Eliberează-te · joi, 21 nov.

Respiro Help

Depresia - un dușman tăcut

Organizația Mondială a sănătății a constatat că o persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde, o statistică alarmantă ce ne îndreaptă atenția direct spre ce înseamnă depresia în secolul nostru.

Ce este depresia?

Depresia este mai mult decât o durere, este o rană internă ce continuă să distrugă viața omului în varii domenii: fizic, spiritual, financiar, relațional, emoțional. Este o stare de disperare emoțională, strigătul după iubire și apartenență. Depresia poate dura de la câteva zile, la câteva luni și chiar ani buni. Totuși, aceasta devine o stare patologică atunci când durează mai mult de 4 săptămâni. Depresia este asociată cu mai multe boli, în plus, afectează creierul și imunitatea într-un mod extrem de  grav.

Profesorul Dumitru Dulcan exprimă perfect ceea ce aduc negativismul, depresia, durerea  în viața mea și a ta: „cinci minute de mânie sau suferinţă imobilizează pentru 5-6 ore celulele gardian ale sistemului imunitar. Organismul nostru e lipsit de apărare și astfel se poate declanşa boala". 

Cum recunoști depresia?

Această boală se poate manifesta prin tulburări ale somnului, un apetit alimentar sau sexual scăzut, stări de tristețe acută, de disperare, dureri de cap, probleme digestive, lipsa concentrării sau creșterea/scăderea bruscă în greutate.

De aceea, fii prezent în viața prietenilor tăi, a familiei tale. Fii atent la micile detalii care îți vorbesc despre interiorul lor, despre strigătul inimii lor. Adesea, cel mai bun medicament este să arăți că îți pasă.

Si totuși, cum poti depăși depresia?

Fie că te confrunți tu cu această afecțiune sau un apropiat de-al tău pe care dorești să-l ajuți, este important în primul rând să conștientizezi că ai această problemă și că vindecarea este un proces ce poate dura. 

Ieși din capcana izolării, oricât de mare este tentația. Permite oamenilor care te iubesc să îți fie alături, nu trebuie să treci singur prin asta. 

Caută un specialist care să te îndrume în ceea ce trăiești.

Păstrează un echilibru în viața ta, alocă-ți timp pentru mici bucurii, fă o plimbare în natură, desenează, scrie, fă ceva ce-ți face plăcere. Ai grijă de tine, de ceea ce consumi, atât ca alimente, cât și ca și conținut media, reviste, cărți, filme.

De la inimă la inimă

Experiența de zilele trecute mi-a străpuns inima și m-a făcut să mă gândesc foarte profund la realitatea depresiei. Povestind cu una dintre cele mai dragi prietene, am ajuns la subiectul depresiei. Printre lacrimi și nesiguranțe mi-a mărturisit clipele de coșmar prin care a trecut, cum depresia a pus stăpânire peste viața ei cu un an în urmă. Cum adormea plângând și se trezea la fel. Cum privea în gol de la ultimul etaj al blocului întrebându-se dacă mai merită, dacă viața asta mai merită?! 

Mi s-a făcut inima cât un purice, pentru că în toată perioada aceea eu nu stiam prin ce trece. Ce e drept, ne mai întâlneam, deși nu foarte des însă nu am reușit să aud strigătul ei, preocupată de cotidian, afundată în task-uri și responsabilități... mi-a scăpat. La câți nu ne scapă oare?

Dar acum am decis să privesc lucrurile cu alți ochi. Oamenii din jurul meu sunt oamenii de care trebuie să mă îngrijesc, să-i mângâi, să-i ascult, să-i protejez atât cât pot... și când luptele de genul apar, să fiu acolo cu ei și pentru ei. Uneori doar să-i îmbrățișez. 

 

Autor: Bianca Suciu

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

Fii mulțumit cu ce ai!
Este bine să vrem să ne îmbunătățim calitatea vieții sau felul de a fi, deoarece această dorință ne face să evoluăm.
Ce este o criză existențială?
Anxietatea existențială tinde să apară în momentul unor tranziții majore, fiind în strânsă legătură cu pierderea siguranței și sentimentului de securitate.
Cei patru călăreți ai Apocalipsei: predictorii despărțirii
Pașii spre o relație de lungă durată presupun identificarea stilurilor de comunicare distructivă atunci când sunt utilizate și înlocuirea acestora cu unele adaptative, sănătoase.
Cum să ai încredere în tine
Ce se întâmplă când nu avem încredere în noi înșine?
Cum să mergi mai departe?
Mulți dintre noi am trecut prin experiențe dureroase în relațiile romantice. Ne-a fost dificil să trecem peste unele dintre ele sau să uităm o anumită persoană. Probabil că mulți dintre noi ne-am aflat în situația de a rămâne blocați undeva în trecut, făr
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!