Descoperă · miercuri, 2 ian.

Respiro Help

Frica și urmările sale

CE ESTE FRICA?

Frica este de cele mai mute ori confundată cu anxietatea, însă acestea sunt două lucruri complet diferite. Frica este starea de neliniște provocată de un pericol real sau imaginar. Anxietatea este o stare de încordare însoțită de palpitații pe care o avem atunci când avem de ținut o prezentare în fața mai multor oameni sau atunci când avem un interviu.

Avem de-a face cu anxietatea atunci când credem că suntem în pericol sau percepem că vom fi în pericol datorită unui anumit lucru. Anxietatea nu este o problemă atunci când presupunem că ne vom stropi cu suc dacă îl agităm înainte, devine o problemă atunci când reacționăm la un pericol care de fapt nu este ceva care ne poate dăuna.

Anxietatea nu este periculoasă, nu ne poate face rău. Această ne poate face să nu ne simțim comfortabil uneori. Aceasta nu ne face rău ci ne ajută să ne ferim de lucruri care ne pot răni. Anxietatea nu este o problemă veșnică. Situațiile care acum ne fac să ne simțim incomod sau lucrurile care ne sperie vor dispărea cu timpul.

Cele mai comune simptome ale persoanelor care suferă de anxietate  sunt: inabilitatea de relaxare, somn tulburat, oboseală, cefalee. Persoanele care suferă de anxietate generalizată pot de asemenea trăi atacuri de panică-episoade de aprehesiune acută sau excesivă ori teroare.

Cercetările unui studiu au demonstrat că lipsa unei enzime din creier cauzează frica exagerată. Jean C. Shih, profesor la Universitatea din California de Sud spune că absența enzimei  monoaminooxidaze de tip A și B este cauza apariției fricii.

CUM SE MANIFESTĂ FRICA?

Există mai multe tipuri de frici:

Frica de durere. Aceasta este probabil cea mai comună. Multor persoane le este teamă de durere, atât de cea fizică cât și de ce psihologică. Stresul și tensiunea sunt durerile psihologice pe care le simțim în anumite momente.

Frica de a pierde. Toată viața noastră suntem obișnuiți să strângem și să punem de-o parte. Multe persoane trăiesc cu stresul că într-o zi, printr-o împrejurare, vor pierde tot ceea ce au strâns. Este bun exemplul celor din Japonia care sunt pregătiți în orice clipă să piardă tot ce au din cauza cutremurelor.

Aceștia păstrează lucrurile necesare într-o valiză pe care să o poată lua în situații ca acestea. Pe lângă frica de a pierde lucrurile materiale există și frica de a pierde în fața celorlalți. Fie că este vorba de o competiție sau realizările de la locul de muncă.

Frica de necunoscut. Frica de a nu încerca un lucru din cauza consecințelor. Ne ferim să acceptăm provocări din cauză că acestea nu sunt tipice obiceiurilor noastre zilnice, în felul acesta putem rata experiențe inedite.

Frica de eșec. În cazul acesta putem lua decizii greșite chiar și în cele mai simple situații. Din cauză că nu suntem siguri pe competențele noastre și nu avem încredere deplină în ceea ce putem face evităm să punem în aplicare planurile noastre și evităm să împărtășim ideile cu ceilalți.

Cele mai bune rezultate în viață sunt înfranate de idei false și de presupuneri. Frica este „prietenul” nostru, frica este un indicator care ne poate face să ne îndreptăm atenția către ceva care ne ajută să creștem. Frica nu este bună sau rea. Ea ne poate motiva să trecem peste un obstacol, ne poate provoca să facem totul cât mai bine și ne poate încuraja să fim mai buni în ceea ce facem.

Articol scris de: Silvia Dragomir

 

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!