Imagine articol
Descoperă · 10 iul. 2018, 19:15:33

De ce avem nevoie de îmbrățisări?

AFLĂ CARE SUNT BENEFICIILE ÎMBRĂȚIȘĂRII

Îmbrățișarea reușește, mai pregnant și mai vizibil decât multe din lucrurile care ne înconjoara, să ne îmbunătățească starea de spirit și să scadă în schimb nivelul de stres.

Conform unui studiu efectuat în cadrul Universității Carolina de Nord, nivelul cortizolului, un hormon secretat de glandele suprarenale în condiții de stres și tensiune, a scăzut semnificativ atunci când persoanele participante la studiu au fost îmbrățișate de partenerii lor pentru minim 20 de secunde.

Un nivel mare al cortizolului poate determina creșterea tensiunii și a nivelului de zahar din sange, însă îmbrățisarea reduce tensiunea arterială, având astfel un efect benefic asupra inimii și prevenind instalarea anumitor boli ale inimii.

Studiile recente au demonstrat faptul că, în timpul îmbrățișării are loc o eliberare semnificativă de oxitocina, hormonul atașamentului și al iubirii, cel care determină sentimentul de afecțiune și de apropiere față de cineva.

Tot oxitocina joacă un rol esențial în relatia dintre mama și copil, creând legătura unica dintre cei doi.

Este dovedit științific faptul că atingerea ajută la scăderea presiunii sângelui, activează simțul de apartenență și accelerează creșterea armonioasă a relației. 

Atunci când oferi o îmbrățisare, în corp se declanșează oxitocina (hormonul fericirii) care poate reduce nivelul hormonului de stres și ajută și la întărirea sistemului imunitar. 

De asemenea îmbrățișatul ajută la întărirea încrederea și reduce sentimentul de teamă și anxietate. 

Vă invit să analizăm împreună informațiile pe care le-am strâns pentru a observa ce efecte pot avea simplele îmbrățișări.

ÎMBRĂȚIȘĂRILE STIMULEAZĂ OXITOCINA

Oxitocina, hormonul atașamentului este un neurotransmițător ce acționează la nivelul sistemului limbic, contribuind la sentimentul de mulțumire, reducerea anxietății și a stresului.

Un nivel ridicat de oxitocină este legat și de scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Atunci când cineva este îmbrăţișat, mai multe procese, poate până acum mai puţin cunoscute, au loc în corpurile ambelor persoane.

ÎMBRĂȚIȘĂRILE STIMULEAZĂ DOPAMINA

Tot ceea ce facem implică protejarea și declanșarea fluxului de dopamină. Procastinarea, îndoiala  lipsa de entuziasm, depresiile majore sau chiar bolile psihice se află în strânsă legătură cu un nivel scăzut de dopamină.

Aceasta este responsabilă pentru starea noastră de bine și pentru motivație. Îmbrățișările stimulează creierul să elibereze dopamină, hormonul plăcerii. Senzorii dopaminergici sunt senzorii pe care multe medicamente de stimulare cum ar fi cocaina și metamfetamina îi vizează.

ÎMBRĂȚIȘĂRILE STIMULEAZĂ SEROTONINA

Serotonina este eliberată atunci când te simți important. Sentimentul de singurătate și depresia apar atunci când aceasta este la un nivel scăzut.

Îmbrățișările stimulează eliberarea de endorfine și serotonină în sânge, acţiune ce face ca acest hormon al fericirii să fie responsabil într-o anumită măsură de bună-starea noastră.

Iată de ce îmbățișările sunt adesea considerate a fi cadouri subevaluate:

1. Sunt gratuite. Oriunde citești acest articol, poți sta jos, în picioare sau cum doreși tu și îmbrățișa un prieten. Fericire fără bani.

2. Sunt rapide. Într-o societate care adoră rezultatele rapide, îmbrăţișările pot fi un adevărat câștigător. Efectele au loc imediat, la contact.

3. Sunt ușor de oferit. Nu există nici o îndoială că am ajuns să credem că a reuși în viață și a fi fericiţi este complicat. Ei bine, pentru a îmbrăţișa nu ai nevoie de cursuri sau tehnici.

4. Sunt sigure. Dorința fiecăruia dintre noi este să fie fericit. Televizorul, emisiunile de divertisment, în unele cazuri abuzul de droguri și alcool. Pentru unii, aceste lucruri pot însemna fericire. Desigur, toate aceste modalități, pot avea și efecte secundare.

Îmbrățișările sunt un inductor de fericire în condiții de siguranță, fără efecte secundare. Câștig-câștig pentru toată lumea.

5. Funcționează. Cel mai important, îmbrăţișările..funcționează. Ele sunt producătoare de bună stare și îmbunătățesc legăturile noastre cu ceilalţi, produc încredere și fericire.

Să fie oare simplele îmbrăţișări chiar atât de... simple ?

Îmbrățișarea are rolul de a:

 • ne face să ne simțim bine;
 • risipește sentimentul de singurătate;
 • ne ajută să ne depășim fricile;
 • ne ajută să ne construim stima de sine;
 • favorizează altruismul;
 • controlează apetitul;
 • scade tensiunea arterială;
 • ne ajută să luptăm împotriva insomniei;
 • scade riscul apariției bolilor de inimă;
 • ajută la scăderea nivelului de cortizol, mai ales în cazul femeilor;
 • reglează producția de hemoglobina;
 • oferă o alternativă sănătoasă și sigură la alcool și droguri;
 • transmite sentimentul de apartenență;
 • efectele îmbrățișării au loc chiar și atunci când îmbrățișarea încetează. Îmbunătățirile fizice și emotionale pe care îmbrățișarea le aduce organismului durează mai mult decât îmbrățișarea în sine;
 • ajută la eliberarea durerii fizice
 • îmbrățișarea vindecă.

„Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, 8 pentru a ne menține echilibrul, 12 pentru a crește.” - Virginia Satir

Nu uita faptul că, o simplă îmbrățișare poate face din această lume, un loc mai bun!

 

Un articol scris de:

Psih. Veronica Bayrakcioglu

 

Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

 • Descoperă · 7 nov. 2018, 11:49:46

  Tipurile de atașament

  Se vorbește tot mai des despre nevoia de independență, de realizare personală, în vreme ce nevoi precum cea de atașament și de alinare, sunt considerate slăbiciuni.
 • Descoperă · 5 nov. 2018, 10:49:09

  O mărturie în lupta cu depresia

  M-am confruntat cu depresia și știu că nu se iese ușor din ea. Trist este faptul că foarte multe persoane (în special cele care se consideră pozitive și încearcă să-și demonstreze și să demonstreze că sunt foarte bine) sunt, de fapt, într-o stare de depre
 • Descoperă · 31 oct. 2018, 21:11:48

  Este adolescența cea mai vulnerabilă vârstă?

  Adolescența este o etapă provocatoare, nu numai pentru cel ce o traversează efectiv, cât și pentru cei din jur. Nu este nejustificat așadar că majoritatea dintre noi abia asteptăm să trecem de perioada adolescenței.
 • Descoperă · 29 oct. 2018, 11:45:25

  Tulburarea de personalitate borderline

  Tulburarea de personalitate borderline este o condiție psihologică de complexitate ridicată. Află despre particularitățile acestei tulburări și descoperă cum poți ajuta chiar tu pe cineva diagnosticat.
 • Descoperă · 26 oct. 2018, 10:47:35

  O mărturie în lupta cu anxietatea. Povestea lui Holly Kammier

  Am suferit de anxietate generalizată și atacuri de panică mai bine de 20 de ani, fără să fiu diagnosticată corespunzător.