Importanța CV-ului și pași în realizarea acestuia
Am auzit de la foarte multe persoane că CV-ul (Curriculum Vitae) este important, că este oglinda noastră. Datorită faptului că este un instrument necesar în căutarea unui loc de muncă, iar realizarea acestuia ne poate provoca frustrare, iritare sau chiar temere. În articolul de față, vom discuta despre importanța acestui instrument indispensabil și despre pașii în redactarea lui.
CV-ul este acea autobiografie a noastră în care sunt prezentate studiile noastre, adresa noastră, numele nostru, numărul de telefon, adresa de mail, experiențele prezente, cât și cele anterioare, abilitățile noastre (fie ele de comunicare, fie în domeniul digital, fie de limbi străine) sau aptitudinile noastre (organizatorice, sociale, tehnice, artistice), etc.
Acesta, scoate în evidență experiențele dobândite de-a lungul întregii noastre vieți, fie că au fost dobândite într-un context formal (școală, universitate), non-formal (voluntariat, intership) sau informal (mass-media, internetul). Practic, este un mod de auto-prezentare în scris, în care, calitățile personale și profesionale sunt expuse într-o manieră atractivă. Este necesar ca acest document să fie bine conceput, deci, necesită o introspecție amanunțită.
Prin intermediul CV-ului putem obține un loc de muncă, iar tot prin intermediul acestuia, majoritatea angajaților își formează prima impresie despre noi. În lumea marketing-ului, CV-ul este un instrument important, deoarece acestapoate poate convinge angajatorul că suntem candidatul potrivit pentru job-ul pe care îl are disponibil, în cazul în care este bine realizat și candidatul îndeplineste cerințele postului. Cu ajutorul lui, putem să obținem mult mai ușor interviuri de angajare, iar pe angajați îi ajută să găsească mai ușor candidații pentru job-ul pe care îl au deschis.
În continuare vom vedea care sunt pașii în redactarea CV-ului.
Un prim pas spre realizarea CV-ului este faptul că avem nevoie de bune abilități de auto-reflecție, atunci când vine vorba de cunoaștere de sine, de punerea în valoare a rezultatelor personale, identificarea și evaluarea competențelor existente.
Un al doilea pas este să ne dăm seama de tipul de CV folosit, astfel încât să se plieze pe postul la care aplicăm. Există mai multe tipuri de CV-uri: cronologic,funcțional, focalizat și profesionist. În România, prin hotărârea Guvernului (în 2003), s-a aprobat utilizarea modelului de CV european (EUROPASS).
În continuare, vom face o scurtă descriere a fiecărui tip de CV menționat mai sus.
CV-ul cronologic este recunoscut de faptul că pune accent pe evoluția în carieră, educația și activitatea fiind prezentate în ordine cronologică (de obicei invers cronologică). CV-ul funcțional presupune menționarea locurilor de muncă anterioare relevante cu postul pe care dorim să îl obținem. CV-ul focalizat îl folosim în cazul în care vrem să aplicăm într-un anumit domeniu sau pe un post specific, iar conținutul acestuia se pliază pe job-ul respectiv. CV-ul profesionist conține atât studiile, cât și stadiile practice, experiența profesională, lucrările publicate, activități extraprofesionale, daca este cazul.
În link-ul alăturat se află modelul de CV european:
https://europass.cedefop.europa.eu/editors/en/cv/compose
Al patrulea pas se leagă de gramatică, ortografie, aspect. Un lucru important în redactarea CV-ului este să fie scris corect, clar și evitând greșelile gramaticale sau de exprimare. Dacă tot vorbim limba română, ar fi bine să punem și diacriticile, textul clar și ușor de urmărit, îi va oferi în general un aspect plăcut și atractiv pentru angajator.
Legat de cantitatea acestuia, este de preferat ca CV-ul să conțină în jur de 1-2 pagini, maxim 3. Formatul ar fi indicat să fie pe o coală de tip A4 de culoare albă. Desigur, că tot evoluează tehnologia, nu este exclusă și varianta ca CV-ul să fie în format electronic și trimis pe adresa de mail a angajatorului. Legat de fontul textului și dimensiunea acestuia, ar fi bine să optăm pentru o formatare simplă, cum ar fi Times New Roman sau Arial, iar dimensiunea de 12.
Un alt lucru important de știut este faptul că nu este indicat să folosim semne grafice, caractere italice sau bolduite (îngroșate). O întrebare care apare des: “Îm pun fotografie la CV?”, răspunsul este “da”, în cazul în care vrem să dea bine la aspectul per total al CV-ului, iar în primele secunde, angajatorul să își facă o oarecare impresie. Desigur, dacă este pusă, fotografia trebuie să fie una formal, în care purtăm o ținută decent, dar și o postură decent.
Al cincelea pas se leagă de conținutul CV-ului. Este important ca acesta să conțină informații personale esențiale, cum ar fi: numele, adresa, numărul de telefon, adresa de mail, dar și educația și formarea, experiența profesională, abilitățile și competențele personale.
La capitolul “Educație și formare”, nu trebuie să uităm să menționăm instituția de învățământ absolvită și specializarea, ăn urma obținerii unei diploma. La capitolul “experiență profesională”, se susține ideea să introducem în CV și activitățile de voluntariat la care am participat. Voluntariatul este considerat ca experiență profesională, la fel ca și intership-ul. Aici menționăm și locurile de muncă anterioare.
Atunci când menționăm experiența profesională, este bines ă precizăm numele firmei/asociației/ONG-ului espectiv, cât și localitățile în care sunt situate, perioada angajării, numele posturilor ocupate și evenimentele responsabilități avute.
CV-ul poate fi realizat în funcție de postul vizat. Este un process complex, dar imposibil de realizat.
Un articol scris de:
Mariana Dumitru,
Studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educatiei, UBB