Eliberează-te · luni, 28 aug.

Respiro Help

Teama de eșec

Teama de eșec. Hmmm... o temă interesantă. Spun acest lucru pentru că, măcar o dată în viața noastră am trecut prin asta. Unii poate mai des, alții poate mai rar, iar alții poate trec chiar în acest moment. Hai să definim mai exact acest concept.

În realizarea literaturii dspre motivație, Atkinson (1957), susține că teama de eșec reprezintă o cauză de evitare, care are la bază rușinea anticipată și umilirea, acestea fiind asociate cu eșecul. Avem tendința de a evalua amenințarea și de a ne simți îngrijorați în situații care implică posibilitatea de a nu reuși. De exemplu, “Dacă voi ține prezentarea, voi încurca informația, iar profesorul mă va evalua slab. Dar dacă o să pună întrebări și nu voi ști să răspund?” 

Se consideră ca teama de eșec își are originile din relațiile cu părinții. Metodele extren de critice în creșterea copiilor au ca rezultat o persoană cu o stimă de sine scazută, sensibilă la sursele externe de evaluare și evită activitățiile cu risc de eșec. Pe deoparte poate proveni din școlile și instituțiile de învațământ superior cu o presiune ridicată și competitivă, unde elevii și studenții au fost selectați în funcție de prestația lor școlară sau academică, susține Richard G. Beery de la Universitatea California, Berkeley.

Din perspectiva cognitivă asupra motivației, eșecul, o amenințare pentru indivizii care îl asociază cu factori amenințatori, având tendința de a-l evita. David E. Conroy de la Universitatea de Stat din Pensilvenia(2007) a enumerat cinci consecințe specifice ale eșecului care au fost asociate cu teama de eșec: 

  • Frica de a experimenta penibilul și rușinea;
  • Frica de a-ți scadea stima de sine;
  • Frica de a avea un viitor nesigur ;
  • Frica de a deveni neinteresant pentru persoanele importante pentru tine;
  • Frica de a supăra persoanele importante pentru tine;

Teama de eșec este unul dintre principalele cauze ale procrastinării.  Procrastinarea se referă la acele momente în care amânăm intenționat, în mod inutil și irațional o sarcină, fiind însoțită de un disconfort psihologic și emoții negative.

Lewis(1992) susține că rușinea este o experiență extreme de dureroasă, în care, întregul sine este considerat un eșec, stupid și rau. Această frică de eșec ne face să ne oprim din a încerca lucruri la care credem că am putea să eșuăm, ceea ce duce la apariția unor probleme semnificative în viața noastră și ratarea numeroaselor oportunități.

În viața noastră am experimentat cel puțin temeri ușoare, încât să nu fim capabili să reușim într-un anumit lucru nou sau provocator. Uneori, când aceste temeri sunt ușoare, putem totuși să perseverăm și să ne continuăm munca până la atingerea scopului. Cu timpul, pentru unul dintre noi, aceste temeri ușoare devin severe și ne fac să nu mai încercăm nimic.

Într-un caz  sever, aceste temeri ne fac să ”ieșim din realitate”. La ce se referă asta ? Pai, de exemplu, ne este teamă că o să picăm un examen, chiar dacă am învațat și am mai trecut cu bine un examen similar. Această teamă de eșec ne poate sabota chiar proriile eforturi. De exemplu, în cazul unui examen pentru care am studiat, din cauza temerilor, putem chiar să nu luam examenul, ărătându-ne că teama pe care o aveam este adevarată.

Frica de eșec poate  reprezinta o caracteristică a unor tulburări mentale, cum ar fi tulburarea de anxietate, tulburare de dispoziție, sau tulburare alimentară. Dar, aceasta poate să apară chiar dacă nu avem vreuna dintre tulburările menționate mai sus, însă are o stransă legatură cu perfecționismul, susține Carol Rowa (Anxiety Tratament and Research Clinic, Joseph’s Health Care Hamilton).

Ați crezut vreodată că teama de eșec poate să ne fie prieten/ aliat? Ei bine, teoriile și datele dintr-un studiu realizat de Martin și Marsh de la Universitatea de Vest Sydiney, Australia (2003) susțin că teama de eșec este împărțită în două tabere: suprasolicitare și autoprotecție. Acestea sunt nesigure pentru procesul nostrum de realizare a unei sarcini, mai ales dacă suntem anxioși, vulnerabili sau avem rezistență scăzută.

Suntem vulnerabili în momentul în care întârziem cu un lucru, suntem într-un urcuși și coborâși emoțional, iar drumul spre success este dificil si nesigur. Pe unii dintre noi ne face să realizăm și să persistăm în fața provocăriilor și dificultăților.

Important este să nu ezităm niciodată în a cere ajutorul sau sprijinul unor personae specializate sau apropiaților atunci când temerile apar. Vom realiza cât de multe lucruri putem face.  

Un articol scris de:

Mariana Dumitru,

Studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!