Imagine articol
Descoperă · 27 feb. 2018, 01:06:07

Anxietatea explicată pe înțelesul tuturor

Cu toții am auzit sau am experimentat cel puțin un episod de stare anxioasă de-a lungul vieții. Anxietatea este o emoție care are rolul de a ne mobiliza, de a ne pune în gardă atunci când se întrezărește un potențial pericol. Însă această emoție poate degenera într-o stare cronică ce poate afecta serios calitatea vieții unei persoane. 

Anxietatea, de asemenea pare a fi o soluție, o supapă de eliberare a presiunii, atunci când credem că nu avem suficiente resurse pentru a face față vieții, ne temem de ea și începem să ne protejam ridicând "ziduri de apărare" fundamentate pe diverse frici.

De aceea este important ca o persoană care a experimentat intensitatea acestei emoții, precum tulburările de panică, sau teamă puternică, să conștientizeze faptul că anxietatea generalizată nu trece de la sine, că este o emoție care se învață a se gestiona și este recomandat să se lucreze cu un specialist pentru a se identifica conținutul fricilor, îngrijorărilor, cauzele acestora și resursele pe care persoana le are și pe care le poate folosi în cazul unor eventuale dificultăți de viață. 

Când poate deveni anxietatea o problemă?

Anxietatea este definită ca fiind o  nervozitate, sau o îndoială cu privire la capacitatea propriei persoane, care poate, sau nu, să fie asociată cu factorii generatori de stres.

Toată lumea se confruntă cu un anumit nivel de anxietate periodic, dar când sentimentele de frică și îngrijorare sunt copleșitoare și nu sunt legate direct de evenimentele stresante, anxietatea poate afecta grav calitatea vietii unei persoane.

Astfel, atunci când anxietatea interferează cu funcția zilnică și împiedică buna funcționare, sprijinul unui specialist  poate fi adesea util.

Câteva din simptomele anxietății includ anumite gânduri ce pot deveni obositoare, obsesive, îngrijorătoare, confuzie și dificultăți de concentrare, agitație, iritabilitate, frustrare și disperare.

O persoană cu anxietate se poate simți tensionată, cu senzații fizice incomode, cum ar fi tremurul, transpirația, bătăile inimii, grețuri și dificultăți de respirație.

 Aparitia bruscă a acestor simptome indică adesea un atac de panică. Anxietatea poate produce, de asemenea, dureri de cap, insomnie, probleme digestive și intoxicații.

Anxietatea mai este cunoscută ca fiind un mecanism de supravietuire care permite oamenilor să se protejeze pentru a evita suferinta, dar uneori o persoană care se confruntă în mod repetat și inutil cu niveluri extreme ale fricii și îngrijorării asociate cu anxietatea, se poate simți neputincioasă în ceea ce privește atenuarea propriilor simptome.

Predispoziția unei persoane în a dezvolta anxietate se bazează atât pe factorii genetici, cât și pe mediul înconjurător iar creșterea într-un mediu stresant poate, de asemenea, să ofere cadrul perfect pentru a dezvolta anxietate, deoarece rolul anxietății poate deveni o modalitate de a anticipa pericolul și de a lua măsurile necesare.

Anxietatea generalizată este caracterizează printr-un sentiment cronic de neliniște și îngrijorare care nu se îndreaptă spre un singur lucru în particular. Mulți oameni se simt de multe ori neliniștiți în privința unor evenimente viitoare, cum ar fi interviuri, date limita sau preocupări financiare, dar persoanele care se confruntă cu anxietate generalizată, se simt anxioase cu privire la orice problemă sau preocupare, fără un motiv evident.

Acestea pot fi câteva dintre simptomele experimentate de o persoană cu anxietate:

 • Oboseală cronică
 • Neliniște, senzație de încordare
 • Iritabilitate
 • Dificultăți de concentrare
 • Insomnii, senzație de gol
 • Tensiune muscular

Ce se poate face în cazul identificării unor astfel de simptome?

Tulburările anxioase sunt vaste și în general durează pe o perioadă mai lungă de 6 luni, însă ce este de reținut este faptul că un anumite nivel de anxietate poate crește abilitatea de a performa, însă un nivel prea ridicat va inhiba această abilitate. Agnoasa în sine nu este una negativă, însă tulburările anxioase necesită ajutorul specializat

O altă problemă des întâlnită la persoanele anxioase, este faptul că acestea încearcă într-un timp scurt foarte multe metode de rezolvare a acestei stări, fără a le finalize, deci fără a obține un rezultat și astfel apare sentimentul că nu mai există scăpare din această situație.

Este important ca persoanele care se confruntă cu astfel de stări anxioase, să aibă răbdare și să încerce să ducă până la capăt  un proces terapeutic. Nu există o soluție standardizată pentru toate persoanele datorită diferențelor de personalitate și de mediul de proveniență, însă recomandarea este să se încerce și alte soluții atunci când metoda inițială este finalizată, în cazul în care nu a condus la o ieșire din starea de discomfort sau măcar la o remediere a dispoziției și a calității vieții.

Un articol scris de,

Veronica Bayrakcioglu,

Psihoterapeut de familie, cuplu și copil.

www.iterapie.ro

Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

 • Descoperă · 10 dec. 2018, 11:59:13

  Timp pentru sine

  Studiile arată că oferim doar jumătate din atenția noastră vieții pentru că în 50% din timp ne gândim la lucrurile pe care le-am putea face, la lucrurile care s-au petrecut în trecut sau la lucrurile care nu se vor întâmpla niciodată. Unde își face loc aș
 • Descoperă · 3 dec. 2018, 11:07:02

  Neuronii empatiei

  Empatia poate fi definită drept capacitatea de a înțelege și de a răspunde la experiențele afective unice ale unei alte persoane, procesul cognitiv de a asimila perspectiva altcuiva, sau interacțiunea dintre doi indivizi care experimentează și împărtășesc
 • Descoperă · 30 nov. 2018, 11:06:03

  Controlul și rolul său

  În general oamenii pot adopta două tipuri de atitudini în viaţă, fie îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în viaţa lor, fie dau vina pe alţi factori: oameni, circumstanţe, soartă, etc. Această diferență de atitudine în fața vieții poartă
 • Descoperă · 26 nov. 2018, 16:54:29

  Despre dependență

  Cu toții am auzit despre diversele tipuri de”dependențe” și efectele lor nocive. Dar se pun următoarele întrebări: Știm noi cu adevărat ce este dependența? Înțelegem noi așa cum trebuie acest concept? Acest articol urmărește cele două întrebări și încearc
 • Descoperă · 23 nov. 2018, 15:02:55

  Relațiile romantice: rezultatul influențelor timpurii?

  Interacțiunile timpurii dintre copii și familiile lor sunt extrem de valoroase în dezvoltarea viitorului adult. Copilul este cel ce va prelua din familie modelele de comportament și relaționare, pe care le va duce mai departe ca adult.