Eliberează-te · marți, 17 sept.

Respiro Help

Analizează-ți viața!

Faptul că îți analizezi viața, chiar și lucrurile pe care eziți să le schimbi, te scoate din modul învechit de a fi și te deschide spre perspective pe care înainte nici nu le-ai fi luat în considerare. Atunci când devii curios cu privire la viața ta, ai puterea să o faci mai bună. Dacă îți respecți angajamentul de a rămâne deschis și curios atunci înseamnă că vei putea să o iei de la capăt în orice moment. 

Dacă ți-ai dorit vreodată să mergi mai departe, dar ai simțit că nu faci decât să pierzi timpul, nefiind capabil să primești un impuls în viață, vei ști cât de frustrant este acest lucru. Atunci când suntem blocați într-un singur loc ne simțim descurajați și ajungem să ne epuizăm energia. Poate vom simți că am eșuat sau că nu suntem potriviți. Vestea bună este faptul că aflându-ne în impas avem oportunitatea de a pune întrebări și de a aprecia unde suntem aici și acum. Iar din acest punct de vedere ne găsim în poziția de a ne schimba modul de a gândi însăși viața. 

Extinde-ți granițele

Dacă ajungi în impas, înseamnă că harta pe care o ai concepută pentru viața ta este depășită și că a sosit timpul să o redesenezi. Odinioară se credea că pământul este plat și că oricine s-ar fi apropiat de margine ar fi căzut; și noi acționăm deseori ca și cum am vedea numai limite în calea vieții noastre. Dacă vrei să-ți extinzi granițele, trebuie mai întâi să dezvolți o perspectivă nouă și mai vastă. În cazul în care convingerile îți îngrădesc capacitatea de a merge mai departe, este timpul să provoci ceea ce tu crezi că este adevărat. Trebuie să-ți analizezi viața din nou și să scapi de tot ceea ce te ține pe loc. 

Asumă-ți responsabilitatea

Atunci când îți asumi responsabilitatea pentru propria fericire, încetezi să-ți mai faci speranțe deșarte și să aștepți ca altceva – sau altcineva – să se schimbe. Ajungi la concluzia că fericirea ta depinde de tine. Apoi începi să înțelegi cât de important este să te apreciezi și să te susții, descoperind în acest proces sentimentul încrederii în tine însuți. Începi să vezi cât de puternic te simți atunci când stai în propriul centru gravitațional și când ai grijă de tine. Și atunci vei descoperi că, pe măsură ce înveți să îți apreciezi resursele, devii din ce în ce mai motivat. Înveți că ceea ce obții de la viață este, de regulă, direct proporțional cu ceea ce investești în ea. De asemenea, înveți că mare parte din viață este o profeție care se îndeplinește de la sine și că, atunci când te aștepți la lucruri mărețe și ești disps să mergi pe drumul deschis de ele, este foarte probabil să le realizezi. 

Schimbă-ți perspectiva

Una dintre cele mai puternice schimbări pe care le poți face este de a-ți modifica percepția și experiența: de la a te simți incapabil să te schimbi, până la a ști că se poate. Fie că faci schimbări complete sau doar o simplă modificare în atitudine, odată ce te deschizi spre noi posibilități și te angajezi la o schimbare, ochii tăi sunt deschiși spre noi experiențe, iar viața începe să arate și chiar să se simtă diferit.

O mare parte din percepția pe care o ai despre tine - și despre lumea din jurul tău – constituie un rezultat al mesajelor și al opiniilor pe care le-ai absorbit de-a lungul anilor. De îndată ce începi să pui întrebări cu privire la convingerile tale și despre cum ar trebui să te comporți, cum ar trebui să arăți și ce ar trebui să faci pentru existența ta, ajungi treptat să te redefinești cu adevărat, dincolo de straturile de dependență, și să renunți la convingerile și valorile care îți ascundeau adevărata personalitate. 

 

Sursa: Lionnet, A. (2015). Life Coaching: 10 pași esențiali pentru a-ți transforma viața. București: Editura All, pp. 8-10.

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!