Eliberează-te · vineri, 31 mar.

Respiro Help

Despre furie și managementul ei

Cu toții știm și am experimentat ce este furia. Fie ea ca pe o supărare trecătoare, fie ca pe o emoție foarte puernică pe care am simțit că nu o putem controla. Și este normal. Furia este o emoție normală caracteristică oamenilor. Devine o problemă atunci când scapă controlului persoanei care o trăiește. Aceasta poate conduce la probleme în familie, la locul de muncă și poate avea influneță asupra calitații vieții.

Conform lui Charles Spielberger, psiholog specializat în studiile despre furie, aceasta poate varia ca intensitate de la sentimentul de iritare pană la furie intensă și dorință de răzbunare. La fel ca alte emoții, furia este însoțită de schimbări psihologice si biologice. Atunci când apare furia, crește nivelul presiunii sângelui și ritmul cardiac, precum și nivelul energiei, adrenalinei și non-adrenalinei.

Furia poate fi cauzată atât de evenimente externe cât si interne. Ne putem înfuria pe o persoană la locul de muncă, ne putem înfuria din cauza unui eveniment, precum un accident în trafic sau un zbor anulat. Fie grijile și problemele personale ne pot alimenta furia. Amintirile traumatizante sau evenimentele neplăcute pot, de asemenea, declanșa furia.

Manifestarea furiei se face instinctiv în mod agresiv. Este un răspuns normal la amenințări care ne ajută să ne apărăm în situații riscante. O cantitate de furie este necesară în viața noastră. De exemplu, furia poate ajuta o persoană să exceleze în sport. Dorința de a depăși recordul adversarilor, te poate motiva să muncești mai mult.

Sportul este un mod de eliberare al furiei într-un manieră sănătoasă, care să nu provoace rău celor din jur sau propriei persoane. Declanșarea furiei este uneori condiționată, astfel nu reacționăm față de orice persoană sau obiect care ne trezește sentimente de furie. Legile, bunul simț și respectul față de ceilalți ne ajută să ne dăm seama până unde putem merge cu manifestarea furiei.

Furia poate fi redirecționată. Aceasta se întâmplă atunci când ne concentrăm atenția asupra a ceva pozitiv. Scopul este să o transformăm în ceva constructiv. Dacă nu este manifestată într-un fel anume, inhibarea furiei poate cauza ritm cardiac crescut, presiunea sângelui peste normal și chiar depresie. Pe lângă acestea suprimarea furiei poate conduce la un comportament agresiv mai subtil, care poate afecta relatiile cu cei din jur.

Persoanele care tot timpul încearcă sa îi descurajeze pe cei din jur și care critică activitatea celorlalți în mod constant nu au învațat să își exprime furia într-un mod constructiv și încearcă prin aceste comportamente o descărcare a furiei. Nu este că surprinzător aceștia au probleme în relațiile cu cei din jur.

Scopul managementului furiei este de a reduce emotiile și de a controla problemele fizice. Putem stăpâni manifestarea furiei prin a învața să ne controlăm reacțiile sau prin evitarea persoanelor sau lucrurilor care declanșează această emoție.

Există totuși și persoane care se înfurie mult mai ușor. Iată câteva dintre cauzele pentru care se întămplă lucrul acesta. Conform psihologului Jerry Deffendbacher, specialist în management-ul furiei, unii oameni devin furiosi mai repede decât alții. Mai sunt și acele persoane care nu își exprimă furia în mod evident, dar sunt în mod constant morocănoase.

Persoanele care se înfurie repede nu aruncă întotdeauna cu lucruri sau îi jignesc pe cei din jur, ci au probleme sociale, sunt greu de mulțumit sau sunt depresivi. Cauzele pentru care aceste persoane se înfurie mai repede sunt numeroase. Una dintre acestea este cauza genetică. Este dovedit faptul că unii copii se nasc mai supărăcioși, irascibili și ușor furioși, emoții care, odată cu creșterea timpului, se intensifică.

O altă cauză poate fi cea culturală. Furia este de obicei catalogată ca negativă. Suntem învățați că este normal să cerem ajutorul și să ne exprimăm temerile, emotiile de orice fel, dar nu și furia. Ca rezultat, nu învățăm cum să o controlăm sau cum să trăim cu ea. Cercetările au demonstrat că și mediul familial joacă un rol important. De obicei, persoanele care se înfurie ușor provin din familii haotice, distructive, fără abiltăți de comunicare dezvoltate.

Iată câteva modalități de calmare în situații stresante:

  • Reamintește-ți că furia nu ajută la rezolvarea problemelor, că nu te va face să te simți mai bine.
  •  Ascultă ce are celălalt de spus și nu sări la concluzii. Gândește-te bine înainte să spui ceva sau înainte să răspunzi unei provocări.
  • Acceptă criticile colegilor de la școală sau de la locul de muncă. Chiar dacă, din punctul tău de vedere sunt nefondate, și încearcă să găsești problema. Nu rosti cu voce tare primul lucru care îți vine în minte atunci când cineva te supără. Gândește-te odată, de două ori sau de câte ori este nevoie înainte de a spune ce gândești. Cuvintele odată rostite nu mai pot fi lute înapoi.
  • Privește partea bună a lucrurilor. Încearcă întotdeuna să gasești ceva pozitiv în fiecare remarcă a șefului supărat, în fiecare glumă răutăcioasă a colegului de bancă. Nu te supăra pe cel care te-a călcat pe pantoful proaspăt lustruit în ratb și nici pe copilul care plânge lângă masa din dreapta. Ignorând situațiile mărunte care ne provoacă accese de furie și căutând întotdeuna un lucru bun în toate ne vom bucura cu adevărat de fiecare moment al zilei.

Nu este nevoie de un efort prea mare pentru a face lucrul acesta. Încearcă să răspunzi cu un zâmbet unor astfel de situații și calitatea viații tale se poate îmbunătății considerabil!

Sursă:

http://www.socialpsychology.org/

 

Un articol scris de:

Silvia Dragomir

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!