Descoperă · marți, 13 dec.

Respiro Help

Este mai ușor să formezi un copil decât să repari un adult (Partea I)

Maria Montessori este o figură remarcabilă în sistemul educațional-pedagogic, pe care îl revoluționează, fiind, alături de americanul John Dewey și germanul Georg Kerschensteiner, una dintre cele trei mari personalități care reușesc această performanță în secolul XX. Ea a pus bazele teoriei ce îi poartă numele prin care demonstrează că temelia educației copiilor înseamnă altceva decât ceea ce se promova în acel moment și ceea ce, din nefericire, încă se promovează în lumea educației și anume ideea de transferare asupra copilului a unor blocuri precise de informație. Educația Montessori urmărește un scop ambițios, și anume să ajute copilul să se dezvolte ca o ființă umană adultă completă, confortabilă cu sine, cu societatea și cu umanitatea în ansamblul ei.

Maria Montessori s-a născut pe 31 August 1870 în orășelul italian Chiaravalle din Italia. Începe școala la Roma, unde se face remarcată încă din copilărie trecând peste limitele convenționale, pregătindu-se să devină inginer. În ciuda dorinței părinților ei care o încurajau să îmbrățișeze o carieră pedagogică, Maria alege să intre într-o sferă, la acea vreme, dominată de bărbați studiind medicina. În ciuda obstacolelor care îi sunt puse în cale din cauza sexului, în 1896 aceasta a absolvit ca doctor în medicină la Universitatea din Roma, fiind una dintre primele femei medic din Italia.

Încă din timpul studiilor universitare, Maria alege să lucreze cu copiii care se confruntă cu anumite forme de retard mintal, boli sau dizabilități de a căror îngrijire și formare se ocupă. La vârsta de 28 de ani, aceasta începe să își susțină public teoria referitoare la faptul că lipsa de sprijin acordată copiilor cu dizabilitați mintale este cauza delicvențelor lor.

Tot în acestă perioadă ea continuă să cerceteze domeniul filosofiei educației, trecând prin toate lucrările importante ale acestui domeniu din ultimii 200 de ani și dezvoltând propriile teorii. Datorită perioadei de evoluție prin care trecea Roma, mulți copii erau lăsați singuri acasă în timpul programului de lucru al părinților lor. Numărul mare de copii care aveau nevoie de un model și de îngrijire îi oferă Mariei Montessori oportunitatea de a lucra cu copii dezvoltați normal din punct de vedere mental. Pune astfel bazele primei „Casa dei Bambini” unde aduce cu ea materiale create pentru copiii cu dizabilități.

După primul an de lucru la „Casa dei Bambini” Maria Montessori scrie prima ei carte (1909) despre Metoda Montessori, care va fi tradusă în engleză în 1912 și mai tarziu în peste 20 de limbi. Astfel, Maria Montessori pune bazele unui sistem de învățământ unicat și creează un set de reguli simple dar pline de înțelepciune care pot ajuta părinții în procesul de creștere și educare a copiilor în familie. O parte dintre acestea vor fi enumerate mai jos.

  1. Copiii învață din ceea ce îi înconjoară.
  2. Dacă un copil este criticat des – învață să condamne.
  3. Când un copil este lăudat des- învață să prețuiască.
  4. În cazul în care ai o atitudine răutăcioasă față de copil - el învață să fie la fel.
  5. Dacă ești sincer - copilul va învăța să spună adevărul.
  6. Atunci când copilul este luat în derâdere - învață să fie timid.
  7. Dacă un copil trăiește cu sentimentul de siguranță - învață să aibă încredere.
  8. Atunci când un copil este umilit - învață să se simtă vinovat.
  9. Dacă ești de acord cu părerile copilului - acesta învață să se iubească pe sine însuși.
  10. Atunci când ești indulgent cu el - învață să fie răbdător.
  11. Dacă este încurajat - învață să aibă încredere în propriile forțe.
  12. Dacă trăiește într-o atmosferă prietenoasă și se simte important - învață să găsească dragostea în această lume.
  13. Nu vorbi urât despre copil nici în prezența și nici în absența lui.
  14. Concentrează-te asupra dezvoltării constructive a copilului, astfel nu va atrage lucrurile negative.
  15. Ascultă-l și răspunde-i atunci când apelează la tine.
  16. Respectă copilul atunci când greșește, mai devreme sau mai târziu se va corecta.
  17. Fii dispus să ajuți copilul care vrea să descopere lumea și fii invizibil pentru cel care a descoperit-o.
  18. Ajută copilul să evolueze cu grijă, pace și iubire.
  19. Tratează-ți copilul în cel mai frumos mod și oferă-i tot ce ai mai bun.

Prin aceste regului Maria dovedește modul simplu prin care poți avea „un copil bun”, și anume „să fii un părinte bun”!

În întreaga sa activitate, Maria Montessori a pus bazele metodei ce îi poartă numele reușind să creeze un sistem alternativ de educație  prin care se stimulează capacitatea și dorința copiilor de dezvoltare și cunoaștere. Mai mult, reușește să transfere în mod practic și ușor de înțeles parte a cunoștințelor ei în idei practice și sfaturi pentru părinți.

Un articol scris de: Gabriela Dragomir

Surse: http://www.montessori.org.ro/documents/CeEsteEducatiaMontessori.pdf http://devorbacutine.eu/reguli-intelepte-pentru-parinti-spuse-de-maria-montessori-ajuta-copilul-sa-evolueze-cu-grija-pace-si-iubire/ https://montessori.org.au/biography-dr-maria-montessori    

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!