Imagine articol
Descoperă · 21 iul. 2019, 17:57:18

Sunt femeile mai vorbărețe decât bărbații?

În ceea ce privește diferențele de comunicare, stereotipul cel mai comun este probabil că femeile sunt mai vorbărețe decât bărbații. Această idee este realitate sau ficțiune?

O serie de studii atent efectuate ne arată că este falsă. Adevărul este că femeile și bărbații rostesc cam același număr de cuvinte pe zi: aproximativ 16.000, în medie. Studiul care a făcut această descoperire a fost realizat între anii 1998 și 2005, fiind implicați aproximativ 400 de studenți de la universități din Statele Unite și Mexic. Fiecare participant purta un dispozitiv numit recorder activat electronic. Acesta permite înregistrarea digitală a vocii, identificând – fără a interfera – interacțiunile unei persoane cu ceilalți, în lumea reală, înregistrând fragmente audio de câte 30 de secunde o dată la fiecare 12,5 minute, când persoana respectivă este trează. Cercetătorii au transcris apoi fiecare înregistrare și au numărat cuvintele rostite, analizându-le din perspectiva procentului de perioadă de veghe înregistrat de dispozitiv.

Când cercetătorii au comparat rezultatele din perspectiva sexului, au descoperit că femeile și bărbații rostesc, în medie, 16.215, respectiv 15.669 de cuvinte pe zi. Aceste totaluri nu erau semnificativ diferite, fapt care arată că stereotipul conform căruia femeile sunt mai vorbărețe decât bărbații este mai degrabă fals decât adevărat. 

 

Sursa: Kory Floyd (2013). Comunicarea interpersonală, Iași: Polirom, pag. 83.

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare