Eliberează-te · miercuri, 14 iun.

Respiro Help

Relaţii toxice

Majoritatea oamenilor se întreabă la un moment dat „Partenerul meu este potrivit pentru mine?”, „Avem o relaţie sănătoasă?”, „Faptul că ne certăm este normal?”, „Suntem cu adevărat fericiţi?”. Răspunsul la toate aceste întrebări diferă în funcţie de relaţie, însă un lucru este universal valabil: fiecare cuplu trece prin perioade dificile.

Oamenii nu sunt perfecţi deci nici relaţiile pe care le au nu pot fi perfecte. Însă atunci când părţile negative le depăşesc pe cele pozitive ajungem să ne punem întrebarea: „Sunt cumva într-o relaţie toxică?”. În cele ce urmează vă vom oferi câteva indicii care vă vor arăta dacă relaţia pe care o aveţi este nocivă precum şi cum să o gestionaţi.

O relaţie toxică este deseori caracterizată printr-un fel de relaţionare distructivă între cei doi parteneri, exercitată în mod repetat. Acesta poate include gelozie, posesivitate, dominanţă, manipulare, disperare, egoism sau respingere. Însă ceea ce este comun fiecărei astfel de situaţii este atracţia existentă între cei doi parteneri în ciuda durerii pe care şi-o provoacă unul altuia.

Psihologul şi autorul Dr. Robert Firestone foloseşte termenul de legatură fantastică pentru a descrie o conexiune iluzorie ce se formează între două persoane şi care are ca scop diminuarea temerilor fiecăruia prin făurirea unui fals sentiment de apartenenţă. Această legătură nu este benefică relaţiei deorece înlocuieşte sentmentele reale ca dragoste şi susţinere cu dorinţa de îmbinare a personalităţilor cu scopul de a deveni un întreg.

Pe măsură ce cuplul funcţionează ca un „noi” in loc de „tu” şi „eu” relaţia lor începe să se bazeze mai mult pe forme, aparenţe şi roluri decât pe sentimente reale şi autenticitate. Persoanele care se află într-o astfel de relaţie tind să nege acest fapt. Uneori găsesc scuze pentru comportamentul lor sau al partenerului, iar alteori sunt atât de consumaţi din această cauză încât cu greu mai fac faţă îndatoririlor de zi cu zi. 

Acest comportament manifestat în mod repetat pune bazele unei stări de confuzie şi a unei imagini de sine deficitare, componente care menţin persoana respectivă în acest cerc vicios. Primul pas spre ieşire este recunoaşterea faptului că te afli întro relaţie toxică. Mai jos vom prezenta câteva semne de identificare ale unei astfel de relaţii:

  • Există momente frumoase, însă de scurtă durată

Dragostea toxică se aseamănă cu un roller-coaster, cu momente de entuziasm urmate de nesiguranţă şi anxietate. Dacă acesta este şi cazul tău, cu siguranţă trăieşti pentru momentele frumoase însă în majoritatea timpului nu ai parte decât de cele triste. Menţii vie speranţa în aceste momente cu gânduri şi aşteptări în legătură cu următorul val de atenţie.

Imprevizibilitatea este aceea care ţine o persoană blocată, precum dependentul de jocurile de noroc care speră ca următoarea carte să schimbe cu totul cursul jocului. Recunoaşterea acestui fapt te va ajuta să abandonezi cursa şi să opreşti acest circuit de aştepări şi dezamăgiri.

  • Când sunteţi despărţiţi te simţi agitat

Când sunteţi împreună totul este fascinant, fermecător. Nu îţi doreşti nimic altceva decât să fii cu acea persoană. Însă treci printr-o stare de profundă agitaţie şi anxietate atunci când interacţiunea ia sfârşit. Te simţi nesigur deoarece investeşti foarte mult într-o persoană care nu planifică nimic concret sau nu îţi oferă şansa unei viitoare întâlniri.

Efectele se observă imediat:  începi să îţi pui la îndoială aspectul, personalitatea, cuvintele, faptele. Începi să îţi pui întrebări cu privire la stadiul relaţiei voastre şi să devii gelos pe oricine intră în contact cu partenerul/partenera ta. Este important să recunoşti că nu te simţi niciodată în siguranţă sau liniştit într-o astfel de relaţie.

  • Când îţi confrunţi partenerul, el/ea răstoarnă siuaţia şi atuncă vina asupra ta

Din când în când supărarea pune stăpânire pe tine şi decizi să o împărtăşeşti si celuilalt. Îţi doreşti să ştii dacă este cu adevărat implicat în relaţia voastră. Însă indiferent ce spui, cum spui sau când spui, partenerul tău va face în aşa fel  încât tu să pari persoana care face totul greşit în această relaţie. Până la sfârşitul conversaţiei vei ajunge să te simţi ca fiind personajul negtiv sau responsabil pentru comportamentul celuilalt. Este bine să realizezi că această tehnică este folosită cu scopul de a evita asumarea responsabilităţii pentru felul în care el sau ea te tratează.

  • Această relaţie te consumă

Singurul lucru la care te gândeşti este relaţia ta. Te gândeşti la următoarea întâlnire, cum poţi fi mai atrăgător/atrăgătoare, ce ar trebui să spui sau să porţi pentru a menţine interesul partenerului/partnerei tale. De asemenea petreci mult timp întrebându-te dacă relaţia ta este sănătoasă, sau dacă vei obţine vreodată exact ce ai nevoie de la el/ea.

Dacă nu eşti cu această persoană te simţi singur, nu ai multe alte opţiuni care să umple golul deoarece nu îţi doreşti să împărtăşeşti cu alţii relaţia toxică în care te afli. De altfel te temi că cei dragi ar putea să te îndemne să închei relaţia aşa că eviţi legarea de prietenii strânse. Dacă aceasta este şi situaţia ta, este cazul să îţi dai seama această relaţie ţi-a acaparat toată identitatea.

Însă ce se întâmplă după ce recunoşti semnele şi admiţi faptul că te afli într-o astfel de situaţie?

  • Caută ajutor

Persoanele care se află într-o relaţie toxică au nevoie de ajutor din partea prietenilor, familiei sau a persoanelor calificate pentru  face o schimbare. Nu există niciun program special pentru această dependenţă. Schimbarea este un proces nu doar o decizie. Oamenii deseori revin la relaţiile nocive pe care le aveau deoarece le sunt familiare deci este mai confortabil. Aceste persoane au nevoie de reabilitare, un proces care necesită timp. Găseşte un prieten sau o rudă care să te ajute atunci când vei avea nevoie.

  • Exprimă-ţi sentimentele

Este important să îţi exprimi sentimentele faţă de cealaltă persoană. Ia în calcul că această conversaţie poate deveni una tensionată. Este bine să expui situaţia fără a îl învinui în mod direct pe celălalt. Pentru a începe conversaţia pe un ton neutru, evită fraze precum ” Mă faci să mă simt...”.  În schimb începe cu ceva care ilustrează propriile tale emoţii.

De exemplu “Mă simt foarte trist când spui...” . Aminteşte-ţi că nu poţi controla reacţia celeilalte persoane însă o poţi gestiona pe a ta. Este posibil ca partenerul să adopte o atitudine defensivă sau să decidă să părăsească relaţia. Sau poate că el sau ea va încerca să îşi îmbunătăţească coportamentul. Indiferent de răspuns, exprimarea liberă a gândurilor şi a sentimentelor este un prim pas spre repararea sau părăsirea relaţiei.

  • Ia o decizie

După ce ai dat glas nemulţumirilor este timpul să decizi dacă merită să lupţi pentru această relaţie sau dacă viaţa ta ar fi mai frumoasă fără acea persoană. Gândeşte-te cum a reacţionat atunci când tu i-ai prezentat situaţia:  A avut o atitudine defensivă?  A dat vina pe tine?  A inventat scuze sau pur şi simplu te-a ignorat? Aceştia sunt indicatori care îţi vor spune dacă trebuie să părăseşti relaţia sau nu.

  • Înconjoară-te cu pozitivitate

Dacă ai luat o decizie, indiferent care este aceasta, este important să ai grijă de tine. Petrece timp cu oamenii care te fac să te simţi bine, răsfaţă-te cu mâncarea preferată, mergi la biserică, petrece timp în aer liber, fă orice îţi aduce bucurie. Este important să încerci să înlocuieşti acele emoţii negative cu unele pozitive.

  • Rămâi la decizia pe care ai luat-o

De multe ori, după încheierea unei relaţii, ne este dor de persoana respectivă. Acest lucru este normal. Este mai uşor pentru creierul nostru să îşi amintească momentele frumoase ale relaţiei şi să le uite pe cele nefericite. Poate fi tentantă ideea de a te întoarce însă aminteşte-ţi că ai luat această decizie în urma unui proces lung şi atent analizat. Rămâi la această hotarâre şi reţine faptul că este spre binele tău.

Dacă relaţia în care te afli este una toxică, negarea nu va face decât să perpetueze problema şi astfel îţi va fi imposibil să dezvolţi o relaţie sănătoasă, bazată pe sentimente reale şi reciproce. Capacitatea ta de a te simţi împlinit şi bucuros va creşte dacă relaţia pe care o ai este una sănătoasă.

Bibliografie:

https://www.psychologytoday.com/blog/having-sex-wanting-intimacy/201703/are-you-in-toxic-relationship

https://www.psychologytoday.com/blog/the-truisms-wellness/201610/5-steps-navigating-or-leaving-toxic-relationship

http://www.psychalive.org/toxic-relationship/

 

Un articol scris de:

Bianca Tocitu

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!