Descoperă · luni, 10 dec.

Respiro Help

Timp pentru sine

 

Ce reprezintă timpul acordat sinelui?

„Imi doresc mai mult timp pentru mine!” „Sunt atât de ocupat! Nu am timp pentru a mă odihni”, „Nu am timp pentru asta” sunt gândurile care zilnic ne frământă pe mulți dintre noi. Avem vieți aglomerate, ne dorim să îi facem pe alții fericiți, încercăm să facem tot ce putem mai bine pentru ceilalți. Uităm de timpul pentru noi, timpul care să ne facă pe noi înșine fericiți și care să ne încarce inima cu bucurie sau care să ne dea pace.

Atunci când nu avem un timp pentru noi ne simțim stresați, agitați, nervoși, frustrați, dezamăgiți și riscăm să nu mai găsim plăcere în ceea ce facem. Nefericirea noastră este împrăștiată peste tot, la locul de muncă, în familie sau în preajma prietenilor. Chiar dacă nu intenționăm lucrul acesta, este inevitabil. Oamenii spun că au programul prea încărcat pentru un asemenea „moft”, se simt vinovați dacă își acordă puțin timp lor sau se simt egoiști.

Timpul pentru relaxare nu este ceva pentru care să te simți vinovat. Nu se întâmplă nimic dacă luăm din timpul unei zile pentru a purta o discuție cu un prieten, pentru a face sport, pentru a citi o carte sau altceva. După acestea, activitățile zilnice vor fi aduse la îndeplinire cu mai multă responsabilitate, devotament și plăcere.

Studiile arată că oferim doar jumătate din atenția noastră lucrurilor care se întâmplă efectiv în viața noastră, pentru că în 50% din timp ne gândim la lucrurile pe care le-am putea face, la lucrurile care s-au petrecut în trecut sau la lucrurile care nu se vor întâmpla niciodată.

Pentru a face o schimbare în scopul acesta trebuie să credem că fericirea noastră este importantă și să conștientizăm că timpul liber pentru sine este esențial. Dan Gilbert, profesor la Universitatea Harvard, a descoperit că oamenii sunt mai fericiți atunci când fac activități fizice sau sunt antrenați într-o conversație decât atunci când lucrează de pe un computer sau se odihnesc.

Beneficiile momentelor de respiro:

  • abilitatea de a gândi clar și de a lua decizii importante;
  • îmbunătățirea activităților la locul de muncă;
  • îmbunătățirea relațiilor cu cei apropiați;
  • încrederea în sine - crește atunci când ajungem să realizăm că persoana noastră este importantă și trebuie prețuită; 
  • combaterea depresiei și anxietății. 

„Timpul pentru sine” înseamnă să fim conștienți că activitățile care ne fac fericiți depind de persoana noastră, nu trebuie să ne bazăm pe alții pentru a face asta, dacă nu ne dorim. Singur sau cu un prieten, începe astăzi.

Organizează-ți programul pentru a face ceva care să îți bucure viața. Călătorește, citește, zâmbește, descoperă ceea ce te face cu adevărat fericit și nu ezita să pui în aplicare!

Surse:

http://news.harvard.edu/gazette/

https://adrenalfatiguesolution.com/

Articol scris de: Silvia Dragomir

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!