Descoperă · miercuri, 19 aug.

Respiro Help

Ești o persoană creativă?

 

Înainte să-și îndrepte atenția spre creativitate, psihologul Mihaly Csikszentmihalyi a scris o carte celebră, intitulată „Starea de flux”. Perspectiva sa este că ar fi o greșeală să urmărim fericirea în sine. Mai degrabă, ar trebui să recunoaștem momentele când suntem cu adevărat fericiți – lucru pe care îl facem atunci când ne simțim puternici și „autentici” – și să facem mai des acele lucruri. Activitățile pe care le întreprindem atunci când intrăm în starea de flux sunt cele pe care le facem din simplă plăcere sau din satisfacție intelectuală, mai degrabă decât pentru a obține o recompensă extrinsecă.

Csikszentmihalyi a luat aceste idei și le-a corelat cu întrebarea legată de cum reușesc unii oameni să devină cu adevărat creativi. Nu era interesat de ceea ce numește „creativitate cu c mic”, cea implicată în pregătirea unui tort sau în alegerea unor perdele ori în vorbirea plină de imaginație a unui copil, ci de genul de creativitate care schimbă un întreg „domeniu” sau o zonă de lucru umană. Oamenii cu adevărat creativi au capacitatea de a schimba modul fundamental în care vedem, înțelegem, apreciem sau facem lucrurile, fie că este vorba despre inventarea unei noi mașinării sau de scrierea unui cântec; și Csikszentmihalyi a vrut să vadă ce îi face pe ei diferiți.

 

Care sunt trăsăturile comune ale celor creativi

  • Imaginea persoanei creative chinuite este, în mare măsură, un mit. Majoritatea respondenților săi erau foarte mulțumiți de viața lor și de realizările lor de ordin creativ.

 

  • Oamenii creativi de succes au tendința de a avea două lucruri din abundență: curiozitate și motivație. Ei sunt absolut fascinați de subiectul lor de interes și, deși este posibil ca alte persoane să fie mai bune ca ei, dorința lor absolută de realizare este decisivă.

 

  • Oamenii creativi își iau foarte în serios intuiția, căutând modele în care alții ar vedea numai confuzie, și sunt capabili să facă conexiuni între zone de activitate distincte.

 

  • Oamenii creativi sunt adesea văzuți ca aroganți, dar asta se întâmplă, de obicei, pentru că vor și aleg să acorde cea mai mare parte a atenției muncii lor fascinante.

 

  • Deși oamenii creativi pot fi productivi oriunde, ei gravitează în jurul centrelor unde interesele le pot fi satisfăcute mai ușor, unde se pot întâlni cu oameni asemănători lor și unde munca le poate fi apreciată.

 

  • Mediile frumoase sau care inspiră îi ajută mai mult pe oameni să gândească mai creativ, decât un seminar despre „creativitate”.

 

  • Școala nu pare să fi avut efect asupra multor oameni creativi celebri și, adesea, ei nu erau nici în facultate foarte străluciți sau renumiți. Mulți oameni considerați, mai târziu, ca fiind genii nu au fost cu nimic remarcabili în copilărie; însă ceea ce au avut întotdeauna în proporție mai mare decât alții a fost curiozitatea.

 

  • Mulți dintre cei cu realizări creative importante au fost orfani sau au avut un contact mai slab cu tații lor. Pe de altă parte, au avut, în general, o mamă foarte implicată și iubitoare, cu așteptări foarte mari de la ei.

 

  • Majoritatea se încadrau în una din următoarele două categorii de familie: erau săraci sau dezavantajați, dar părinții lor i-au împins spre dobândirea unui nivel educațional înalt sau a unei cariere de succes; sau au crescut în familii de intelectuali, cercetători, profesioniști, scriitori, muzicieni și așa mai departe. Numai 10% din ei s-au dovedit a fi din clasa mijlocie. Lecția pe care o avem de învățat de aici: pentru a ajunge un adult puternic, este mai bine să fi crescut într-o familie care respectă reușitele intelectuale, și nu într-una care pune accent pe confortul de clasă mijlocie.

 

  • Oamenii creativi sunt modești, dar și mândri, cu un devotament real și altruist față de domeniul lor de activitate și ceea ce s-ar putea realiza în cadrul lui, dar au încredere că au foarte mult de oferit și că pot lăsa o „amprentă” în respectivul domeniu.

 

  • Este un mit că există o așa-numită „personalitate creativă”. Ceva ce par să aibă în comun însă toți oamenii creativi este complexitatea – ei „par să găzduiască în interiorul lor întreaga gamă de posibilități umane”.

 

Cine este Mihaly Csikszentmihalyi

Mihaly Csikszentmihalyi s-a născut în 1934 în Fiume, lângă Marea Adriatică, tatăl său fiind consulul maghiar al orașului. Numele său de familie înseamnă „Sfântul Mihail din provincia Csik”, Csik fiind, inițial, o provincie maghiară.

Csikszentmihalyi a crescut la Roma, ajutând la administrarea restaurantului familiei, în timp ce primea o educație clasică. După absolvire, a lucrat ca fotograf și agent de turism. S-a înscris la Universitatea din Chicago în 1958, unde și-a luat licența și apoi doctoratul. A studiat psihologia comportamentului și abia mai târziu, în decursul anilor, ca profesor la Chicago, a putut să-și dezvolte propriile teorii despre flux, creativitate și sine.

Din 1999, Csikszentmihalyi este profesor la Universitatea Claremont din California, unde Centrul de cercetare a calității vieții, întemeiat de el, explorează diferite aspecte ale psihologiei pozitive.

 

Sursa:  Tom, Butler-Dowdown, 50 de clasici – Psihologie. Sinteza celor mai importante 50 de cărți despre minte, personalitate și natura umană. Editura Litera, București, pp. 125-130.

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!