Cum să comunici eficient în relația de cuplu?
Una dintre cele mai frecvente probleme care apare în viața de cuplu este comunicarea ineficientă dintre parteneri, care presupune transmiterea greșită sau lacunară a informațiilor, iar acest lucru poate doar să amplifice problema existentă, nicidecum să o rezolve. În orice fel de relație, de prietenie, de iubire, de parteneriat la muncă, este foarte important modul în care ne exprimăm propriile nevoi, dorințe, opinii. Metodele defectuoase de transmitere a acestora sunt comunicarea agresivă, dar și cea pasivă.
- Stilul de comunicare agresiv
Acesta se caracterizează prin impunerea forțată a nevoilor și părerilor și lipsa de interes pentru cele ale partenerului. Tendința de dominare a discuției este evidentă și din limbajul non-verbal al acestuia, având o postură rigidă, impunătoare, contact vizual insistent, tonul strident și vorbitul tare. Caracteristic acestui stil este întreruperea frecventă a interlocutorului, nu este respectată opinia celuilalt, iar toleranța la frustrare este redusă. Atitudini de superioritate, precum ,,Eu am mereu dreptate”, ,,Trebuie să mă respecți!”, ,,E numai vina ta!”, dar și prezența furiei în discuții, care uneori se transformă în amenințări și, în cazuri mai grave, în violență fizică, se remarcă în stilul agresiv.
- Stilul de comunicare pasiv
Acesta presupune evitarea împărtășirii propriilor emoții, opinii, deoarece pune nevoile celuilalt mai presus de cele personale. Modul de exprimare este unul ezitant, se vorbește încet, monoton, timid și se fac multe pauze în vorbire. Un stil de comunicare pasiv este caracterizat de o postură supusă, umerii lăsați, evitarea contactului vizual, privirea este orientată mai mult în pământ în timpul unei conversații. Stilul acesta excesiv de politicos ,,Dacă nu te deranjez...”, care se justifică mereu ,,Eu de obicei nu fac/spun asta”, îi permite partenerului să încalce drepturile și să profite de teama celuilalt de a nu fi respins.
- Stilul de comunicare asertiv
Acesta este metoda cea mai eficientă de comunicare deoarece presupune transmiterea propriilor păreri într-un mod ferm, dar nonviolent față de partenerul de discuție, luând în considerare drepturile și nevoile lui. Caracteristic acestui stil este o postură dreaptă, însă relaxată, contactul vizual e prezent, dar nu insistent, iar vorbirea este una fermă, clară, coerentă. Exprimarea nemulțumirii, fără a-l acuza pe celălalt, urmată de ascultarea părerii partenerului și căutarea de soluții pentru rezolvarea problemei este o altă caracteristică a acestui stil.
Așadar, ca să avem relații autentice și sănătoase, e necesar să putem comunica într-un mod asertiv ceea ce ne dorim și să fim capabili să spunem ,,nu” atunci când este cazul. Acronimul DEAR MAN este folosit în Terapia Dialectic Comportamentală pentru a putea fi amintiți mai ușor pașii folosiți atunci când comunicăm ceva în mod eficient partenerului.
- Describe - Descrie pe scurt situația la care faci referire, problema existentă. În această etapă nu vorbești despre ceea ce simți și nu formulezi o cerință, ci doar expui faptele: ,,Am observat că aseară ai anulat întâlnirea pe care o aveam programată.”
- Express – Exprimă emoțiile pe care le simți în legătură cu situația descrisă anterior. Încearcă să faci acest lucru, utilizând afirmații de tip ,,Eu”, spre exemplu: ,,Eu m-am simțit tristă când ai anulat întâlnirea.”
- Assert - Exprimă ceea ce îți dorești legat de situație într-un mod clar, direct: ,,Îmi doresc ca mâine să ieșim la cină.”
- Reinforce - Recompensează-ți partenerul prin exprimarea aprecierii a unor aspecte pozitive ale relației voastre sau ale partenerului. În acest mod, recompensarea determină creșterea probabilității ca celălalt să repete comportamentul: ,,M-am simțit tare bine la ultima noastră ieșire în oraș.”
- (Stay) Mindful - Încearcă pe cât posibil să rămâi concentrat la subiectul discutat și nu evoca situații din trecut sau viitor.
- Appear confident - Folosește un limbaj corporal relaxat, postură dreaptă, contact vizual direct, dar nu insistent, voce hotărâtă, clară.
- Negotiate - Amintește-ți că tu îi ceri ceva partenerului, nu îi ordoni. Așa că, dacă acesta nu este de acord cu cerința ta încearcă să o modifici, astfel încât să fie convenabilă pentru amândoi.
Sursa: https://www.sunrisertc.com/dear-man/
Autor: Andreea-Sorina Ioica