Descoperă · luni, 24 iun.

Respiro Help

Cum să controlezi furia?

Furia este o emoție umană naturală și uneori, există motive întemeiate pentru a izbucni, fie că te simți rănit de cea ce a spus sau făcut cineva, fie că te confrunți cu frustrarea. Furia necontrolată poate fi problematică pentru relațiile și sănătatea ta. 

1. Identifică semnalele furiei

Este greu să faci alegeri inteligente când ești copleșit de emoții negative puternice. Încearcă să previi accesele de furie. Identifică semnalele de alarmă ale unei posibile crize de mânie. Când recunoști semnele, îndepărtează-te de situații sau încearcă tehnici de relaxare pentru a preveni creșterea gradului de iritare. 

2. Nu stărui asupra situației

Unii oameni au tendința de a reanaliza incidentul care i-a deranjat. Aceasta este o strategie neproductivă, mai ales dacă ai rezolvat deja problema care te-a înfuriat la un moment dat. În schimb, încearcă să te detașezi de incidentul trecut. O modalitate de a face acest lucru este de a te concentra pe lucrurile pe care le apreciezi la persoana sau situația care te-a supărat. 

3. Schimbă-ți modul de a gândi

Când ești supărat, este ușor să crezi că lucrurile stau mai rău decât sunt în realitate. Printr-o tehnică cunoscută sub numele de restructurare cognitivă, poți înlocui gândurile negative nefolositoare cu cele mai rezonabile. De exemplu, în loc să gândești că „totul este ruinat”, spune „acest lucru este frustrant, dar nu este sfârșitul lumii”. 

4. Relaxează-te

Tehnicile de relaxare, cum ar fi respirația profundă, imaginile relaxante, meditația sau rugăciunea pot ajuta la calmarea acceselor de furie. Dacă practici regulat o astfel de tehnică, va fi mai ușor să o aplici atunci când se declanșează un acces de furie. 

5. Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare

Oamenii adesea sar la concluzii când sunt supărați și pot spune primele lucruri (adesea nedrepte) care le trec prin minte. Încearcă să te oprești și să asculți înainte de a reacționa. Apoi, ia-ți timp să te gândești cu atenție la modul în care îți dorești să răspunzi. Dacă ai nevoie să te retragi pentru a te răcori înainte de a continua conversația, fă o promisiune de a reveni mai târziu pentru a continua discuția. 

6. Fii activ

Exercițiul fizic regulat te poate ajuta să reduci tensiunile, să consumi energia suplimentară și să reduci stresul care ți-ar putea provoca accese de furie. 

7. Recunoaște și evită situațiile declanșatoare

Gândește-te la lucrurile care te supără. Dacă știi că întotdeauna te înfurie traficul la orele de vârf, mergi cu autobuzul sau încearcă să-ți schimbi programul pentru a evita ambuteiajele. Dacă întotdeauna discuți cu soțul/soția noaptea, evită subiectele controversate, pentru că sunteți amândoi obosiți. 

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!