Descoperă · luni, 29 oct.

Respiro Help

Tulburarea de personalitate borderline

Care sunt particularitățile tulburării de personalitate borderline?

Tulburarea de personalitate borderline este o condiție psihologică de complexitate ridicată. Dintre simptomele cu care se confruntă orice persoană cu acest diagnostic, cel mai frecvent întâlnim stima de sine scăzută și fluctuația bruscă în stările emoționale. Din acest motiv sunt afectate relațiile cu cei apropiați, care vor fi dificile și agitate. Persoanele diagnosticate pot trece ușor de la dragoste la ură, de la idealizare la furie incontrolabilă.

Cauzele izbucnirilor de furie pot fi minore dar cu efecte intense, pentru că realitatea în tulburarea borderline este percepută în alb sau negru. Pentru persoanele ce prezintă această tulburare nu există zona gri, de neutralitate. Vor dezvolta așadar un soi de comportament ce implică autovătămare, atunci când lucrurile vor ieși din limitele propriei idei despre realitate. 

Persoanele cu tulburare borderline vor avea tendința de a controla viețile celor apropiați, iar atunci când rezultatele nu sunt cele așteptate, vor recurge la metode agresive de control. Vor avea o temere profundă de singurătate și pot dezvolta chiar un comportament depresiv profund, anxietate generalizată, tulburări de alimentație și dependențe. În public (relațiile cu cei care nu sunt apropiați) vor căuta să ascundă și să mascheze aceste comportamente recurgând la disimulare.

Tulburarea de personalitate borderline poate afecta negativ multe arii ale vieții persoanei diagnosticate. Își va pune amprenta asupra relațiilor intime, locului de muncă, studiilor, activităților sociale și imaginii de sine, cu rezultate precum: schimbări repetate ale locului de muncă, abandonarea studiilor, problematici legale, conflict în relații, stres în cuplu și divorț, autovătămare, vulnerabilitate și implicare în relații abuzive, tentative de suicid.

Printre principalele cauze ale tulburării borderline enumerate în studiile de specialitate se află factorul ereditar, diverși factori sociali (neglijarea sau abuzul în copilărie), precum și probleme care țin de chimia creierului (nivelul scăzut de serotonină) sau modificări ale ariilor cerebrale care reglează emotivitatea și agresivitatea. 

Cum poți ajuta o persoană diagnosticată cu tulburare de personalitate borderline

Ai pe cineva în familie sau printre prietenii tăi care se confruntă cu mânia, impulsivitatea și frecventele tulburări de dispoziție? Sau poate ai chiar tu dificultăți în acest sens? Nu te alarma! Există soluții!

Care sunt soluțiile?

Poți ajuta pe cineva care se manifestă în acest fel, chiar și fără să știi despre ce fel de tulburare este vorba. Primul pas și cel mai important este găsirea unui psiholog clinician care să pună un diagnostic corect. În funcție de gravitatea cazului, psihologul va decide dacă, pe lângă psihoterapie, este necesar tratament psihitaric sau spitalizare. 

Trebuie, totuși, să reții că nu poți ajuta pe nimeni fără consimțământul persoanei în cauză. Dacă problemele sunt grave (tentative de suicid sau abuz de droguri, alcool etc.), cel mai indicat este să chemi ambulanța.  

Ce se întâmplă în sesiunile de psihoterapie?

Cea mai bună metodă de psihoterapie este terapia comportamentală dialectică. Aceasta se poate realiza individual, în grup sau chiar de la distanță (telefonic sau online). Metoda constă în deprinderea unor tehnici pentru controlarea impulsivității. O altă metodă este terapia centrată pe transfer și are la bază relația client - terapeut. Clientul va învăța în cabinet să înțeleagă emoțiile și problemele inerente unei relații, apoi să aplice în relațiile sale ceea ce a învățat. 

Există și alte remedii ajutătoare?

Primul și cel mai important este ca persoana în cauză să fie conștientă de afecțiunea sa, fără a se rușina și fără a se judeca. O soluție ar fi să citească despre această tulburare pentru a-i înțelege cauzele și tratamentul. Aici poți fi de ajutor, dacă faci parte din familia unei persoane cu tulburare Borderline sau din cercul său de apropiați. De asemenea, poți îndruma persoana să recurgă și la medicina alternativă: masaj, reflexoterapie, aromaterapie, leacuri naturiste. 

Deși nu există o rețetă precisă pentru tulburarea de personalitate borderline, simptomele sale pot fi ținute sub control. Acest tip de afecțiune este mai serioasă în jurul vârstei de 20 de ani și se mai ameliorează când persoana se aproapie de 30-40 de ani. 

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!