Eliberează-te · joi, 24 sept.

Respiro Help

Fii mulțumit cu ce ai!

 

Este bine să vrem să ne îmbunătățim calitatea vieții sau felul de a fi, deoarece această dorință ne face să evoluăm.

Totuși stresul pe care-l implică dorința permanentă de ceva nou, deseori nerealizabil, ne adâncește într-o neliniște care nu dispare până nu obținem ceea ce dorim. Iar când obținem acel lucru, nu ne mulțumim cu el, ci o luăm de la capăt.

În anumite domenii, cum ar fi educația, nu strică să aspirăm la mai mult. E bine să vrem să știm mai multe și să învățăm permanent. Dar când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire. Dacă dorim mereu o casă tot mai mare, vom sfârși frustrați sau fără niciun ban.

De aceea trebuie să fim rezonabili. Există câteva metode care ne ajută să trasăm limite:

Fă o listă cu tot ce ai reușit să obții până în prezent. Îți vei da seama că ai foarte multe și că poți fi mulțumit așa cum ești acum.

Găsește partea bună a tuturor aspectelor din viața ta. Așa vei putea controla dorința de a avea mai mult.

Întreabă-te dacă ai putea să păstrezi ceea ce îți dorești. Probabil că ți-ai putea permite să cumperi o mașină sport, dar apoi va trebui să o întreții. Va consuma mult mai mult benzină decât o mașină obișnuită și fiecare reparație te va costa o avere.

Gândește-te dacă ai nevoie, cu adevărat, de mai mult. Când îți dai seama deodată că îți dorești ceva, întreabă-te dacă acel lucru îți este necesar sau dacă ai fost influențat de o reclamă, de o campanie de marketing sau de obiceiurile societății.

Ai grijă de nevoile interioare. Dacă te simți bine pe dinăuntru și ești mulțumit cu tine însuți, vei vedea că nu ai nevoie nici măcar de jumătate din lucrurile la care visezi acum. Nici să slăbești foarte mult, nici să ai niște prieteni mai cool, nici să fii în lumina reflectoarelor. Vei fi mulțumit cu tine și cu persoanele care te plac pentru ceea ce ești.

 

Sursa: Allan, P. (2017). Platon pentru visători, Editura Herald, București, pp. 77-78.

 

Articole Similare

Cum să facem față schimbării de carieră în vreme de pandemie
Starea de nesiguranță a zilei de mâine, sau mai bine zis a unei nesiguranțe financiare de cele mai multe ori poate lăsa răni adânci atât asupra psihicului adulților cât și a copiilor
Ce este perfecționismul și ce poți face în privința acestuia
Adesea ne descriem pe noi sau pe ceilalți ca fiind „perfecționiști”, însă nu știm care sunt aspectele relevante ale perfecționismului și cum poate fi modificat.
Cel mai sincer prieten al meu este emoţia
Ai observat vreodată cum reacţiile tale la un anumit stimul nu sunt mereu aceleaşi?
Supraviețuirea în urma suicidului unui membru al familiei
Moartea unui membru al familiei prin suicid poate avea efecte profunde asupra supraviețuitorilor. Ei vor avea nevoie de suport pozitiv de la cei din jur și timp de vindecare.
Ce este o criză existențială?
Anxietatea existențială tinde să apară în momentul unor tranziții majore, fiind în strânsă legătură cu pierderea siguranței și sentimentului de securitate.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!