Descoperă · marți, 10 iul.

Respiro Help

De ce avem nevoie de îmbrățisări?

AFLĂ CARE SUNT BENEFICIILE ÎMBRĂȚIȘĂRII

Îmbrățișarea reușește, mai pregnant și mai vizibil decât multe din lucrurile care ne înconjoară, să ne îmbunătățească starea de spirit și să scadă în schimb nivelul de stres.

Conform unui studiu efectuat în cadrul Universității Carolina de Nord, nivelul cortizolului, un hormon secretat de glandele suprarenale în condiții de stres și tensiune, a scăzut semnificativ atunci când persoanele participante la studiu au fost îmbrățișate de partenerii lor pentru minim 20 de secunde.

Un nivel mare al cortizolului poate determina creșterea tensiunii și a nivelului de zahăr din sânge, însă îmbrățisarea reduce tensiunea arterială, având astfel un efect benefic asupra inimii și prevenind instalarea anumitor boli ale inimii.

Studiile recente au demonstrat faptul că, în timpul îmbrățișării are loc o eliberare semnificativă de oxitocina, hormonul atașamentului și al iubirii, cel care determină sentimentul de afecțiune și de apropiere față de cineva.

Tot oxitocina joacă un rol esențial în relatia dintre mamă și copil, creând legătura unică dintre cei doi.

Este dovedit științific faptul că atingerea ajută la scăderea presiunii sângelui, activează simțul de apartenență și accelerează creșterea armonioasă a relației. 

Atunci când oferi o îmbrățisare, în corp se declanșează oxitocina (hormonul fericirii) care poate reduce nivelul hormonului de stres și ajută și la întărirea sistemului imunitar. 

De asemenea îmbrățișatul ajută la întărirea încrederii și reduce sentimentul de teamă și anxietate. 

ÎMBRĂȚIȘĂRILE STIMULEAZĂ OXITOCINA

Oxitocina, hormonul atașamentului este un neurotransmițător ce acționează la nivelul sistemului limbic, contribuind la sentimentul de mulțumire, reducerea anxietății și a stresului.

Un nivel ridicat de oxitocină este legat și de scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Atunci când cineva este îmbrăţișat, mai multe procese, poate până acum mai puţin cunoscute, au loc în corpurile ambelor persoane.

ÎMBRĂȚIȘĂRILE STIMULEAZĂ DOPAMINA

Tot ceea ce facem implică protejarea și declanșarea fluxului de dopamină. Procastinarea, îndoiala  lipsa de entuziasm, depresiile majore sau chiar bolile psihice se află în strânsă legătură cu un nivel scăzut de dopamină.

Aceasta este responsabilă pentru starea noastră de bine și pentru motivație. Îmbrățișările stimulează creierul să elibereze dopamină, hormonul plăcerii. Senzorii dopaminergici sunt senzorii pe care multe medicamente de stimulare cum ar fi cocaina și metamfetamina îi vizează.

ÎMBRĂȚIȘĂRILE STIMULEAZĂ SEROTONINA

Serotonina este eliberată atunci când te simți important. Sentimentul de singurătate și depresia apar atunci când aceasta este la un nivel scăzut.

Îmbrățișările stimulează eliberarea de endorfine și serotonină în sânge, acţiune ce face ca acest hormon al fericirii să fie responsabil într-o anumită măsură de bunăstarea noastră.

Iată de ce îmbrățișările sunt adesea considerate a fi cadouri subevaluate:

1. Sunt gratuite. Oriunde citești acest articol, poți sta jos, în picioare sau cum doreși tu și îmbrățișa un prieten. Fericire fără bani.

2. Sunt rapide. Într-o societate care adoră rezultatele rapide, îmbrăţișările pot fi un adevărat câștigător. Efectele au loc imediat, la contact.

3. Sunt ușor de oferit. Nu există nicio îndoială că am ajuns să credem că a reuși în viață și a fi fericiţi este complicat. Ei bine, pentru a îmbrăţișa nu ai nevoie de cursuri sau tehnici.

4. Sunt sigure. Dorința fiecăruia dintre noi este să fie fericit. Televizorul, emisiunile de divertisment, în unele cazuri abuzul de droguri și alcool. Pentru unii, aceste lucruri pot însemna fericire. Desigur, toate aceste modalități, pot avea și efecte secundare.

Îmbrățișările sunt un inductor de fericire în condiții de siguranță, fără efecte secundare. Câștig-câștig pentru toată lumea.

5. Funcționează. Cel mai important, îmbrăţișările... funcționează. Ele sunt producătoare de bunăstare și îmbunătățesc legăturile noastre cu ceilalţi, produc încredere și fericire.

Să fie oare simplele îmbrăţișări chiar atât de... simple ?

Îmbrățișarea are rolul de a:

  • ne face să ne simțim bine;
  • risipește sentimentul de singurătate;
  • ne ajută să ne depășim fricile;
  • ne ajută să ne construim stima de sine;
  • favorizează altruismul;
  • controlează apetitul;
  • scade tensiunea arterială;
  • ne ajută să luptăm împotriva insomniei;
  • scade riscul apariției bolilor de inimă;
  • ajută la scăderea nivelului de cortizol, mai ales în cazul femeilor;
  • reglează producția de hemoglobina;
  • oferă o alternativă sănătoasă și sigură la alcool și droguri;
  • transmite sentimentul de apartenență;
  • efectele îmbrățișării au loc chiar și atunci când îmbrățișarea încetează. Îmbunătățirile fizice și emotionale pe care îmbrățișarea le aduce organismului durează mai mult decât îmbrățișarea în sine;
  • ajută la eliberarea durerii fizice
  • îmbrățișarea vindecă.

„Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, 8 pentru a ne menține echilibrul, 12 pentru a crește.” - Virginia Satir

Nu uita faptul că, o simplă îmbrățișare poate face din această lume, un loc mai bun!

 

Un articol scris de:

Psih. Veronica Bayrakcioglu

 

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!