Eliberează-te · marți, 13 dec.

Respiro Help

Superioritatea iluzorie sau efectul Dunning-Kruger

A considera că tu știi cel mai bine sau că le știi pe toate în domenii despre care s-ar putea să nu ai habar, sau a nega posibilitatea ca un altul să se priceapă mai bine decât tine, sunt doar câteva fațete ale superiorității iluzorii, o eroare cognitivă care afectează felul în care te autoapreciezi și te împiedică să te focusezi pe dezvoltarea abilităților personale.

David Dunning și Justin Kruger, doi cercetători de la Departamentul de Psihologie al Universității Cornell, au inițiat o serie de cercetări pe această temă și sugerează faptul că există o anumită tendință de avea opinii foarte favorabile în ceea ce privește abilitățile personale în mai multe domenii, atât sociale cât și intelectuale. Acest fenomen a fost denumit în diverse moduri de-a lungul timpului, printre care și efectul Dunning-Kruger.

Studiile pun în evidență faptul că există, pe de o parte, o tendință de supraapreciere a persoanelor incompetente într-un anumit domeniu, iar pe de altă parte tendința celor cu abilități dezvoltate este de subapreciere. Cu alte cuvinte, avem tendința să ne considerăm mai pricepuți decât suntem în realitate în domenii în care nu avem cunoștințe, și de a ne considera mai puțin pricepuți pe domeniile în care știm despre ce este vorba. Cercetătorii consideră că supraestimarea este urmarea faptului că persoanele lipsite de abilități într-un domeniu „suferă o povară dublă”: pe de o parte, din lipsă de cunoștințe, fac alegeri nefericite și ajung la concluzii eronate, iar pe de altă parte sunt lipsiți de capacitatea de a conștientiza propria incompetență.

Într-o serie de patru studii, cercetătorii au arătat că subiecții care au obținut rezultatele cele mai slabe la teste de gramatică, logică și umor și-au evaluat abilitățile în aceste domenii ca fiind mult mai bune decât erau în realitate. Mai mult, pe lângă faptul că ne supraapreciem, cu cât cunoaștem mai puțin despre un anumit subiect, cu atât suntem mai incapabili să recunoaștem expertiza persoanelor care au abilități înalte în legătură cu subiectul respectiv. Astfel, cu cât sunt mai slab pe un anumit domeniu, cu atât voi fi mai sigur că un altul nu se poate pricepe mai bine. Persoanele lipsite de abilități par să nu fie sensibile la feedback-ul pe care-l pot obține prin compararea cu ceilalți, deși în acest fel ar putea învăța și s-ar putea dezvolta. Un alt fenomen pus în evidență de aceste studii, dar care constituie un motiv de optimism, este că singura cale de a determina o persoană să se raporteze corect la propriile abilități este să fie ajutată să-și dezvolte abilitățile în domeniul respectiv. Cu alte cuvinte, dacă vrei să-ți dai seama cât de bine te pricepi la ceva, este nevoie să începi să înveți despre acel ceva.

Sursa: Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments (1999). Journal of Personality and Social Psychology, vol. 77, nr. 6, pp. 1121-34.

Articol scris de: Dragomir Ramona

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!