Descoperă · marți, 13 dec.

Respiro Help

Nemulțumirea de sine

Ai avut probabil și tu zile în care ai fost la pământ gândind că nu ești bun de nimic sau în care ți se părea că nimic nu-ți iese. Nemulțumirea cu privire la propria persoană este o expresie a unei insuficiente valorizări personale, a unei stime de sine scăzute, iar aceste sentimente, conform studiului realizat de psihologul Jennifer Crocker de la Institutul de Cercetări Sociale de la Universitatea din Michigan, sunt caracteristice în mod deosebit tinerilor. Acceptarea celor din jur şi părerile primite din partea celorlalţi sunt considerate conform studiului, ca fiind principalul motiv pentru care tinerii au probleme cu stima de sine.

Lipsa încrederii în sine este o problemă care afectează tinerii într-un număr foarte mare. Crocker a concluzionat că tinerii sunt concentraţi pe aspectul fizic şi pe părerile celor din jur, motiv pentru care lipsa încrederii este des întâlnită printre aceştia.

Îți prezentăm în continuare câteva modalitați  care te pot ajuta să te  raportezi mai realist la propria persoană:

1. Descoperă lucrurile pe care le poți face cel mai bine.  Încearcă să faci lucruri pe care știi că le poţi duce la îndeplinire şi pe care le poţi finaliza cu succes. Nu te angaja în mai multe sarcini în același timp. Atunci când suntem sub presiunea timpului riscăm să nu ducem activitatea la bun sfârşit sau să o facem de mântuială. Observaţiile pe care le vom primi la sfârşit ne vor face să ne considerăm incapabili, deşi, poate nu acesta a fost scopul. Odată cu acestea se instalează şi sentimentul de incapabilitate.

2. Renunţă la critica personală. Cu toţii avem tendința de a ne forţa să facem totul pentru a fi acceptaţi de ceilalţi. Iar dacă scopul propus nu  este îndeplinit,  atunci e vina noastră pentru că nu am fost suficient de buni, nu arătăm într-un anume fel, nu purtăm hainele potrivite şi aşa mai departe.

3. Concentrează-ți atenţia pe lucrurile care îţi fac cu adevărat plăcere să le faci! Atunci când faci ceea ce îţi place motivaţia apare aproape automat. Când vrei ceva cu adevărat atunci vei abandona mai greu. Iar atunci când motivaţia dispare întreabă-te „ceea ce fac este cu adevărat ceea ce îmi doresc?”.  Dacă răspunsul este nu, ia-o de la început şi caută lucrul care este cu adevărat important pentru ţine.

4.  Două minute de apreciere! Pune deoparte câteva momente pentru a aprecia ceea ce este pozitiv în ce faci, pentru a te încuraja, pentru a-ţi încarca bateriile şi pentru a găsi motivaţie să mergi mai departe.

5. Scrie în fiecare zi trei lucruri pe care le apreciezi la tine. Avantajul acestui exerciţiu este acela poţi citi toate bileţelele în zilele în care ai cea mai mare nevoie. Aşa vei putea menține o părere realistă, atunci când îți pari lipsit de valoare.

6. Fii amabil. Atunci când ne purtăm frumos cu cei din jur avem tendinţa să fim mai îngăduitori şi cu noi. Poţi, spre exemplu, să fii acolo când cineva are nevoie de un prieten, să deschizi uşa pentru cineva, să ajuţi pe cineva cu bagajele etc. Sunt moduri simple de a face cuiva ziua mai bună şi în acelaşi timp de a aduce un zâmbet pe chipul tău.

7. Încearcă ceva nou. Atunci când te angajezi să faci un lucru deosebit şi ieşi din zona de confort, se îmbunătățește şi imaginea pe care o ai despre tine. Chiar dacă nu a fost cea mai mare realizare sau lucrurile nu au mers aşa cum te aşteptai cel puţin te-ai străduit.

8. Petrece timp în compania oamenilor valoroşi. Nu te înconjura cu oameni care se plâng tot timpul, care nu te sprijină în ceea ce îţi propui, care sunt perfecţioniste şi suferă să primească atenţie. Petrece timp cu oameni care au o atitudine pozitivă. Acordă atenţie modului în care îţi petreci timpul liber. Citeşte şi ascultă ceea ce te ajută şi te face să te simţi bine cu ţine însuţi.

9. Învaţă să primeşti feedback. Fie că vorbim de critică, fie că vorbim de complimente. Ambele te pot ajuta să crești. Un simplu „mulţumesc” fără alte comentarii după este suficient. La început poate să fie greu, să accepţi un compliment deşi nu eşti de acord cu el sau ţi se pare că este spus din obligaţie. Cu timpul începi să crezi şi te simţi chiar bine când eşti apreciat.

10. Pune-ţi ţinte realizabile. Nu există un ucigaş mai mare al încrederii în sine decât ţintele nerealiste. Spre exemplu, „îmi doresc că cei din jur să nu mă mai critice niciodată”. Asta nu se va întâmplă niciodată, chiar dacă eşti perfect. Cei din jur asta fac, nu se vor opri niciodată orice ai face. 

11. Încetează să te compari cu ceilalţi. „Andreea are 300 de like-uri la poză de pe facebook iar eu am doar 120”, „Alex joacă mai bine baschet decât mine”, „Maria are o căsnicie perfectă”. Este greu să nu facem comparaţii pentru că uneori ne simţim nedreptăţiţi şi avem impresia că noi avem parte de ce este cel mai rău. Însă, este posibil ca lucrurile să stea și altfel. Poate că Andreea are 300 de like-uri la poza de la profil dar în realitate nu are prieteni, iar Alex este mai bun decât tine la baschet însă tu eşti un bun înotător. Maria are o căsnicie aparent perfectă, dar în realitate familia ei este pe punctul de a se destrăma. Nu cunoaştem în totalitate povestea celor cu care ne comparăm. Aşa că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne bucurăm de ceea ce avem, de felul în care arătăm, ceea ce suntem și să ținem cont de ceea ce putem îmbunătăți.

Un articol scris de: Silvia Dragomir

Sursa: http://psychcentral.com/ https://www.psychologytoday.com/

 

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!