Descoperă · marți, 27 feb.

Respiro Help

Anxietatea explicată pe înțelesul tuturor

Cu toții am auzit sau am experimentat cel puțin un episod de stare anxioasă de-a lungul vieții. Anxietatea este o emoție care are rolul de a ne mobiliza, de a ne pune în gardă atunci când se întrezărește un potențial pericol. Însă această emoție poate degenera într-o stare cronică ce poate afecta serios calitatea vieții unei persoane. 

Anxietatea, de asemenea pare a fi o soluție, o supapă de eliberare a presiunii, atunci când credem că nu avem suficiente resurse pentru a face față vieții, ne temem de ea și începem să ne protejam ridicând "ziduri de apărare" fundamentate pe diverse frici.

De aceea este important ca o persoană care a experimentat intensitatea acestei emoții, precum tulburările de panică, sau teamă puternică, să conștientizeze faptul că anxietatea generalizată nu trece de la sine, că este o emoție care se învață a se gestiona și este recomandat să se lucreze cu un specialist pentru a se identifica conținutul fricilor, îngrijorărilor, cauzele acestora și resursele pe care persoana le are și pe care le poate folosi în cazul unor eventuale dificultăți de viață. 

Când poate deveni anxietatea o problemă?

Anxietatea este definită ca fiind o  nervozitate, sau o îndoială cu privire la capacitatea propriei persoane, care poate, sau nu, să fie asociată cu factorii generatori de stres.

Toată lumea se confruntă cu un anumit nivel de anxietate periodic, dar când sentimentele de frică și îngrijorare sunt copleșitoare și nu sunt legate direct de evenimentele stresante, anxietatea poate afecta grav calitatea vietii unei persoane.

Astfel, atunci când anxietatea interferează cu funcția zilnică și împiedică buna funcționare, sprijinul unui specialist  poate fi adesea util.

Câteva din simptomele anxietății includ anumite gânduri ce pot deveni obositoare, obsesive, îngrijorătoare, confuzie și dificultăți de concentrare, agitație, iritabilitate, frustrare și disperare.

O persoană cu anxietate se poate simți tensionată, cu senzații fizice incomode, cum ar fi tremurul, transpirația, bătăile inimii, grețuri și dificultăți de respirație.

 Aparitia bruscă a acestor simptome indică adesea un atac de panică. Anxietatea poate produce, de asemenea, dureri de cap, insomnie, probleme digestive și intoxicații.

Anxietatea mai este cunoscută ca fiind un mecanism de supravietuire care permite oamenilor să se protejeze pentru a evita suferinta, dar uneori o persoană care se confruntă în mod repetat și inutil cu niveluri extreme ale fricii și îngrijorării asociate cu anxietatea, se poate simți neputincioasă în ceea ce privește atenuarea propriilor simptome.

Predispoziția unei persoane în a dezvolta anxietate se bazează atât pe factorii genetici, cât și pe mediul înconjurător iar creșterea într-un mediu stresant poate, de asemenea, să ofere cadrul perfect pentru a dezvolta anxietate, deoarece rolul anxietății poate deveni o modalitate de a anticipa pericolul și de a lua măsurile necesare.

Anxietatea generalizată este caracterizează printr-un sentiment cronic de neliniște și îngrijorare care nu se îndreaptă spre un singur lucru în particular. Mulți oameni se simt de multe ori neliniștiți în privința unor evenimente viitoare, cum ar fi interviuri, date limita sau preocupări financiare, dar persoanele care se confruntă cu anxietate generalizată, se simt anxioase cu privire la orice problemă sau preocupare, fără un motiv evident.

Acestea pot fi câteva dintre simptomele experimentate de o persoană cu anxietate:

  • Oboseală cronică
  • Neliniște, senzație de încordare
  • Iritabilitate
  • Dificultăți de concentrare
  • Insomnii, senzație de gol
  • Tensiune muscular

Ce se poate face în cazul identificării unor astfel de simptome?

Tulburările anxioase sunt vaste și în general durează pe o perioadă mai lungă de 6 luni, însă ce este de reținut este faptul că un anumite nivel de anxietate poate crește abilitatea de a performa, însă un nivel prea ridicat va inhiba această abilitate. Agnoasa în sine nu este una negativă, însă tulburările anxioase necesită ajutorul specializat

O altă problemă des întâlnită la persoanele anxioase, este faptul că acestea încearcă într-un timp scurt foarte multe metode de rezolvare a acestei stări, fără a le finalize, deci fără a obține un rezultat și astfel apare sentimentul că nu mai există scăpare din această situație.

Este important ca persoanele care se confruntă cu astfel de stări anxioase, să aibă răbdare și să încerce să ducă până la capăt  un proces terapeutic. Nu există o soluție standardizată pentru toate persoanele datorită diferențelor de personalitate și de mediul de proveniență, însă recomandarea este să se încerce și alte soluții atunci când metoda inițială este finalizată, în cazul în care nu a condus la o ieșire din starea de discomfort sau măcar la o remediere a dispoziției și a calității vieții.

Un articol scris de,

Veronica Bayrakcioglu,

Psihoterapeut de familie, cuplu și copil.

www.iterapie.ro

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!