Descoperă · duminică, 21 iul.

Respiro Help

Sunt femeile mai vorbărețe decât bărbații?

În ceea ce privește diferențele de comunicare, stereotipul cel mai comun este probabil că femeile sunt mai vorbărețe decât bărbații. Această idee este realitate sau ficțiune?

O serie de studii atent efectuate ne arată că este falsă. Adevărul este că femeile și bărbații rostesc cam același număr de cuvinte pe zi: aproximativ 16.000, în medie. Studiul care a făcut această descoperire a fost realizat între anii 1998 și 2005, fiind implicați aproximativ 400 de studenți de la universități din Statele Unite și Mexic. Fiecare participant purta un dispozitiv numit recorder activat electronic. Acesta permite înregistrarea digitală a vocii, identificând – fără a interfera – interacțiunile unei persoane cu ceilalți, în lumea reală, înregistrând fragmente audio de câte 30 de secunde o dată la fiecare 12,5 minute, când persoana respectivă este trează. Cercetătorii au transcris apoi fiecare înregistrare și au numărat cuvintele rostite, analizându-le din perspectiva procentului de perioadă de veghe înregistrat de dispozitiv.

Când cercetătorii au comparat rezultatele din perspectiva sexului, au descoperit că femeile și bărbații rostesc, în medie, 16.215, respectiv 15.669 de cuvinte pe zi. Aceste totaluri nu erau semnificativ diferite, fapt care arată că stereotipul conform căruia femeile sunt mai vorbărețe decât bărbații este mai degrabă fals decât adevărat. 

 

Sursa: Kory Floyd (2013). Comunicarea interpersonală, Iași: Polirom, pag. 83.

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

Stilurile de comunicare în cuplu care pot prezice sfârșitul unei relații
Identificarea celor patru călăreți în discuțiile conflictuale cu partenerul este un prim pas necesar pentru eliminarea lor, dar acest pas nu este suficient
Cele 10 legi ale comunicării clare
Mesajele parțiale (cele care omit unul sau mai multe componente) sau mesajele contaminate (cele care amestecă sau etichetează eronat părți dintr-un mesaj complet) creează probleme grave de comunicare.
Lucrurile care contează (altele decât lucrurile care cântăresc)
Haosul este domeniul ignoranței înseși. Este teritoriul neexplorat. Haosul este ceea ce se extinde, etern și fără limită, dincolo de granițele tuturor stărilor, ideilor și disciplinelor.
Abilități academice sau emoționale? – dezvoltarea preșcolarului (II)
Emoțiile, și mai ales reglarea lor, pot fi provocatoare pentru toți membrii unei familii.
10 adevăruri științifice despre oamenii îndrăgostiți
Iubirea este una dintre cele mai importante emoții pe care le experimentăm și totuși deseori este atât de greu de înțeles.