Ce se întâmplă cu emoțiile negative neexprimate?
CUM NE POT AFECTA EMOȚIILE NEGATIVE?
Emoțiile negative sunt cele care râman adesea neexprimate, ceea ce face ca întreg trupul să sufere. De ce?
Emoțiile și gândurile noastre ne pot afecta deoarece sunt fizic conectate la corp prin sistemele imunitare, endocrine și prin sistemul nervos central. Toate emoțiile, chiar și cele reprimate și neexprimate, au consecințe fizice.
Emoțiile neexprimate rămân în corp, ca niște bombe cu ceas și predispun la afecțiuni care se pot dezvolta în viitor, dacă trăirile noastre rămân neconștientizate sau neadresate.
Unul dintre principiile inconștientului este legat de ideea conform căreia, dacă reprimi o emoție, erupția ei va fi mult mai puternică și se va manifesta fie ca o boală, fie ca o cădere nervoasă.”What we resist, persists”, spunea Carl Gustav Jung, care a studiat mecanismele de funcționare a inconștientului personal și colectiv.
Emoțiile pe care refuzăm să le aducem în lumina conștiinței ne pot controla din culisele vieții noastre psihice și pot izbucni, când ne e lumea mai dragă, sub formă de:
– Tulburări emoționale – stare de irascibiliate (ca și cum am fi o oală sub presiune), tensiune internă, atacuri de panică, anxietate, depresie, fobii etc.
– Probleme mentale – probleme de memorie, concentrare, atenție
– Somatizări – adică traducerea în corp a tensiunii psihice prin diferite afecțiuni fizice.
“Emoțiile neexprimate nu mor niciodată. Ele sunt îngropate de vii și vor reveni la suprafață, mai târziu, sub forme mult mai urâte.” Sigmund Freud
DE CE ESTE NECESARĂ ELIBERAREA EMOȚIILOR NEGATIVE?
În momentul în care emoțiile ( emoțiile sunt reacții naturale, considerate a fi indicatori ai interiorului nostru) nu sunt exprimate, ele devine toxice pentru mintea și trupul nostru.
Cele mai multe dintre emoțiile care interferează cu zilele de acum, nu au legătură cu prezentul întotdeauna. Aceste răspunsuri emoționale sunt stocate în amintiri dureroase din timpul copilăriei pe care le-am "încuiat" acolo.
Atunci când aceste amintiri sunt subconștient declanșate, toată rațiunea pare că s-a evaporat pe fereastră. Devenim rigizi, hipersensibili, iraționali și insecurizați.
În aceste momente avem impresia că știm motivul pentru astfel de reacții, adesea fiind vorba despre un eveniment petrecut în prezent. Adevărul este că această reacție aparține durerii din trecut.
Acești "declanșatori" din prezentul nostru, ne confruntă în mod voit cu suferința noastră din trecut, dintr-un motiv simplu: Corpul nostru nu vrea să mai fie prizonierul emoțiilor toxice. Există o strânsă legătură între minte și corp, ce ne pot transmite anumite mesaje.
De exemplu în cazul în care o persoană este stresată, poate resimți la nivel fizic migrene, greață, vertij, apatie, slăbirea imunității, sau se pot declanșa boli autoimune.
Emoțiile toxice ne pot fura stima de sine, încrederea, dragostea față de propria persoană și pot rezulta în urma lor, adicțiile, co-dependența, depresia, atacurile de panică, anxietatea, toate acestea fiind supape de eliberare a presiunii doar că nu în mod voit, ceea ce la rândul lor, netratate pot complica starea de sănătate și mai mult.
Emoțiile pot fi foarte dureroase, mai ales atunci când nu ne dăm voie să le trăim. Atunci când le permitem emoțiilor să se exprime, vom observa că nu ele ne provoacă durerea, ci faptul că le negăm.
Primul pas este conștientizarea emoțiilor și a factorilor declanșatori, de aici se poate porni "excavarea", iar apoi permiterea lor să iasă la suprafață și într-un final să ne dăm voie să le trăim.
Un astfel de proces poate fi dificil de parcurs, cu "suișuri" și multe "coborâșuri", dar poate fi cheia eliberării tale emoționale!
Un articol scris de:
Veronica Bayrakcioglu,
Psihoterapeut de familie, cuplu și copil.
www.iterapie.ro