Descoperă · marți, 24 oct.

Respiro Help

Recompensele financiare

Semnificația cuvântului recompensă ne duce cu gândul la un premiu, o răsplată sau un cadou. În psihologie acest cuvânt definește un întreg concept. Unii dintre voi ați auzit poate de modeul ABC, si mai ales ABC-ul comportamental. Comportamentul este definit ca fiind modalitatea fiecăruia de a acționa în anumite împrejurimi sau situații diferite.

ABC-ul ne ajută să ne urmărim comportamentele, să înțelegem ce anume le generează și cum le putem schimba. Un aspect foarte important prezent în această schemă sunt recompensele. Ele ne ajută fie să dezvoltăm un nou comportament, fie să creștem frecvența unuia deja existent.

Pentru a înțelege cum funcționează această teorie avem următorul exemplu: să luăm situația în care un copil nu dorește să își aranjeze lucrurile în cameră oricât i-ar cere mama sa acest lucru. Însă aceasta îi spune copilului că dacă își va curăța camera va primi ciocolata lui prefarată.

Așadar, stimulat de acest lucru, copilul se apucă imediat de treabă. În acest exemplu putem observa cum recompensa (ciocolata) shimbă imedat comportamentul copilului. Această schemă psihologică este folosită aproape la orice vârstă și ne ajută să modificăm și să menținem comportamente.

În ultimul deceniu, tot mai mulți studenți au ales, sau au fost nevoiți să lucreze în timpul anilor de studiu. Prin urmare, conceptul de recompensă financiară a fost abordat tot mai mult în contextul studenției. Acestea nu sunt cu mult diferite de recompensele obișnuite însă au un plus. Un studiu efectuat în 2010 de către Jurnal of the European Associations arată că rata atingerii de scopuri este direct proporțională cu recompensa financiară.

Motiavația este un alt aspect influențat de recompensele financiare într-un mod pozitiv și, chiar mai mult decât recompesnele care nu au legătură cu venitul. Un lucru pe care trebuie să-l luăm în calcul este modul în care noi ne definim recompensele. Fiecare definim răsplata după propriile gusturi, așteptări și princpipii.

Așadar, ce pentru unii poate fi o răsplată, pentru alții nu reprezintă nimic. Studiul menționat mai sus vorbește și despre faptul că recompensele financiare sunt mult influențate de cultura, mediu și așteptări. De exemplu, un european va fi mult mai motivat dacă ar avea un salariu care să depășească 3000 de euro pe când un locuitor al statului Somalia va fi la fel de motivat dar pentru o sumă infinit mai mică. Așadar recompesele diferă în funcție de persoană dar pot avea același impact.

Desigur că mulți dintre noi dorim să lucrăm și să devenim autonomi, însă trebuie să avem grijă costurile pe care un venit bun le are. După cum am vazut, un venit bun crește motivația pentru muncă și atingerea obiectivelor însă nu trebuie să neglijăm facultatea sau alte aspecte importante din viața noastră cum ar fi viața socială, sănătatea sau familia doar pentru o răsplată financiară mare.

Cel mai bine este să învățăm să  îmbinăm cele două, căutând recompense pe termen lung.

Un articol scris de:

Vlad Guluță,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

 

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!