Descoperă · marți, 27 feb.

Respiro Help

La multi ani, femeie!

Luna martie, precum și toată perioada aceasta ce încununează un nou început al naturii, vine cu o încărcătură și o presiune socială de celebrare a femeii și a tot ce reprezintă EA.

Personal nu consider că avem nevoie de o dată calendaristică aparte pentru a ne sărbători existența, fericirea și feminitatea, însă respect cultura și tradiția aceasta pentru înseamnătatea ei mai profundă, pentru faptul că reprezinta un moment și un motiv de apropiere și validare.

Ce înseamnă de fapt să fii femeie, dincolo de definiția biologică?

Istoria nu ne încadrează neaparăt printre figurile marcante ale unor vremuri de mult apuse și scopul nu este să intru într-o polemică feministă cu această declarație.

Definiția socială (recentă) a femeii, denaturată în ultima perioada de alegeri mai puțin fericite ale reprezentatelor aceluiași gen, nu trebuie neapărat universalizată. Pentru că a fi femeie, sau a fi bărbat reprezintă, înainte de toate, a fi un om echilibrat și sănatos emoțional.

Curajul și încrederea în propria persoană, atât de abstracte și tangibile în același timp, fac parte din atuurile unei „femei de succes”. Curajul nu este absența fricii, ci mai degrabă sentimentul că există ceva mai important decât frica…asta spune un citat celebru. Eu nu văd curajul în acte de vitejie, ci mai degrabă în lucruri mărunte.

În a recunoaste ce și când ne doare, în a mărturisi și celorlalți, și a accepta riscurile, în a comunica, a suferi și a dărui. În a te iubi pe tine însuți, în a-i iubi pe alții și în a fi iubit. Da, există curaj chiar și aici. Și nu doar încrederea în propria persoană este esențială, ci și cum tu la rândul tău devii o persoană demnă de încredere, cum te respecți pe tine însuți și cum îi respecți pe ceilalți.

Autenticitatea este o altă caracteristică importantă, cred eu, a feminității. A rezista tentațiilor și presiunilor exterioare de conformare la ceea ce se cere, social vorbind, nu este întotdeauna ușor. Gândiți-vă la adolescență, la vârsta aceasta ingrată, la nevoia de a fi independent și la teama de  schimbare.

Pe un astfel de fond, nu e nevoie decât de o sursa nesemnificativă de neîncredere pentru a dezvolta nesiguranță, stimă de sine scazută, anxietate și chiar depresie. Mi se pare esențial deci să îi încurajam pe ceilalți să accepte ceea ce sunt, ce îi definește și să se comporte în consecință.

Unicitatea femeii este un alt aspect pe care eu îl îmbrățișez cu putere. A demonstra că pot face totul în egală măsură cu bărbații acapareaza existența femeilor, astfel că se pierde din vedere ceea ce face de fapt ca femeia să fie unică.

Așa că dragă femeie, înainte de a-ți spune „la mulți ani”, te voi invita să reflectezi exact asupra acestui lucru. Pe tine ce te face să fii unică? Ce te definește? Ce te face fericită și împlinită? Ce transmiți tu mai departe și ce ai învățat de la ai tai?

Un articol scris de:

Violeta Băețelu,

Psihoterapeut de familie cuplu și copil

www.blogdeterapie.wordpress.com/

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!