. Multă vreme am crezut în acest mit, până când am întâlnit oameni care deși erau ingineri sau matematicieni, scriau extrem de frumos sau aveau un simț estetic super dezvoltat. Nu cred în faptul că doar unii oameni sunt creativi, ci în faptul că unii își hrănesc și alimentează mai mult această latură, iar alții efectiv o lasă baltă, nu o fructifică.

Mitul #4: Nu am timp pentru lucruri creative.

Adevărul: De multe ori, aruncăm scuza “nu am timp” cam de fiecare dată când avem senzația că nu putem face un lucru sau că ne depășește. De ce să-mi pierd eu vremea desenând ceva sau făcând un obiect handmade?  Nu ne dăm seama, cât de mult ne relaxează și ne dezvoltă activitățile care implică creativitatea. E bine să ne luăm timp pentru noi și să ne dezvoltăm o pasiune prin care să ne stimulăm latura creativă. Nu contează care e lucrul acela, fie că vorbim despre gătit, fotografie, aranjamente florale sau orice altceva, este important să investim timp în lucrurile creative. Ne vor încărca pozitiv!

Mitul #5: Creativitatea nu se poate învăța.

Adevărul: Creativitatea se poate învăța. Cum? Înconjurându-te de tot ce ai nevoie pentru a spori această latură. Petrece timp în natură, ia-ți momente de relaxare, înconjoară-te de elemente care te ajută să-ți deblochezi gândurile și nu-ți pune termene limite. Nu e greșit să-ți lași mintea să rătăcească din când în când. Atunci când te vei întoarce la treabă, vei observa că vin și ideile creative! Doar dă-ți timp. Există și cărți care te ajută să înțelegi mai bine cum să-ți antrenezi creierul pentru creativitate. ( Tehnici de creativitate- Karsten Noock, Creativitatea. Descătușarea forțelor interioare – Osho etc.)

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!